|

Dünyaya anlatacak çok hikayemiz var

Boğaziçi Film Festivali’nde 90’lı yıllarda Kosova’daki savaşın gölgesinde geçen bir öyküyü anlatan “Kasım Soğuğu” filmiyle en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan Kushtrim Hoxha ile konuştuk. Hoxha, “Biz insanlara duymak istemediklerini hatırlattık. Kosova çok küçük bir ülke ama içinde çok fazla hikayeyi barındırıyor” diyor.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:44 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Filmin yönetmeni Ismet Sijarina, tıpkı Hoxha gibi kişisel geçmişlerinden beslendiklerine dikkat çekti.
Filmin yönetmeni Ismet Sijarina, tıpkı Hoxha gibi kişisel geçmişlerinden beslendiklerine dikkat çekti.

Bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası Boğaziçi Film Festivali sona erdi. Festivalde Kosova’da geçen bir öykü olan “Kasım Soğuğu” filminin başrol oyuncusu Kushtrim Hoxha, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü. 90’ların başında savaşın gölgesinde başlayan film, Yugoslavya Hükümet’nin Kosova’nın özerkliğini iptal etmesi, meclisi dağıtması ve ulusal televizyonu kapatmasıyla başlayan süreçte, devlet dairesinde bir arşiv görevlisinin serüvenini anlatıyor. Hoxha’nın hayat verdiği Fadili karakteri, iki yanlış seçenek arasında bir tercihte bulunmak zorunda kalarak, ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor.

İNSANLARA DUYMAK İSTEMEDİKLERİNİ ANLATTIK

Film bir savaş filmi değil. Sadece savaşın hissedildiği dönemde geçen bir hikaye. Filmin yönetmeni Ismet Sijarina ile oyuncu Hoxha, 90’lı yılların çocukluk dönemlerine denk geldiğini ve yaşananları zihinlerinde yeniden canlandırdıklarını söyledi. Hoxha, büyük hikayelerinin ve kişisel dramalarının olduğunu belirtiyor. “Harika bir hikayemiz vardı” diyen oyuncu, “Filmimizdeki birçok şey zaten Kosova’da olmuştu. O süreçte ben de bir çocuktum. Benim için önemli olan şey elbette sanat ama bu film hatırlanmak istemeyen bir savaşı 90-99 yılları arasındaki süreci işliyor. Biz insanlara duymak istemediklerini hatırlattık” diye konuştu. Filmin yapımcısı Fatmir ise “Yeterince paramız yok ama anlatacak hikayemiz var” dedi.

Hatıralarımıza bir nazire

Filmin yönetmeni Ismet Sijarina, tıpkı Hoxha gibi kişisel geçmişlerinden beslendiklerine dikkat çekti. “Filme ilk başladığımda yaşadıklarım benim hatıralarımdı” diyen yönetmen, “Geldiğimiz yere göre ne demek istemek istediğimiz değişebilir. Filmdeki çoğu memur da benim çocukluğumda tanıdıklarıma birer nazire. Çocukluğumdan zihnimden renkler. Hikâye kurmaca olabilir ama yaşlı bir adamın çocukluğunda yazdıklarını izleyecek seyirci” diye konuştu.

#Boğaziçi Film Festivali
#Kasım Soğuğu
#Kosova
5 yıl önce