|

Dönüşü muhteşem oldu

Kanuni Sultan Süleyman''ın, Hırvat asıllı sadrazam Rüstem Paşa ile evlendirdiği kızı Mihrimah Sultan''ın adı, bir dönem tanındığı Hırvatistan''da, bölgede büyük ilgi gören ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisiyle tekrar anılmaya başladı

.
00:00 - 12/04/2013 Cuma
Güncelleme: 23:04 - 11/04/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Dönüşü muhteşem oldu
Dönüşü muhteşem oldu
HÜRREM''İ BİLE GERİDE BIRAKTI

Kanuni Sultan Süleyman''ın, kızı Mihrimah Sultan, bugünlerde yeniden Hırvatistan''ın gündeminde. Hırvat asıllı Rüstem Paşa''nın eşi Mihrimah Sultan, Balkan ülkelerinde ilgiyle izlenen ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisi sayesinde yeniden popüler oldu. Ülkede Mihrimah''ın popülaritesi dizinin baş karakteri Hürrem''i bile geçti!

BÖLGEDE ÇOK SAYIDA ESERİ VAR

İkinci sadrazamlığı sırasında vefat eden Rüstem Paşa, 22 yıl evli kaldığı Mihrimah Sultan''a büyük miktarda servet bıraktı. Edindiği servetin bir kısmını hayır yoluna vakfeden Mihrimah Sultan, eşinin memleketi Hırvatistan''a da eserler yaptırdı. Bu eserlerin önemli bir kısmı ülkenin güneyindeki sahil kenti Solin''de bulunuyor.

Buralar hep Mihrimah''ındı

Hırvatistanlı sanat tarihçisi Valter Firiç, bugün Solin olarak bilinen Klis bölgesinin büyük bir bölümünün o dönemde Rüstem Paşa''ya ait olduğunu ifade ederek, ''Paşa''nın ölümü sonrasında eşi Mihrimah, burada çok sayıda eser inşa ettirdi. Buradaki Yadro Nehri çevresinin büyük kısmı o yıllarda Mihrimah Sultan''a aitti'' dedi.

11 yıl önce