|

Doğa sanatın İlham kaynağı

Shakespeare’in son dört oyunundan biri olan Kış Masalı ilk kez Devlet Tiyatroları tarafından sahneye taşındı. Rejisör Hakan Çimenser, “Kış Masalı, sanatın ön plana çıkması, doğayla sanatın birbirine yaklaşması ve doğanın da sanat üreten bir olgu olmasını anlatıyor” dedi.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 4/11/2018 Pazar
Güncelleme: 03:56 - 4/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Kış Masalı ilk kez Devlet Tiyatroları tarafından sahneye taşındı.
Kış Masalı ilk kez Devlet Tiyatroları tarafından sahneye taşındı.

Shakespeare’in ölümünden önce yazdığı son 4 oyundan biri olan “Kış Masalı” ilk kez Devlet Tiyatroları’nda (DT) seyirciyle buluştu. Turan Oflazoğlu’nun çevirisiyle uzun yıllardır DT repertuvarında bekleyen oyun, Hakan Çimenser rejisörlüğünde sahneye taşındı. Bir kıskaçlık hikayesi etrafında rönesansa giren Avrupa’daki değişim ve dönüşümün anlatıldığı oyunu Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor.

BİR DİRİLİŞ ÖYKÜSÜ

Uzun süredir Kış Masalı’nı sahneye koymak istediğini belirten Çimenser, “Kış Masalı uzun yıllardır ilgimi çeker, sanki birbirinden bağımsız iki hikaye iki ayrı bölümde oynanıyor gibidir. Dünyada da çeşitli yorumlarını seyrettiğim oldu. Oyundaki yeniden doğuş dedikleri, aslında Avrupa’nın Rönesans’a girerken bütün yaşam biçiminin değişmesidir. Sanatın ön plana çıkması, doğayla sanatın birbirine yaklaşması ve doğanın da sanat üreten bir olgu olmasını anlatır. Saray aristokrasisi kıskançlık yüzünde bile insanları öldürebiliyorken, Rönesans’ı oluşturanlar, doğanın içinden gelenler bu olguyu değiştirmeye başladılar. Oyun üstü kapalı biçimde bunu anlatıyor” diye konuştu.

OLGUNLUK DÖNEMİ ESERİ

Kış Masalı’nın Shakespeare’in son dört oyunundan biri olduğunu belirten Çimenser, oyunda fikrin ön planda olduğunu belirtiyor: “Olgunluk dönemi oyunu. Othello, Hamlet, Kral Lear gibi büyük önemli karakterler yazan Shakespeare, burada karakterleri iki boyutlu tutarak fikri ön plana çıkarmış. Ölmeden önce yazdığı son oyunlarından dördüncüsüdür bu. Olayları fikir üzerinden anlatmaya çalışmış. Şimdi benim için önemli olan değişim fikridir demiş. Son oyunları da böyledir. Karakterlerin çok işlenmediğini daha iki boyutlu olduğunu görürsünüz, içindeki fikir çok önemlidir. Biz de bir olgunluk dönemi içindeyiz. Bir takım fikirler ve olgular değişiyor. Bunu karşılayan bir oyun.”


Oyuncu kadrosu geniş

Turan Oflazoğlu’nun çevirdiği Hakan Çimenser’in yönettiği oyunda Mesut Turan, Füsun Günuğur, Gökçe Yurtsal, Emre Erçil, Selin Kahraman, Koray Alper, Bahadır Karasu, İsmet Tamer, Duygu Biçer gibi isimler rol alıyor. Kadro ve oyun hakkında detaylı bilgi devtiyatro.gov.tr adresinden edinilebilir. Kış Masalı, 10 Kasım’a kadar Ankara Devlet Tiyatroları Akün Sahnesi’nde izlenebilir.

#Shakespeare
#Hakan Çimenser
5 yıl önce