|

Çocuklar sanatı kitapla sevecek

Sanat eğitiminin ilk adımları çocukluk çağlarında atılıyor. Miniklere sanatı sevdiren ve tanıtan eserler bu nedenle oldukça önemli. Geçmişten günümüze sanatın hikâyesini anlamak ve anlatabilmek için biz yetişkinlerin de bu kitaplara bakması şart.

04:00 - 15/12/2019 Pazar
Güncelleme: 00:58 - 15/12/2019 Pazar
Yeni Şafak
Bir gün Matisse kâğıttan bir kuş resmi keser ve atmaya kıyamayıp duvarına asar. Bu yepyeni bir başlangıçtır.
Bir gün Matisse kâğıttan bir kuş resmi keser ve atmaya kıyamayıp duvarına asar. Bu yepyeni bir başlangıçtır.
SEVİNÇ ŞAHİN

Hepimiz dünyaya çok farklı yeteneklerle ve farklı özelliklerle geliyoruz. Saçımızın bir telinden parmak uçlarımıza kadar tamamen benzersiz yaratılmış olmamızdan dolayı, hepimiz, bir sanat eseri sayılırız aslında. Kim bilir belki bu yüzden sanat, insanlık tarihi boyunca var olmuştur, var olmaya da devam edecektir. Sanat ve dolayısıyla sanatkârlar dünyayı güzelleştirirler. Eşsiz yaratılan insanoğlu, bu eşsizliğin ve yaratıcılığın kırıntılarıyla yoğrulmuştur. Bu sebeple eğer bu yönü işlenmez, inkişaf etmesine uğraşılmazsa maalesef eksik kalacak ve mutsuz olacaktır. Bu ay ki kitap seçkimizi insan hamurunun bir unsuru olan “sanat” konulu çocuk kitaplarından seçtik. Bu eserlerin kimi, çocukların hem aktivite yapabilecekleri hem de sanat dünyasında kıtalararası keyifli yolculuklara çıkıp, yeni sanatçılar ve teknikler keşfedebilecekleri aktivite kitapları kimi de farklı sanat dallarında bilgiler veren öykü kitapları.

MATISSE’İN HAYATINA YOLCULUK

Yolculuğumuza Marsık Yayıncılık tarafından yayınlanan Matisse’in Bahçesi isimli eserle başlayalım. Yazar Samantha Friedman’ın kaleme aldığı Matisse’in Bahçesi, modern sanat döneminin önemli resim sanatçılarından Henri Matisse’in kes-yapıştır tekniği ile ürettiği resimler üzerine yazılmış bir hikâye. Bir gün Matisse kâğıttan bir kuş resmi keser ve atmaya kıyamayıp duvarına asar. Bu yepyeni bir başlangıçtır. Zamanla kuş resmini astığı duvar, bir bahçeye dönüşür. Sadece kâğıttan kesip duvara astığı kuş yalnız kalmasın diye başka bir şeyler asmaya başlamıştı Matisse o duvara. O bile, duvarının bir bahçeye dönüşeceğini tahmin etmemişti ama oldu, hem de çok güzel oldu. Bu ilham verici öykü sadece çocukların değil okuyan herkesin hayatına dokunacak. Ayrıca okuyucular kitapta Matisse’nin muhteşem eserlerinden birkaçıyla da tanışma imkânı bulacak.

KATIE RESSAMLARI VE TABLOLARINI ANLATIYOR


Herkesin hayatına dokunacak, okuyan herkese ilham kaynağı olacak eserlerden bir diğeri de Katie Serisi. Bu set kitap, hem çok güzel bir öykü sunuyor hem de ünlü ressamların en az kendileri kadar ünlü tablolarının da hikâyeleri tanıtıyor. Kütüphanelerimizde olması gerektiğini düşündüğümüz, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan bu eserin yazarı aynı zamanda çizeri de. Bu eserde James Mayhew, iyi bir yazar olduğu kadar usta bir çizer olduğunu ispatlıyor adeta. Kahramanımız Katie, bir müzeyi gezerken bir şekilde tabloların içine giriyor ve tablolardaki kişiler de Katie’nin macerasına katılıyor. Birlikte bir sürü heyecan yaşıyorlar ve bu arada çocuklar Katie’yle birlikte sanat tarihi konusunda birçok temel bilgiyi de öğrenmiş oluyorlar.Yazarın bu eseri otoriteler tarafından çocuklar için hazırlanmış en başarılı ve en özgün sanata giriş kitapları olarak değerlendirilmekte. Bu seri aynı zamanda New York Met Müzesi, Floransa Uffizi Müzesi, Louvre Müzesi gibi birçok müze ve sanat galerisinin kitapçısına da girmiş.

