|

Direnişin daimi sembolü

Koleksiyoner Haluk Perk, ay yıldızlı bayrağımızın Osmanlı'dan bugüne uzanan serüvenini "15 Temmuz'a Saygı/Hakimiyet-i Milliye Timsali Bayrak Sergisi"nde gözler önüne seriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:41 - 21/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

Yaklaşık 35 senedir koleksiyonerlik yapan Haluk Perk'in eşi Özlem Perk ile birlikte hazırladığı Türk bayraklarından oluşan "15 Temmuz'a Saygı Hâkimiyet-i Milliye Timsali Bayrak Sergisi" Zeytinburnu Kültür Merkezi'nde açıldı. Perk Koleksiyonu'ndan nadide parçaların yer aldığı sergide, ay yıldız motifini taşıyan efemera ve eşyalar da dikkat çekiyor. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e bayrağın sivil ve resmi kullanımının bir özeti olarak hazırlanan sergi, 15 Kasım'a dek ziyaret edilebilecek.



İÇİMİZDEKİ COŞKUYU ORTAYA ÇIKARDI


15 Temmuz darbe girişiminde halkın darbecilere ellerindeki bayraklarla karşı durduğunu belirten ve bayrağın 15 Temmuz'un simgesi haline geldiğini söyleyen koleksiyoner Perk "Osmanlı'dan günümüze gelen bayrak, halkın her zaman sahip çıktığı ve genlerinde hissettiği bir sembol. 15 Temmuz'dan önce birliği vurgulamak için bayrağı ön plana çıkarılması insanların içindeli bu coşkuyu ortaya çıkardı. 15 Temmuz'da milletimiz darbeye bayraklarıyla direnerek bayrağa verdiği önemi bir kez daha tüm dünyaya gösterdi" şeklinde konuştu.



HEP KUTSAL SAYILMIŞ


Proje kapsamında ay yıldızın Osmanlı İmparatorluğu'ndan Cumhuriyet'e devlet eliyle ve sivil olarak kullandığı alanları araştırdığını belirten Perk "Resmi anlamda okul şahadetnamesinden, nüfus cüzdanına, ekmek damgasından bakanlık mührüne, tabaklardan pasaportlara kadar değişik alan ve zaman örneklerinden bir özet hazırladık. Sivil kullanıma gelince bu konunun sınırının olmadığını gördük. İnsanlar evvelki yaşantıda kendilerine, hayvanlarına, eşyalarına hatta Allah isminin yanına hep ay yıldızı kondurmuş. Yani Türk insanının duygusu ay yıldızla hep örtüşmüş" dedi. Bayrağın önemini 15 Temmuz'da daha iyi anladığımızı söylerine ekleyen Perk, "Darbeye bayraklarımızla direndik. Özellikle 1700'lerin sonundan bugüne Türk insanı bayrağı her zaman kutsal saymış. Bu koleksiyonumuzla bayrağımızın Osmanlı'dan geldiğini göstermek istedik. Çünkü bunu çoğu insan bilmiyor. Yeşil zemin üzerine olanı hilafetin, kırmızı zemin üzerine olan devletimizin sembolü olmuş" dedi.


#Haluk Perk
#Osmanlı
#Özlem Perk
8 yıl önce