|

Daha gidecek çok yolumuz var!

Marmara Üniversitesi bünyesinde bir öğrenci kulubü olarak yola çıkan Güneşin Çocuklarına Yardım Kulübü bugün 'Bir Çocuk Bir Umut' ismiyle yüzlerce gönüllüden oluşan bir dernek. Her ay düzenli olarak 2 köy okulu ve bir bölge yatılı ilköğretim okuluna gidip bilim, sanat ve edebiyat gibi çeşitli alanlarla öğretim görevlileri tarafından hazırlanan atölyeler düzenleyip sunum yapıyorlar. Şu ana kadar 61 ile giden genç gönüllüler daha gidecek çok yolları olduğuna inanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2018 Pazar
Güncelleme: 05:39 - 18/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Güneşin Çocuklarına Yardım Kulübü bugün 'Bir Çocuk Bir Umut' ismiyle yüzlerce gönüllüden oluşan bir dernek.
Güneşin Çocuklarına Yardım Kulübü bugün 'Bir Çocuk Bir Umut' ismiyle yüzlerce gönüllüden oluşan bir dernek.

Bir öğrenci hareketinden bahsedeceğiz size bugün. 2010 yılında Marmara Üniversitesi bünyesinde kurulan Güneşin Çocuklarına Yardım Kulübü bugün 'Bir Çocuk Bir Umut' ismiyle yüzlerce gönüllüden oluşan bir dernek. Onlar tamamen köy okulları için çalışıyor. Türkiye'de ayak basmadık köy okulu bırakmak istemeyen gönülüler her ay düzenli olarak farklı illere giderek çocuklarla eğitim atölyeleri gerçekleştiriyor. Gittikleri okullarda hepsi alanında uzman akademisyenler tarafından oluşturulup onaylanmış etkinliklerle binlerce çocuğa bilim ve okumayı sevdiriyorlar. Veli ve öğretmenlerle yaptıkları sunumlarla eğitim ve sevginin önemini anlatıyorlar. Gittikleri her okula bir kütüphane kurup anasınıflarını oyuncaklarla zenginleştiriyorlar. Mektup arkadaşlığı sayesinde, proje gerçekleştirdikleri okullardaki kardeşleriyle bağlarını koparmıyorlar. Neden mi yapıyorlar bunca şeyi? Aydınlık yarınlar için paylarına düşeni yerine getirmek istiyorlar. Çünkü onlar bu topraklarda sevginin, iyiliğin hakim olacağına ve daha gidecek çok yolları olduğuna inanıyorlar.

ETKİNLİK SAYILARIMIZI ARTTIRACAĞIZ

Çocukların kalbinde sevgi olmaya çalışan bu güzel ekibin derneklerini ziyaret edip başkan Sema Bozkurt ve gönüllülerden Sümeyye Yılmaz ve Begüm Yücel'den yapmış oldukları faaliyetleri dinledik. 2010 yılında Türkçe Öğretmenliği okuyan Muhammed Erkam Avcı'nın öncülüğünde derneğin kurulduğunu anlatan Bozkurt, "Her gün yeni bir öğrenci katıldı. Mezunlarımız bizi bırakmadı. Aktif olarak 400'e yakın gönüllümüz var ama üye sayımız daha fazla. Kulüp kısmı öğrenciler, dernek kısmında ise mezunlar var. Derneğin amacı kulübün projelerini devam ettirip etkinlik sayımızı arttırmak ve İstanbul'da faaliyet göstermek. Her ay düzenli olarak bir araya gelen 45 gönüllü ile Cuma akşamı Marmara Üniversitesi Göztepe kampüsünden yola çıkıyoruz. Hepsi farklı bölümlerde okuyan ya da mezun olan kişilerden oluşan bu ekip gittikleri okullarda gün boyu ücretsiz etkinlikler gerçekleştiriyor" diyor. Marmara Üniversitesi Ekonometri mezunu olan Bozkurt, her ay iki köy okulu ile bir yatılı bölge ilköğretim okuluna neden projeler yaptıklarını şöyle anlatıyor: "Gittiğimiz okullardaki çocuklara maddi yardım götürüp fotoğraf çekilip geri dönmüyoruz. Onlarla 6-7 saat birikte vakit geçiriyoruz. Hayatlarının hemen değişmesini beklemiyoruz ama onların içinde olan umut ışığını yakmak istiyoruz. Bunun meyvelerini de artık toplamaya başladık. Gidip etkinlik yaptığımız arkadaşlarımızın üniversiteyi kazandığının haberlerini alıyoruz. Bir kardeşimiz Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Bizimle beraber projelere geliyor ve o da bir gönüllü oldu. Her gittiğimiz okulda mektup arkadaşlıkları kuruyoruz. Çocuk edebiyatı etkinliğinden sonra bir çocuk mektubunda 'Sizinle tanıştıktan sonra yazar olduğumu anladım' demişti. Onların yeteneklerini keşfetmeleri bizim için bam başka bir şey" ifadelerini kullanıyor.

  • Etkinlikleri alanında uzman kişiler hazırlıyor
  • Etkilikleri ve sunumlarını Marmara Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından hazırlandığının altını çizen Bir Çocuk Bİr Umut derneği başkanı Sema Bozkurt, "Bu zamana kadar 61 ilde 129 köy okulunda proje gerçekleştirdik. Haritamızda işaretlenmedik yer bırakmak istemiyoruz. Biz ayrıca her gittiğimiz okula kütüphane kuruyoruz. Anaokuluna oyuncak götürüyoruz ve spor malzemesi bağışlıyoruz. Bunlar daimi yaptığımız şeyler. Atkı bere örüp çocuklara gönderiyoruz. Kendi el emeğimiz olunca çocukların ısınacağını düşünüyoruz. 2 senede bir çocuk şenliği yapıyoruz. Köy okullarındaki çocukları İstanbul'a davet ediyoruz. Bu sene dördüncüsünü gerçekleştireceğiz. Geçen sene Büyükada'da kalmışlardı. Çocuklar çoğu şeyi ilk defa gördü. Bu sene de Karaman Niğde ve Aksaray'dan 120 çocuk gelecek" diyor.
Biz de sizin gibiydik

Gittikleri okulda çeşitli etkinlikler yapan Bir Çocuk Bir Umut derneği, bilim etkinliği, çocuk edebiyatı, çocuk hakları etkinliği, diş taraması, eğitimde motivasyon etkinliği, geleceğe mektuplar etkinliği, göremediğimiz canavarlar etkinliği, müzikli oyunlar, minik bilim, origami etkinliği, resim etkinliği, strateji oyunları etkinliği, tarih ve dünyamız etkinliği ile yaratıcı drama etkinliği gibi çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu etkinliklerle çocuklarının hem yaratıcılıklarını geliştirip hem de düşünmelerini istediklerini söyleyen Bozkurt, "Çocuklara hiçbir şekilde maddi destek götürmüyoruz. Onları eğitim konusunda teşvik edip yaptığımız atölyelerde ufuklarını açmaya çalışıyoruz. Üniversitenin onlar için zor olmadığını, biz gönüllülerin de küçük yerlerde okuyup büyükşehirlere okumaya gittiğimizi anlatıyoruz" diyor.

#Marmara Üniversitesi
#Bir Çocuk Bir Umut
6 yıl önce