|

Çorapları koklayarak hastalığı teşhis ettiler

Köpeklerin güçlü koku alma duyuları, sıtma ile mücadelede insanların en büyük destekçisi olabilir. İngiltere'de yapılan bir çalışma köpeklerin, sıtma virüsü bulaşan hastaları sadece çorapları koklayarak teşhis edebileceğini gözler önüne serdi.

Yeni Şafak
15:18 - 20/11/2018 Salı
Güncelleme: 16:08 - 20/11/2018 Salı
Diğer
Labrador Golden Retriever cinsi iki köpek olan Lexi ve Sally, Gambiya'da toplanan örneklerle sıtmayı tespit edebilmeleri için eğitildi.
Labrador Golden Retriever cinsi iki köpek olan Lexi ve Sally, Gambiya'da toplanan örneklerle sıtmayı tespit edebilmeleri için eğitildi.

Amerikan Tropikal Tıp Derneği'nin yıllık toplantısında paylaşılan verilere göre, köpekler sıtma mikrobunu koklayarak teşhis edebiliyor. Derneğin Tıbbi Araştırma Köpekleri Bölüm Şefi Doktor Claire Guest, ilk kez bu yöntemi denediklerini ve köpekleri sıtmaya yol açan parazitleri tespit etmek için eğitmeyi başardıklarını açıkladı.

Sıtmayı tespit edebilmeleri için eğitildiler

Sıtmaya sebep olan sivri sineklerin hastalıksız alanlara yayılmasını önlemek ve virüslü bölgelerin hızlıca tespit edilmesi hastalıkla mücadelede en büyük zorlukların başında yer alıyor. Uzmanlar bu sorunu aşmak için köpeklerden yardım almayı denedi ve büyük bir oranda başarılı oldu.

CNN'nin haberine göre, uzmanlar bu sorunu aşmak için köpeklerden yardım almayı denedi ve büyük bir oranda başarılı oldu. Labrador Golden Retriever cinsi iki köpek olan Lexi ve Sally, Gambiya'da toplanan örneklerle sıtmayı tespit edebilmeleri için eğitildi.

Çorapla denediler

  • Gambiya'da yaşayan ve yaşları 5 ile 13 arasında değişen ve bir kısmı sıtma paraziti taşıyan 600 çocuğa 24 saat boyunca giymeleri için çorap verildi. Vakumla paketlenerek Büyük Britanya'ya gönderilen gönderilen çorapları koklayarak sıtma virüsünü teşhis etmeye çalıştı. Araştırma, köpeklerin çok güçlü olan koku alma duyularının sıtma ile savaşta insanlara yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

#Sıtma
#Gambiya
#Köpek
#Koku
5 yıl önce