|

Davutoğlu'nun sözünü ettiği Rami Kışlası

Başbakan Davutoğlu, Rami Kışlası'na Türkiye'nin en büyük kütüphanesinin yapılacağını açıklamıştı. İşte Rami Kışlası ve hikayesi.

Yeni Şafak
17:33 - 22/04/2016 الجمعة
Güncelleme: 17:34 - 22/04/2016 الجمعة
Diğer
Kültürel Eylem ve Kalkınma Planı'nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rami Kışlası'nın Türkiye'nin en büyük kütüphanelerinden birine dönüştürüleceğini müjdeledi.
Kültürel Eylem ve Kalkınma Planı'nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rami Kışlası'nın Türkiye'nin en büyük kütüphanelerinden birine dönüştürüleceğini müjdeledi.

Dün Kültürel Eylem ve Kalkınma Planı'nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Eyüp'te bulunan Rami Kışlası'na dev bir kütüphane yapılacağını açıkladı.



Haber 7'de yer verilen habere göre, müzeye dönüştürülmek üzere restorasyonu süren Rami Kışlası'nda 10 milyon kitap kapasiteli bir kütüphane kurulacağını ifade eden Davutoğlu, “Türkiye'nin en büyük kütüphanesini hayata geçireceğiz" dedi.



Kütüphane ayrıca, dünyanın da sayılı kütüphanelerinden biri haline gelecek.



İstanbul'un en güzel manzaralarından birine sahip olan Rami Kışlası, konum olarak da oldukça merkezi bir yer olan, İstanbulluların uğrak noktası Eyüp'te bulunuyor.



250 yıllık tarihe sahip




Yakın bir zamana kadar yani 1980'nin başlarına kadar TSK'nın kullanımında olan Rami Kışlası'nın 250 yıllık bir geçmişi var. Kışla ilk olarak 1757-1774 yılları arasında 3. Mustafa döneminde yapıldı.



Daha sonra 2. Mahmud 1828-1829 yılları arasında kışlayı yenileyip büyüttü. Yeniçeri ocağını kaldıran 2. Mahmud, yerine kurduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunu bu kışlaya yerleştirdi ve kışla, Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası (Hz. Muhammed'in yardım edilmiş askerlerinin kışlası) adını aldı.



1836'da Mühendishane öğrencileri buraya taşınınca kışlanın adı bu kez Fünun-ı Harbiye-i Mansure olarak anılmaya başlandı.



Cumhuriyet döneminde de kışla olarak kullanıldı




Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet veren Rami Kışlası 1980'li yılların başlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, dinlenme alanı yapılmak şartıyla devredildi. Bunun için çeşitli projeler hazırlansa da, hayata geçirilemedi ve kışla gıda toptancılarına tahsis edildi ve kışla uzun süre toptancılar tarafından kullanıldı.



Son olarak ise müze ve kütüphane yapılmak üzere restorasyonuna başlanan Rami Kışlası, başta İstanbul ve Türkiye olmak üzere dünyanın cazibe merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor.


#Rami Kışlası
#Ahmet Davutoğlu
#Restorasyon
#Kütüphane
#Kültürel Eylem ve Kalkınma Planı
٪d سنوات قبل