|

Duygusuz parlak zeka

Japonya’da bir yapay zeka robotunun belediye başkanlığına aday gösterilmesi, robot Sophia’a Suudi Arabistan’da vatandaşlık verilmesi, yapay zekayı tekrar gündeme getirdi. Prof. Dr. Levent Akın ve Doç. Dr. Hatice Köse, yapay zekanın duyguları anlasa da duygulanamayacağı için ne belediye başkanı ne de vatandaş olabileceğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2018 Pazar
Güncelleme: 05:00 - 21/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Robotların bazıları insanların yerini makinelerin alarak büyük bir işsizliğe neden olacağını düşünüyor.
Robotların bazıları insanların yerini makinelerin alarak büyük bir işsizliğe neden olacağını düşünüyor.

Hem dünya gündemini hem de ülkemizin gündemini meşgul eden bir konu yapay zeka. Bazıları insanların yerini makinelerin alarak büyük bir işsizliğe neden olacağını düşünüyor. Bazıları ise sadece bir fırsat olduğunu. Geçmişi 1940'lara kadar giden yapay zekayı "belirli problemleri öğrenerek çözebilen makina" olarak tanımlayabiliriz. Yapay zeka konusunda çoğumuzun bilgisi bilimkurgu dizi ve filmlerinden öteye geçmiyor. Bu bilgiler ışığında Prof. Dr. Levent Akın ve Doç. Dr. Hatice Köse'nin kapısını çaldık. Suudi Arabistan ‘ın vatandaşlık verdiği ve geçtiğimiz gün ülkemize gelen Humanoid Sophia’yı, 15 Nisan’da Japonya’nın Tama şehrinde belediye başkanlığı için yarışan yapay zeka robotunu ve yapay zekada bugün geldiğimiz noktayı, bu işin nereye gittiğini konuştuk.


İNSANIN YERİNİ ALAMAZ

Japonya’daki hadiseye kuşkuyla yaklaşan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, “Bu haberi Japon kaynaklarında incelediğimizde bir takım yanıltıcı unsurlar olduğunu dolayısıyla gerçekten bir yapay zeka olup olmadığının da kuşkulu olduğunu görüyoruz. Bir yapay zeka dünyanın hiçbir yerinde kişi kabul edilmediği için belediye başkanlığına aday olması mümkün değil. Bunun için yapay genel zekaya sahip, yani bir insanın yaptığı her şeyi yapan bir yapay zeka gerekiyor” diyor. Akın, yapay zekanın insanın yaptığı her şeyi yapamacağını, “Yapay zeka insanın yaptığı her şeyi şu anda yapamaz. Ancak satranç, go, poker gibi oyunlarda ve bir takım nesneleri tanıma gibi konularda insanlardan daha başarılı olduğunu görüyoruz. Yapay zeka geliştirilirken tek bir algoritma kullanılmıyor. Sınırlar kullanılan algoritmanın sınırları ile belirleniyor” sözleriyle açıklıyor.

ASIL TEHLİKE NÜKLEER

İnsanların taşıdığı en büyük endişe gelecekte her işi robotların yapacağı ve insanların işsiz kalması. Bir de robotların dünyayı ele geçirmesi. Sophia kendisine yöneltilen bu soruya şöyle cevap vermişti: “Adil dağıtıldığında dünyada hepimize yetecek kadar kaynak var”. Akın da insanları bekleyen asıl tehlike kaynağının yapay zeka değil küresel ısınma, çevre kirliliği ve nükleer savaş olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Türkiye yapay zeka konusunda geriden geliyor. Diğer ülkelerle aramızdaki açık giderek artıyor. Özellikle insan kaynağımız çok yetersiz. Yapay zeka konusundaki araştırmacıların yetiştirilmesi çok zaman alıyor.”


Robot haklarını tartışacağız

Yapay Zeka temelli sistemlerin ya da bu tür sistemle kontrol edilen robotların bizimle aynı koşullarda yaşayıp aynı haklara sahip olması için henuz erken olduğunu söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilişim ve Bilgisayar Fakültesinden Doç. Dr. Hatice Köse, "Ama bir gün bunları tartışacağız. Robotların hakları, etik konularını tartışıp bu konuları kurallarla düzenlememiz gerekiyor. Örneğin bir robot kendisine verilen işi reddetme hakkına sahip midir, ya da yapay zeka sistemleri/robotlar bir hata yaptığında, yanlış kullanıldığında oluşacak hasardan kim sorumludur, bunlar önemli konular ve düzenlemelerin yapılması gerekiyor" diyor.

#Yapay Zeka
#Prof. Dr. Levent Akın
6 yıl önce