SANAT NASIL OKUNUR


Çocuklar İçin Sanat, 2005 yılında İngiltere’de İllüstrasyonlu En İyi Çocuk Kitabı (7-14 yaş) ödülünü almış. Ülkemizde ise Yem Yayınları tarafından basılıyor. Kollektif olarak yazılan eserde 30 farklı sanatçının en çok bilinen eserleri incelenmiş ve bunlar çocukların anlayacağı dilden anlatılmış. Çocuklara “bir sanat eseri nasıl okunur” u öğretmeyi amaçlayan eser aynı zamanda çocukların algı becerilerinin gelişmesine de katkıda bulunuyor. Çocuklar İçin Sanat, sadece çocuklara değil yetişkinlere de ufuk açacak nitelikte hazırlanmış; bir sanat eserinin üretim aşamalarına dikkat çekilerek, yaratıcılık, hayal gücü, eserlerdeki anlam ve derinlikler üzerine düşünce pencereleri açan bu eser sayesinde okurun, renk, doku, biçim, figür, persfektif, desen ve kompozisyon bilinci kazanması amaçlanmış. Tüm bu unsurların hikâyeleştirilerek verilmiş olması da eseri tercihte ilk sıralara taşıyor.

KEŞFETMEMİZ GEREKENLER VAR


Kılık değiştirmek sanat olabilir mi? Duyguların resmini nasıl yaparsın? Giuseppe Arcimboldo neden bir manav tezgâhından esinlenmiştir? Bu soruların cevabını merak ediyorsan, Keşfedin Sanat adlı eserin kapağını aralamalısın. Rosie Dickins’in hazırladığı kitap içerisinde resim ve heykel sanatında kullanılan belli başlı teknikler (yağlı boya, kolaj, baskı, bronz heykel yapımı), resimde renk ve ışık (kontrast renkler), hareketli kompozisyonlar, sanat eserlerinin sembolik anlamlarıyla ilgili oldukça geniş kapsamlı bilgiler var. Küçük sanatçılar için bir başucu kitabı olabilecek nitelikte. Rosie Dickins, Keşfedin Sanat kitabında bir sanat eserine nasıl bakacağınız, baktığınızda ayrıntıları nasıl göreceğiniz konusunda ipuçları veriyor. Kitabın sayfalarında dikkat çekilmek istenen ayrıntıların üzerinde, çocuğun kaldırıp altındaki açıklamayı görebileceği 50’den fazla karton kapaklı pencere var. Ayrıca birçok sanat akımı hakkında da bilgi veren bu eser Türkiye İş Bankası Yayınları’ndan çıkmış.

KLASİK MÜZİK MASALLARI


Buraya kadar hep resim ya da heykel sanatıyla ilgili eserler paylaştık. Sanat sadece bunlarla sınırlı değil elbette. Müzik de insanoğlunun hayatında çok önemli bir yer tutan bir sanat dalı ve müziğin gücü ve evrenselliği inkâr edilemez. Etkisi çok güçlü olan bu sanat dalıyla ilgili Doğan Egmont Yayıncılık’tan çıkan değerli bir set var: Bay Majör’le Klasik Müzik Masalları Serisi. Oldukça kapsamlı hazırlanan bu eserde birçok klasik eser sanatçısına yer verilmiş: Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Çaykovski, Strauss ve Vivaldi. Ayrıca kitaplarla birlikte müzik CD’leri veriliyor. Bu CD leri kitaplardaki hikâyeleri tamamlar nitelikte. Aynı zamanda çocukların anlatılan bestecilerin müziğini duyarak tanımasına da katkıda bulunuyor. Kahramanımız Bay Majör, bir müzik araştırmacısı. İşi gücü müzisyenlerle. Onların hayatları, besteleri, neyi nasıl yaptıklarıyla ilgili bilgiler topluyor. Bay majör klasik müzikle ilgili ne biliyorsa paylaşmış bu kitapta. Küçük müzisyenler için temel bir eser niteliği taşıyan bu kitap set, Neşe Türkeş tarafından kaleme alınmış.

USTALARIN HİKÂYESİ


Hazır müzik sanatına değinmişken bir kitap setinden daha söz etmek istiyorum; Pan Yayıncılık’tan çıkan Biyografik Öyküler Dizisi. Yazarları ise Aysel Gürmen ve Serhan Aytan. Bu setin her bir kitabında Türk Müziği’nin ünlü ustalarından biri anlatılıyor. Özellikle çocukluklarının ele alındığı eserlerde Sanatçıların müzik serüvenleri, bu yolda yaşadıkları zorluklar, güzellikler ve sonunda elde ettikleri başarılar ele alınıyor. Müzik sanatının biz halini bulacağınız bu eserler müzikle ilgilenen çocuklar için ilham kaynağı olabilecek gerçek hikâyelerle dolu.

#Matisse
#Aysel Gürmen
#Giuseppe Arcimboldo
4 yıl önce