|

Diyet içecekler diyabeti artırıyor

Birçoğumuz kalori alımından uzak durmak ve diyetimizi desteklemek için diyet içeceklere yöneliyor. Ancak araştırmalara göre bu sağlık için pek de yararlı değil. Bilimadamları günde 2 bardak diyet içecek tüketmenin diyabet riskini iki katına çıkardığını söylüyor.

Yeni Şafak
13:06 - 22/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:09 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İsveç Karolinska Enstitüsü'nde 2 bin 874 yetişkin üzerinde yapılan araştırmada şekerli ve şekersiz gazlı içeceklerin tip 2 diyabet riskini 2.4 kat artırdığı ortaya çıktı. Eğer beş ya da daha fazla şekersiz içecek tüketiyorsanız bu risk 4.5 kat artıyor. Yani şekerli içeceklerle diyet içecekler arasında hiçbir fark yok. Mililitre bazında yapılan araştırmaya göre de her gün bir tane tüketilen 200 ml'lik gazlı içecek, diyet olsun ya da olmasın, tip 2 diyabet riskini yüzde 21 yükseltiyor. Diyet içeceklerde Endokrinoloji Avrupa Dergisi'nde yayınlanan bulgulara göre bu oran yüzde 18.



Araştırmacı Josefin Löfvenborg, diyet içeceklerin iştah artışına sebep olabileceğini söylerken, "Yapay tatlandırıcılar bağırsaktaki bakterilerle kimyasal reaksiyonlara sebep olabilir. Bu da vücudu glikozu daha az tolere edebilir hale getirwbilir. Ayrıca bu yapay tatlandırıcılar bağırsaktaki iyi ve kötü mikropların dengesini bozabilir. Bu nedenle gazlı içecekleri tüketmeyin" dedi.



KALP YETMEZLİĞİNİ DE ARTIRIYOR

İngiltere'de 3.3 milyon kişide diyabet tanısı konulurken, buna bağlı olarak obezite artışı da görülüyor.


Geçen Kasım ayında Karolinska Enstitüsü'nde günde 2 kutu diyet içecek verilen erkeklerde kalp yetmezliğinin gelişme oranının yüzde 23 arttığı görüldü.



YAŞAM TARZI DA ÖNEMLİ

Buna bağlı olarak geçen sene Londra Kraliyet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Graham Mac Gregor, alınan şeker vergisinin süresinin uzatılması için milletvekillerine çağrı yapmıştı. İngiliz Alkolsüz İçecekler Derneği Genel Müdürü Gavin Partington ise, "Çalışmalar asitli ve şekerli içeceklerin diyabeti artırdığını gösteriyor. Ama diyabet sadece asitli içeceklere bağlı değil. Tabii, ailede diyabet öyküsünün olması ve yaşam tarzı da diyabette etkili" şeklinde görüş verdi.


#Diyabet
#Diyet içecek
#Asitli içecekler
7 yıl önce