|

Dünyanın beklediği haber geldi: Kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert anne oldu

Akdeniz Üniversitesinde 2011 yılında Derya Sert'e kadavradan rahim nakledilmişti. Dünyada bir ilk olarak tıp literatürüne giren operasyon sonrası güzel haber geldi. Yapılan nakille hamile kalan Sert, 9 yılın ardından ilk bebeğini doğurdu. 28 haftalık ve 760 gram dünyaya gelen minik bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

10:08 - 26/06/2020 Cuma
Güncelleme: 12:32 - 26/06/2020 Cuma
AA
Arşiv
Arşiv

Henüz 23 yaşındayken kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert’in mücadelesi, 2011 yılında başladı. 2009 yılında bekar olduğu dönemlerde kadın hastalıkları sebebiyle bir dizi operasyon geçiren Sert’e, kadavradan rahim bulunup 45 kişi arasında doku grubu ve diğer testleri tam uyunca, 8 Ağustos 2011 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde nakil yapıldı. Dünyada ilk kez yapılan nakil ise AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından gerçekleştirildi.

  • Derya Sert’e, 31 Mart 2013 yılında da embriyo transferi gerçekleştirildi, 12 Nisan 2013 yılında ise transferin başarılı olduğu ve Sert’in hamile kaldığı medyada yer bulmuştu. Ardından genç kadının, hamileliğinin 8’inci haftasındaki kontrolünde, embriyo kalp atışlarının izlenememesi üzerine gebeliği sonlandırılmıştı. Bugün AÜ’de düzenlenen basın toplantısında, Derya’nın anne olduğu bilgisi açıklandı.

" Emeği geçenleri tebrik ediyorum"


AÜ Rektörü Ünal, 2011 yılında başarılı bir nakil gerçekleştirildiğini anlatarak, "O zamandan beri hastamız takip ediliyordu. İlk embriyo transferi 2013 yılında yapıldı. Bugünkü paylaşacağımız güzel haber, hastamız embriyo tranfserinden sonra çok başarılı bir gebelik geçirdi. 4 haziran’da sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Ben bu başarıda emeği geçen Ömer Özkan hocam başta olmak üzere, ekipte yer alan herkese kurumum adına teşekkür ederim" dedi.

Dünyada bir ilk

Derya Sert’in dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyada önemli tepkiler topladı. Avrupa’nın Japonya’dan, Endonezya’sına kadar birçok merkezinden ziyaretler oldu. Bizde bilgi birikimlerimizi, teknik desteğimizi onlara yansıttık. Hem klinik literatüründe, hem de canlı olarak sunumlarımızı yaptık. Sonraki süreçte hocamızın da bahsettiği gibi gebeliklerimiz oldu. Ama hem hastayı sıkmayacak şekilde, hem de biz literatüre katkımız olacak şekilde çalışmaya devam ettik. Önemli çalışmalar oldu. En son yaptığımız transferden sonraki durumdan sonra da bugün mutlu bir şekilde karşınızdayız. Ben özellikle bizi o süreçte, daha dünyada yapılmamış nakile izin veren Sağlık Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Bize her türlü alt yapıyı ve teknik desteği verdiler. Ayrıca Derya Sert’e de bize olan inancından dolayı teşekkür etmemiz gerekiyor. Bize inandı ve mutlu bir şekilde bu günleri gördük" ifadelerini kullandı. 4 Haziran’da Sert’in anne olduğunu aktaran Özkan, "28 haftalık ve 760 gram doğurttuk" dedi.

  • Bebeğin sağlık durumu hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Hakan Ongun, "Bebeğimiz 28 hafta olarak 760 gram doğdu. Şuanda 22 günlük ve 910 gram. Doğduğu andan itibaren hiç entübe olmadı. Şuanda yeni doğan ünitesinde destek tedavisine devam ediyoruz. Anne sütüyle ve sonda aracılığıyla beslenmeye devam ediyor. Büyümesine, gelişmesine tüm yeni doğan ekibi olarak destek olmaya çalışıyoruz, takipteyiz" diye konuştu.


#Akdeniz Üniversitesi
#Derya Sert
#Prof. Dr. Ömer Özkan
#rahim nakli
4 yıl önce