|

Düşes Romanov İstanbul'a geliyor

Lenin'in emriyle eşi ve 5 çocuğuyla birlikte öldürülen Çar II. Nikola'nın soyundan gelen Büyük Düşes Maria Vladimirovra Romanov, 10 Aralık'ta İstanbul'a geliyor. Romanov, Osmanlı'nın son halifesi II. Abdülmecid'in soyundan Neslişah Sultan ile de biraraya gelecek.

Şamil Kucur
00:00 - 14/11/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:37 - 13/11/2009 Cuma
Yeni Şafak
Düşes Romanov İstanbul'a geliyor
Düşes Romanov İstanbul'a geliyor

Bolşevik İhtilali'nin ardından Lenin'in emriyle eşi ve 5 çocuğu ile birlikte öldürülen Çar II. Nikola'nın kardeşinin soyundan gelen Büyük Düşes Maria Vladimirovna Romanov, “Çarlık Hayır Balosu”na katılmak için 10 Aralık'ta İstanbul'a gelecek. İslam dini ve İslam tarihi ile ilgilenen Rusya imparatorluk varisi Romanov, özel isteği üzerine İstanbul'daki 5 günlük programında İstanbul Müftüsü ile de görüşecek. Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu ve Rusya Eğitim Kültür ve İşbirliği Derneği, Çar ailesinin varisi Romanov ile Son Halife II. Abdülmecid'in Madrid'de hayatını kaybeden torunu Necla Sultan'ın büyük kardeşi Neslişah Sultan'ı İstanbul'da buluşacak.

PUŞKİN ANISINA HAYIR BALOSU

Rus soyluları, Çarlık Dönemi'nde başlattıkları ve 19. yüzyılın başlarında popülerleşen hayır balolarından elde edilen geliri yoksulara dağıtıyor. 'Çarlık Hayır Balosu' bu yıl ünlü Rus yazar ve şair Puşkin'in doğumunun 210. yıldönümü anısına Rusya Eğitim Kültür ve İşbirliği Derneği'nin girişimiyle yeniden hayat bulacak. Rus ve Türk parlamenterlerin de katılacağı balo, 12 Aralık'ta Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda düzenlenecek. Bağışlarla ise, İstanbul'da Rus Dünyası Kültür ve Eğitim Merkezi kurulacak.


Türk-Rus ailelere destek

Çarlık Hayır Balosu'nun, İstanbul'daki Rus diasporasının düzenlediği en büyük etkinlik olacağını belirten Balo Tertip Komitesi Başkanı Erkan Murat, “Bu balonun her yıl düzenlenmesini hedefliyoruz. Bu sosyal girişimin en önemli amacı, sayıları artık yüz binlerle ifade edilen Rus kökenli kadınlarla Türk erkeklerin kurduğu ailelerin ve çocuklarının Türk toplumuna entegrasyonunun sağlanması” dedi. Baloda Rus Saray Mutfağı'nın yiyecekleri ve içeceklerinin sunulacağını anlatan Murat, 30 kişilik Akademik Ruskiye Uzori Orkestrası'nın da konser vereceğini söyledi.


90 yıl sonra İade-i itibar

2005 yılında Yüksek Mahkeme'ye başvuran Maria Romanov, aileye iade-i itibar istedi. 2008'de Çar ailesinin siyasi cinayete kurban gittiğine hükmeden mahkeme, 90 yıl sonra ailenin itibarının geri verilmesine karar verdi.



14 yıl önce