|

Demirci ustası güzel

“Konak” filminin çekimleri için Safranbolu'ya gelen kainat güzeli Almeda Abazi, Demirciler Çarşısı'nda havan başına geçip demir dövdü

Karabük
00:00 - 18/07/2009 Cumartesi
Güncelleme: 02:47 - 18/07/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Demirci ustası güzel
Demirci ustası güzel

Paşhan Yılmazel, Ogün Kaptanoğlu, Kerem Fırtına, Sevil Uyar, Damla Debre ve Öykü Akay'ın da rol aldığı filmin çekimlerinin sürdüğü Safranbolu'ya gelen dünyanın en genç Kainat güzeli Almeda Abazi, 18-20. yüzyıl arasında inşa edilen konakları gezdi. Kainat güzeli, daha sonra Demirciler Çarşısı'nda Osmanlı ordusuna zırh, kalkan ve kılıç üreten demir ustalarının mesleği sürdüren az sayıdaki torunlarından bilgi aldı. Savaş malzemeleri yapımıyla ilgili öyküleri ilgiyle dinleyen Abazi, tarihi evlerin kapılarına 2 adet olarak çakılan ve çıkardıkları sese göre gelenlerin cinsiyetini belli eden kapı tokmaklarının benzerlerini yapan ustaların aksesuar ürünlerini inceledi. Demir ustalarının yaptığı işten etkilenen ve ocakta ısıtılan demir parçasını çekiçle döverek şekil vermeye çalışan Abazi, “Anlatılan öykülerden çok etkilendim ve demir dövmek istedim” dedi. Abazi, yemenilerin yapılışıyla ilgili de bilgi aldı.


Özel anılar biriktirdim

Abazi, milli mücadele döneminde bölgeye önemli hizmetlerde bulunan Dr. Ali Yaver Ataman'ın mezarı başında dua etti. Ben Müslüman bir ailenin Müslüman kızıyım. Safranbolu insanı geçmişe yolculuk yaptırıyor. Buradan çok özel anılarla ayrılacağım” şeklinde konuştu.



15 yıl önce