|

Doğu ve Batı bu konserde buluşuyor

İş Sanat’ta “Doğunun Batısı, Batının Doğusu” projesi ile yer alacak olan Tahir Aydoğdu, Bilgin Canaz ve Burçin Büke’den oluşan Tanini Trio’ya tecrübeli klasik Türk müziği yorumcusu Melihat Gülses eşlik edecek.

Hatice Saka
04:00 - 31/03/2019 Pazar
Güncelleme: 14:26 - 30/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Melihat Gülses
Melihat Gülses

Tahir Aydoğdu, Bilgin Canaz ve Burçin Büke’den oluşan Tanini Trio, İş Sanat Konser Salonu’nda “Doğunun Batısı, Batının Doğusu” projesi kapsamında klasik Türk müziği yorumcusu Melihat Gülses’i misafir edecek. Gülses, “Konserin birinci bölümünde enstrümanlarında başarılı olan üç önemli müzisyen olacak. Enstrümantal Türk müziğinin farklı yorumları icra edilecek. İkinci bölümde ise solist olarak katılacağım ve Türk müziğindeki çağdaş bestecilerin eserlerinin farklı yorumlarını dinleyeceğiz” diyor. Gülses, konser boyunca özellikle piyano, kanun ve ney enstrümanlarının solo katkıları olacağına dikkat çekiyor. Sanatçı şarkılara kendi tarzını katıp yeni bir sound ile seyirci karşısında olacak. klasik Türk müziğinin dışında farklı projelerde de yer alan usta sanatçı projelerini şöyle özetliyor: “Sanat yaşantımda farklı projede bulunduğum gibi eşimle birlikte birçok projeye de imza attım. Örneklersek, Lübnanlı sanatçı Ghada Shbeir ile “Şark Bülbülleri”, Alman Soprano Anne Steffens ile “Schubert-Şevki Bey” ayrıca “Gönül Köprüsü” isimli projede liedler seslendirdim. 1998 yılında “İstanbul’dan Atina’ya Türküler” isimli albümde türküleri Rumca ve Türkçe seslendirdim.” Sanat müziğini gençlere sevdiren Melihat Gülses, bunun sebebini şu sözleriyle açıklıyor: “Bilhassa eser seçimlerimde gençlerimizin anlayacağı dilin yanı sıra onların da kendilerinden bir şeyler bulacağı şarkıları seçerek duygu geçişini rahatça sağlamaya gayret gösteriyorum.”


COĞRAFYALAR ARASI MÜZİK YOLCULUĞU

Kanun sanatçısı Tahir Aydoğdu, Tanini Trio’nun kurulduğu 2006 yılından beri Doğu ve Batı müzikleri arasında bir köprü kurduğunu dile getiriyor. “Doğunun Batısı, Batının Doğusu” ile repertuvarlarındaki farklı eserlerle dinleyicileri coğrafyalar arasında bir yolculuğa çıkaracaklarını belirtiyor. Aydoğdu, bu yolculuğun Melihat Gülses ile taçlanacağının altını çiziyor. Doğu ve Batı’da kullanılan enstrümanlar farklı olsa da sahnede bir harman halini alacaklarına değinip şunları dile getiriyor: “Kanun ve piyanoyu birlikte kullanmak zor. Çünkü piyano batıya, kanun doğuya ait bir enstrüman. Piyanonun farklı bir akort sistemi var ve bu sistem içinde Türk müziği sesleri olmadığı için ben kanunumu piyanoya göre akortluyorum. Ama piyano ve kanunu çok uyumlu bir şekilde kullanabiliyoruz. Türk müziği seslerine de armonik yapı müsaade ettiği sürece yer veriyoruz. Piyanonun armonik zenginliğini kanunun makamsal zenginliğiyle birleştiriyoruz.” Aydoğdu, Tanini Trio’nun kanun, ney ile piyanoyu güzel ve dengeli bir şekilde kullandığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Zaman zaman Türk müziği formlarından birisi olan “Saz semaisi” formundan da eserler seslendiriyoruz ve bu form da büyük bir ilgi görüyor. Piyanonun yanında yer alan kanun ve ney sazlarına büyük ilgi gösteriyorlar.”

GENİŞ BİR REPERTUAR VAR

Grubun bir diğer üyesi piyanist Burçin Büke ise bu konserde müzikseverleri, Astor Piazzolla’dan Tanburi Cemil Bey’e uzanan geniş bir repertuarın beklediğini söylüyor ve ekliyor: “Batı ve Doğu enstrümanları ile yeni bir tını yakalama arayışı içindeyiz. Bunun dışında elbette kültürlerin buluşması da diyebilirim.” Büke, grubun başarısını aralarında yakaladıkları uyuma bağlıyor.

Neyzen Bilgin Canaz da konser ile igili şunları aktarıyor: “Konserde dinleyicilerimiz, ömrünü müziğe adamış, bu ülkenin ruhunu özlerine katmış ve bu adanmışlığın sonuçlarını müziklerine tüm gerçekliğiyle yansıtan, dem almış sanatçılar ve onların müzikleri ile tanışacaklar.” Canaz, neyi tüm kültürler ile tanıştırmayı, enstürman olarak onlarla kaynaştırmayı sevdiğinin altını çiziyor. 17 Nisan’da gerçekleşecek olan konserde Tanini Trio’ya kontrbasta Baran Say ve davulda Erhan Seçkin eşlik edecek.

#Bilgin Canaz
#Tahir Aydoğdu
#Burçin Büke
5 yıl önce