|

Dünyanın en güzel sabahları Nemrut’ta

Karlar altında olan Nemrut’ta sezonun açılmasına az bir süre kaldı. Rehber ve fotoğrafçı Bilal Mente, dünyanın en güzel güneş fotoğraflarının Nemrut’ta çekildiğini söylüyor. Adıyaman’a gelen turistlerin Antalya’dan farklı olduğuna değinen Mente, “Göbeklitepe’yle birlikte Nemrut’a gelenlerin de sayısı arttı. Burada her yer tarihi eser” diyor.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 23/02/2020 Pazar
Güncelleme: 22:35 - 22/02/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Nemrut Dağı
Nemrut Dağı

Gizemli Nemrut Dağı’ndaki heykeller, Türkiye’nin sembol figürleri arasında yer alıyor. Fotoğraf sanatçısı, Nemrut Dağı Fotoğraf Sanatı Dernek Başkanı ve turist enformasyon görevlisi Bilal Mente, 30 yıldır hem Nemrut’u tanıtıyor. Fotoğrafçılığın emek, sabır ve titizlik isteyen bir iş olduğunu belirten Mente, fotoğrafa başlangıç hikayesi için şunu söylüyor: “Bölgedeki turistik yerleri insanlara gezdiriyordum. Tarihi ve doğal güzelliklerle baş başa kaldığımda ise fotoğraf çekmeye karar verdim.” Yirmi yıldır da ülke güzelliklerini fotoğraflayan 53 yaşındaki Mente, Adıyaman fotoğraflarını İzmir ve İstanbul’da sergiledi.


ANTALYA’YA GELEN ADIYAMAN’A GELMEZ

Göbeklitepe’nin yükselişi ve dünyaca tanınması da Nemrut’a ilgiyi arttırmış. Şirketler tarafından GAP Turu olarak paket hazırlanan turlarda Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep’e de seyahat ediliyor. 1992 yılında faaliyete geçen Nemrut Dağı Milli Parkı’nın kuruluşunda görev alan Bilal Mente, “Tarihin kıymetini öğretmek, sahip çıkmak için teşvik etmekti görevimiz. Elimizden geldiğince bunu yaptık. Türkiye olarak reklam, festival yoluyla Nemrut’u tanıttık. Ziyaretçilerin sayısı zamanla arttı ve cazibe merkezi haline geldi. UNESCO Dünya Mirası olduğu için daha bir özen ve ilgi var. Burası dünyanın sekizinci harikası. Tarihi güzelliklerin yanı sıra güneş ayaklarınızın altından doğuyor, ayaklarınızın altından batıyor. Ayrıca Nemrut, astronominin en güzel izlendiği yerlerden birisidir. Antalya’ya gelen turist Nemrut’a gelmiyor. Daha çok kültür turizmi yapılıyor diyebiliriz. Bu sene iki yüz bin kişiyi geçtik, bu bizim için rekor” diyor.

HER YERDE TARİHİ ESER VAR

Askeri danışman olarak Osmanlı ordusunda görev alan bir Alman subay tarafından bulunan Nemrut kalıntıları, Osman Hamdi bey kazı çalışmaları ve çevre düzenlemesi çalışmalarında bulunuyor. Nemrut, Komagenalar’a ait, Kral Antikos döneminde yapılan bir ibadet yeri olarak biliniyor. “Komagene uygarlığının başkenti Adıyaman olduğu için her yerden tarih fışkırıyor” diyen Mente’den Nemrut ve Adıyaman hakkında şunları dinliyoruz: “Nemrut’un yeni sezonu Mart sonu, Nisan başında başlar. Bu mevsimde üç buçuk metre kar var, yollar kapalı. Sezon açıldığında binlerce insan fotoğraf çekmek için buraya akın ediyor. En çok da güneşin doğuşu ve batışı takip ediliyor. Güneşin doğuşunu çekmek için Haziran, Temmuz; güneşin batışını çekmek için ise Eylül, Ekim aylarında herkesi Nemrut’a bekleriz. Telefondan veya makinadan çekilen kareler her zaman eksik kalır, Nemrut’un güzellikleri, tarihi eserleri gözle görülmeli. Nemrut Dağı dışında Adıyaman’da görülebilecek bir sürü yer var. Perre Antik Kenti, Cendere Köprüsü, Arsemia Antik Tiyatrosu, Karakuş Tümülüsü, Yenikale Ören Yeri bunlardan birkaçı. Gerger Kalesi de turizme açılmalı, yerli yabancı birçok kişinin ilgisini çekecektir.”

Kimi 5 saniye kimi 25 dakika


Çekilen fotoğrafların her birinin ayrı bir ismi, ayrı bir zahmeti ve çekim şekli olduğuna değinen Bilal Mente, “Kimi fotoğraflarımız gündüz, kimi fotoğraflarımız güneş doğarken, kimi fotoğraflarımız ise gün batımı ve özellikle karanlıkta çekiliyor. En zahmetlisi de bu. Ufak bir ışığın bile olmadığı zamanda, uzun pozlama yöntemiyle fotoğraf çekiyoruz. Bazı kareler 5 saniyede yakalanıyor. Bazıları ise 25 dakika sürebiliyor. Hedefim, az da olsa ilimizin ve Nemrut Dağı’nın tanıtımına bir nebze de olsa katkı sunabilmek” diyor.

Bölge ihya oldu


  • Nemrut başta olmak üzere birçok turizm merkezine ilgiyi arttırmak için çeşitli faaliyetler yapılıyor. Atiye dizisi Nemrut ve Göbeklitepe’de geçerken Rafadan Tayfa animasyonu ve İskender Pala’nın yeni romanı sayesinde farkındalık yaratıldığına dikkat fotoğrafçı Bilal Mente, bölgenin ihya olduğunu söylüyor.
#Nemrut Dağı
#Fotoğraf
#Bilal Mente
4 yıl önce