|

Tarihi değiştiren keşif: 2 katlı değil 3 katlı

Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Roma Tiyatrosu'nda yapılan arkeolojik kazılarda 6. yüzyıldan kalma Ion Kolonizasyonu Dönemi'ne ait seramikler ortaya çıktı. Bin 600 ton toprak tasfiye edilen araştırmalar sonucu tiyatronun 2 değil, 3 katlı olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
12:13 - 23/11/2018 Cuma
Güncelleme: 12:31 - 23/11/2018 Cuma
IHA
Tiyatronun 2 değil, 3 katlı olduğu ortaya çıktı.
Tiyatronun 2 değil, 3 katlı olduğu ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yapılan kazı çalışmaları Roma dönemine ait Anadolu’nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden biri olarak kabul edilen İznik Tiyatrosu’nun bilinmeyenlerinin keşfedilmesini sağladı.

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda yapılan kazılara başkanlık eden Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, son kazı döneminde elde ettikleri verilere göre, Milattan Sonra 2. yüzyılda yapılan tiyatronun bulunduğu alanda Milattan Önce 6. yüzyıllara kadar inen yaşam izleri olduğunu ve tiyatronun bilinenin aksine 2 değil, 3 katlı olduğunu söyledi.

Anadolu'nun en görkemlisi


Makedonya Kralı Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316'da kurulan, Bithynia, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin izlerini bugün bile hala belirgin olarak taşıyan Bursa’nın İznik İlçesi’nde her köşeden adeta tarih fışkırıyor. Son 3 yıldır Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda kazı çalışmalarının sürdüğü tiyatro da Roma dönemine ait Anadolu’nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden biri konumunda.


Kazdıkça tarih çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle İznik Tiyatrosu’ndaki kazı çalışmaları ilk olarak 1980 yılında o zamanlar Bursa Müzesi’nde uzman olarak görev yapan Bedri Yalman tarafından başlatılırken, 2006 yılına kadar devam eden çalışmalarda orkhestra, cavea, parodoslar, bazı tonozlu galeriler ve sahne binasının ön cephesi kazıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin devreye girmesiyle 2016 yılından itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün başkanlığındaki bir ekip tarafından sürdürülen kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldı.


Kazı Başkanlığını yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aygün Ekin Meriç, tamamladıkları 2018 kazı dönemini değerlendirdi. İznik Roma Tiyatrosu kazılarında çok önemli sonuçlara ulaştıklarını ifade eden Meriç, “Tarihi kayıtlardan Roma Tiyatrosu’nun 2’nci yüzyılda yapıldığını biliyoruz. Ancak bu dönem yaptığımız kazılarda Milattan Önce 6’ncı yüzyıla kadar inen Ion Kolonizasyonu dönemine ait seramikler bulduk. Bu çok önemli. Yani tiyatro yapılmadan önce de burada yaşamın varlığı tespit edilmiş oldu” dedi.

#Antik Tiyatro
#Araştırma
#Antik Kent
5 yıl önce