|

Dijitalde nezaketimiz kalmadı

Türkiye’de Y kuşağının yüzde 75’i online tehdide maruz kalıyor. Microsoft, tüm dünyada düzenlenen Uluslararası İnternet Günü özelinde 25 ülkede gerçekleştirdiği Dijital Nezaket Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Çalışmaya göre Türkiye, Dijital Nezaket Endeksi’nde 16. sırada ve dünya ortalamasının gerisinde yer alıyor. Online tehdide maruz kalma oranı globalde yüzde 70’iken Türkiye’de bu oran yüzde 75 olarak dikkat çekiyor.

Haber Merkezi
04:00 - 23/02/2020 Pazar
Güncelleme: 22:23 - 22/02/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Microsoft internet kullanıcılarının tutum ve algılarını inceleyen “Dijital Nezaket Araştırması” (Digital Civility Index/DCI) aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 ülkeyi kapsayan bir araştırma yaptı. Her ülkeden 500 kişinin katıldığı araştırmada kullanıcıların karşılaştıkları risklerin çeşidine ve sıklığına göre puanlama yapılıyor. Yüksek skor nezaketin azalması anlamına geliyor. Buna göre, geçen yıla göre online nezaketsizlikte 2 puan yükselen Türkiye, yüzde 75 ile 25 ülke arasında 16. sırada yer aldı. Dünya ortalama skoru ise yüzde 70 olarak belirlendi. İnternet kullanımında en nazik ülkeler İngiltere, Hollanda ve Almanya olurken, son üç ülke Kolombiya, Peru ve Güney Afrika olarak sıralandı.


Y KUŞAĞI ONLINE ŞİDDET

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de Y kuşağındaki internet kullanıcılarının yüzde 75’i online tehditlere maruz kalıyor. Online risklerin hedefi olan kişilerin açıklamalarına göre, bu tehditler sıklıkla tanıdıklar tarafından gerçekleşiyor. En çok sosyal medya sitelerinde yaşanan bu tehditlerin ülkemizdeki oranları yüzde 39 politik söylem, yüzde 34 cinsel kimlik, yüzde 34 cinsel yönelim, yüzde 32 dini söylem, yüzde 29 dış görünüş konularından kendini gösteriyor. Bu konular istenmeyen erişim, nefret söylemleri, trolleme, istenmeyen cinsel mesajlaşma yöntemleriyle kullanıcılarda tehdit oluşturuyor.

En yaygın tehdit kişisel itibar kaybı

  • Online tehditler arasında en rahatsız edici olanı, geçen yıla göre 23 puan artışla yüzde 82 oranında “kişisel itibarın zedelenmesi” geliyor. Bunu, yüzde 82 ile mesleki itibarı kaybı, yine yüzde 80 ile kadın-erkek ayrımcılığı, yüzde 74 ile siber zorbalık ve yüzde 68 ile ayrımcılık söylemi takip ediyor. Yetişkinler arasında yüzde 85 ile en çok tehdide maruz kalan Y Kuşağı’nı yüzde 79 ile X Kuşağı, yüzde 69 ile Z Kuşağı ve yüzde 60 ile Boomers (1946-64 doğumlular) izliyor. Rapora göre gençler, riskler karşısında yardım bulma konusunda yetişkinlerden daha etkili yollar izliyor. Genç kızlar kendilerini genç erkeklere göre tehditlere daha açık hissederken genel olarak gençlerin yüzde 54’ü ailelerinin onlar hakkında sosyal medyada paylaşım yapmasından rahatsızlık duyuyor. Gençler, en iyi rol modellerinin aileleri ve öğretmenleri olduğunu söylüyor.
#Sosyal medya
#Microsoft
#Y kuşağı
4 yıl önce