|

Çöplükten çocukları kurtaran melek

Kamboçya'da çöplükte yaşayan sokak çocuklarını kurtarmak için uzun yıllar verdiği mücadele ile bilinen aktivist Phymean Noun, 2015 Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'nün sahibi oldu. 'İnsan Gelişim Organizasyonu' adını verdiği projesiyle beşinci okulun açılışını bu ay içerisinde gerçekleştirecek Noun, "Çocukken çok zor şartlarda büyüdüm, yetim kaldım. Beni destekleyen hiç kimsem yoktu. Ebeveyn desteği olmadan yaşamanın zor olduğunu bildiğim için çocuklar için çalışıyorum" diyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 14/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 15:13 - 14/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yetim, fakir, kimsesiz çocuklar için çalışıp duran insanlarla karşılaştığımız zaman sizlere bu yardım hareketlerini duyurmak için çaba harcıyoruz. Bu hafta da 'İyilik duyuldukça çoğalır' diyerek uzak coğrafyalardan birinde, Kamboçya'daki bir hikayenin peşine düştük. Yıllar önce yetim bir kadının çocuklar için tek başına verdiği iyilik mücadelesi bugün tüm dünyada bilinir oldu. Bir gün nehir kenarında tavuk yerken sokak çocuklarının yanına gelerek kendisinden para istemesiyle onlara yiyecek bir şeyler almaya giden Phymen Noun, gördüğü manzara karşısında dehşete kapılmış. Attığı kemikleri almak için çöplüğe koşan çocukları hafızasından silemeyen Noun, o gün bugündür kendini çöplükte yaşayan çocukların hayatlarını kurtarmaya adamış. 12 yıl çalıştığı Birleşmiş Milletler'deki görevinden de istifa ederek 2002 yılında PIO yani 'İnsan Gelişim Organizasyonu' olan 'People Improvement Organization' hareketini başlatmış.





KATLİAMLARA ŞAHİT OLDUM


Phymen Noun'un uzun yıllardır devam ettirdiği bu organizasyon farklı ödüller alıp dünyada tanınmasını sağladı. 2008 yılında Los Angeles'ta binlerce çocuğun insanca yaşayabilmesi için CNN Kahraman Ödülü'nü, Mayıs 2015'de Kanada'nın Ontario Belediyesi'nden İnsani Ödülü'nü, Ağutos 2015'de Kamboçya'nın Kral ve First Lady'sininden onur madalyası alan Noun, en son geçtiğimiz Ekim ayında Uluslararası Çocuk Nobel Ödülü'nü aldı. Yıllardır binlerce çocuğun hayatını değişterip iz bırakan Noun'a neden çocuklar için uğraştığını sorduğumuzda hüzünlü hikayesini öğreniyoruz: "Küçükken zor bir hayatım vardı. Kızıl Kmerler döneminde işkencelere, katliamlara şahit olarak büyüdüm. Annemi 15 yaşında kanserden kaybedince yetim kaldım. Beni destekleyecek hiç kimsem yoktu. Eğitimimi tamamlamak için kendim mücadele ettim. Asistan olarak bir yerde işe başladıktan sonra Birleşmiş Milletler'de iş buldum ve uzun yıllar orada çalıştım. Ebeveyn desteği olmadan yaşamanın ne kadar zor olduğunu bildiğim için okula gidebilmeleri için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım."





BEŞİNCİ OKUL AÇILIYOR


2002'de kurulan PIO'nun ilk 2 yıl biraz zorlu geçtiğini söyleyen Noun, "İlkokulu inşa etmek için kendi paramdan harcamak zorunda kaldım. Hiç bağışçı, destekçi bulamadım. Her gün çöp tepelerine gidip çocukları çağırdım. Aileler çok fakir olduğu için çocuklarını okula göndermek yerine çöp tepelerine yolluyordu. Çocuklarını okula yollasınlar diye her gittiğimde pirinç torbalarıyla gittim" diyor. Çöp tepelerine kurduğu tek sınıflık okulda 15 çocukla eğitime başlayan Noun, PIO okullarında şu an 3 bin çocuğun faydalandığını belirtiyor. PIO okulları formal ve informal eğitim sağlarken marjinal gruplar ile o bölgelerdeki yoksulluk seviyesini azaltmak için de çalışıyor. Hayat koşulları zor durumda olan özellikle kızlar, kadınlar ve sokak çocuklarının yaşam koşullarının iyileştirilmesini amaçlayan PIO okulları bu yıl full kapasitede hizmet veriyor. Noun'un Nobel ödülünden kazandığı fon sayesinde bu ay sonunda beşinci okulun açılışı gerçekleşecek.





Yoksulluk döngüsünü kıracaklar


İnsan Gelişim Organizasyonu olan PIO okullarında çok fakir altyapıda olan çocuklar destekleniyor. Özellikle okula gitmek isteyen ama ailesi fakir olan, yetim, sokak çocuğu, AIDS ya da HIV'den etkilen ailelerin çocukları, evlerinin yakınında okul olmayan çocuklara yardımcı oluyor. Kamboçyalı aktivist Phymean Noun, "Biz fakir aileleri ve özellikle çok zor koşulda olup çocuklarının okula gitmesini isteyenleri destekliyoruz. Eğer onlar çalışıp, meslek öğrenebilirlerse; iş fırsatlara erişebilirler ve böylece yoksulluk döngüsünü kırarak kendilerini ve gelecekte ailelerini kurtarmaları mümkün olacaktır" diyor.


#Phymean Noun
#İnsan Gelişim Organizasyonu
#AIDS
8 yıl önce