|

'Edison Bilseydi' projesiyle tasarruf

Kayseri Ticaret Odası'nın hazırladığı AB tarafından da desteklenen halkı elektrikte tasarrufa yöneltmeyi amaçlayan "Edison Bilseydi" adlı projenin tanıtımı yapıldı.

Aa
00:00 - 7/02/2007 الأربعاء
Güncelleme: 11:58 - 7/02/2007 الأربعاء
Yeni Şafak
'Edison Bilseydi' projesiyle tasarruf
'Edison Bilseydi' projesiyle tasarruf

Kayseri Ticaret Odası'nın (KTO) hazırladığı AB tarafından da desteklenen halkı elektrikte tasarrufa yöneltmeyi amaçlayan "Edison Bilseydi" adlı projenin tanıtımı yapıldı.


Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, projenin tanıtımında yaptığı konuşmada, Kayseri ve Civarı Elektrik T. A. Ş. ve Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği Derneği (TÜKOBİR) Kayseri Şubesi'nin de katkı sağladığı projeyle halkta tasarruflu elektrik kullanma bilinci uyandırılmasının amaçlandığını kaydetti.

Kilci, projenin 55 bin 854 avro bedelli olduğunu, bu rakamın yüzde 10'unun KTO'dan, yüzde 90'ının da AB fonlarından sağlandığı belirtti.


'AİLE BÜTÇESİNE KATKI'

Kayseri ve Civarı Elektrik T. A. Ş. Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci de elektrikte tasarrufun dışa bağımlılığı azaltacağına işaret ederek, "Almanya, 1990'lı yıllarda enerji krizine girmişti. 1992 yılında ev hanımları odaklı büyük bir kampanya başlatmışlardı. 8 yılda elektrikten yüzde 30 tasarruf elde etmişlerdi. Milli geliri 30-40 bin dolarlarda olan bir ülke bunu yapıyorsa, böyle bir tasarruf, ülkemiz için kaçınılmazdır" dedi.


Açılış konuşmalarının ardından proje koordinatörü Kadir Dayıoğlu, projeyle ilgili bilgi verdi. Projeyle, sanayide ve konutlarda elektriğin tasarruflu kullanımı için bilinç oluşturulmasının hedeflendiğini ifade eden Dayıoğlu, bu sayede firma ve aile bütçesine katkıda bulunulacağını söyledi.

Türkiye'de 2005 yılında tüketilen enerjinin, 91,6 milyon ton eşdeğer petrol olduğunu, buna karşılık üretilen enerjinin ise 25,2 milyon ton eşdeğer petrolde kaldığını belirten Dayıoğlu, şu bilgileri verdi:

"2005 yılında kullandığımız enerjinin yüzde 73'ünü ithal etmişiz. Gayri Safi Milli Hasıla başına düşen enerji miktarı, enerji yoğunluğu olarak tanımlanır. Enerjinin verimli kullanımında en temel gösterge, enerji yoğunluğunun düşürülmesidir. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre gelişmiş ülkelerde enerji yoğunluğu 0,09-0,19 arasındayken, ülkemizde bu oran 0,38, Japonya'da 0,09, ABD'de 0,25, AB ortalamasında 0,19, dünya ortalamasında da 0,29'dur. "

Günümüzde elektriksiz bir yaşamın düşünülemeyeceğine işaret eden Dayıoğlu, "Dünyamızı geceleri de aydınlatmak isteyen Edison, elektriği etkin ve verimli kullanmayacağımızı bilseydi, bugün kullandığımız ve hayatımızın bir parçası olan cihazları icat eder miydi?" dedi.

Dayıoğlu, proje kapsamında ilk etapta KTO üyesi 500 işletmeciye ve bunların eşlerine eğitim verileceğini belirterek, "Hedef grubun aktivitelere dahil olmasıyla nihai yararlanıcı sayısı 2 bine ulaşacak. İyi bir reklam yöntemi olarak kabul edilen 'dedikodu yöntemi' ile 15 bin kişiye ulaşılabilineceği tahmin edilmekte" diye konuştu.


٪d سنوات قبل