|

Çin ile ilk filmimiz

Çinli yapımcı Keung Chow ve yönetmen Emily Tang, Çin sinemasında daha önce denenmiş bir şeyi gerçekleştirecekler. İlk kez çekimleri İstanbul'da yapılacak olan Çin yapımı filmi hayata geçirecekler. İkili, "Bosphorus Magic Woman "filmi ile savaş ve mültecilik konularına tamamen uzak olan Çin halkına, Türkiye'de yaşananları aktaracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2017 Pazar
Güncelleme: 00:30 - 10/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 20.  Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde de İpek Yolu projesi kapsamında Çin  konuk olarak ağırlandı.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde de İpek Yolu projesi kapsamında Çin konuk olarak ağırlandı.

Çin lideri Şi Jinping, 2013 yılında ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ adıyla modern İpek Yolu projesini başlattı. Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan bütün ülkeleri bu projede yer almaya davet eden Çin; Asya, Afrika ve Avrupa’yı kapsayan büyük yatırımlar yapmayı sürdürüyor. İpek yolu projesiyle, sadece ekonomik anlamda değil kültürel ve sanatsal yönden de ortak işler yapılması hedefleniyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 20. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde de İpek Yolu projesi kapsamında Çin konuk olarak ağırlandı. Çok sayıda Çinli yapımcı ve yönetmen İstanbul'da Türk sinema sektörünün önemli isimleriyle bir araya geldi. "Türkiye hem çok tanıdık hem çok yabancı" diyen Çinli sinema sanatçıları ortak tarihimizden özgün filmler ortaya çıkacağına vurgu yaptı. Biz de Çin sinemasında ilk kez çekimleri Türkiye'de yapılacak olan Çin yapımı "Bosphorus Magic Woman "filminin hikayesini yönetmen ve yapımcısından dinledik. Her ikisi de İstanbul'da çekecekleri film için çok heyecanlı. İkili, Çin halkının çok fazla bilgi sahibi olmadığı mültecilik konusunda, derinlikli bir aşk filmi çekeceklerini özellikle vurguluyor.

* İstanbul'da bir film çekmeye nasıl karar verdiniz?

Emily Tang: Çin'in uluslararası yapım şirketi Cnb'den İpek yolu projesi kapsamında bir film çekmemiz için teklif geldi. Ben de Türk kültürünü merak ettiğim için kabul ettim.Türkiye Çinlilerin gözünde hem çok tanıdık, hem çok yabancı ve bu ülke hakkında gerçek anlamda bir bilgiye sahip değiliz. Bu anlamda iki ülkeyi yakınlaştıracak bir projede yer almaktan büyük onur duyuyorum.

Keung Chow: Cnb şirketinin Türkiye ile bir film yapma kararını açıkladığı toplantıda ben de vardım.Çok ilginç bir durum var. Geçen yıldan beri devlete bağlı kurumlardan yetkililer bize gelip İpek yolu ile ilgili bir şeyler çekmemizi istiyorlar. Devlet, bu işi ilertletmek konusunda çok gayret gösteriyor.

* Filmin hazırlık aşamalarından bahseder misiniz ?

Emily Tang: İlk başta hikayemiz oluştu. Filmde orta sınıfa mensup Çinli bir kadın anlatılıyor. Bu kadın, evliliğinden memnun değil. Ancak evliliğin getirdiği maddi ve sınıfsal konfordan vazgeçmek istemiyor. Aslında bu kadın, Çin'deki şehirli kadınların çoğunluğunu temsil ediyor.

Keung Chow: Emily Tang, Çinli bir kadının hikayesini anlatmak istiyordu. Kendisi ile daha önce üç film yapmıştım. Birlikte onun kadın hikayesini nasıl çekeceğimiz üzerine çalışmalar yaptık. Dünyanın her yerinden gönüllü olarak mültecilere yardım eden kişilerle görütşük.

* Film tam olarak neyi anlatıyor ?

Emily Tang: Çin toplumunda kadınlar 40 yıl önce kendilerinden çok evliliklerine önem veriyordu. Artık ekonomik anlamda özgürleşen kadınlar hayatlarına sahip çıkıyor. Bizim kahramınımız evlilik hayatında sıkıntılar yaşadıktan sonra İstanbul'a geliyor. Burada uzun yıllar mültecilere yardım eden Çinli bir gönüllü ile tanışıyor ve hayatı tamamen değişiyor. Kadın, mutsuzluğu ve eksik kalan yönleriyle yüzleşiyor.

Keung Chow: Filmin büyük bir bölümü İstanbul'da geçiyor. Başrol oyuncusunun uçağının İstanbul'a indiği sahne ile başlıyoruz. Evliliğe, dünyaya ve aşka bakışı tamamen değişen bir kadını gözler önüne seriyoruz.


Derinlikli
bir aşk hikayesi
* Neden mültecilik konusunu ele aldınız ?

Emily Tang: Tekdüze bir hayat asla mutluluk getirmez. Gönüllü olarak çalışan kişiler, maddi açıdan durumları iyi olmasa da duygusal anlamda çok zenginler. Bu film sadece bir aşk hikayesi değil. Burada insani bir mesele ele alınarak derinlikli bir anlatım ortaya çıkarılıyor.

Keung Chow: Uzun zamandır Çin barış döneminde olduğu için biz savaş bölgelerine ne yaşandığını bilmiyoruz. Türkiye gibi savaş bölgesine yakın olmanın nasıl bir duygu olduğundan habersiz kaldık. Bu filmle Çin halkına savaşı ve Türkiye'nin fedakarlıklarını anlatmayı hedefliyoruz.

* Daha önce ne tür filmler çektiniz ?

Emily Tang: Benim üç film çektim. Birinci filmim 80'li yıllardaki aşk hikayelerini anlatıyor. İkinci filmim ise daha toplumsal bir olaya odaklanıyor. 2006 yılında çektiğim filmim ise Venedik film festivalinde Altın Aslan ödülünü aldı.

Keung Chow: 1999 yılından bu yana sinema sektöründe çalışıyorum. Şimdiye kadar 40 film yaptım. Bu filmlerimden 16'sı ortak yapım. Anlayacağınız uluslararası ortak yapımlar konusunda çok deneyim kazandım. Yapımcılığını üstlendiğim filmler, pek çok festivalden davet ve ödüller aldı.



Türkiye'ye film ihraç edeceğiz
* İpek Yolu ile ilgili projeleriniz devam edecek mi ?

Emily Tang: "Bosphorus Magic Woman "filmini gelecek yaza yetiştirmeye çalışıyoruz. Ben şu an sadece bu filme odaklandım. Umarım hem Çin hem de Türk seyirci tarafından beğenilir.

Keung Chow: Bu ilk filmin ardından Urimçi şehrinde ikinci bir projemiz başlayacak. 1300 yıl önceki Sincan bölgesinde geçen filmde, o dönemdeki Çin'in eski hanedenı ile Türkler arasındaki rekabet ve dostluk anlatılıyor. İpek yolunun ruhunda da rekabet ve dostluk birlikte var olmuştur.

* Türkiye'nin Çin sinemasına bakışıyla ilgili neler söyleyeceksiniz ?

Keung Chow: Biz dünya sinemasına açılmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Cnb şirketi ile yapım şirketim bir ortaklık kuracak. Bu şirketin bir ayağının İstanbul'da olmasını planlıyoruz. Böylece filmlerimizi ihraç etmiş olacağız.

#Çin
#Türkiye
#Sinema
#Film
6 yıl önce