|

“Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”

44. İstanbul Müzik Festivali, 1-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival, Shakespeare'in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden esinlenen temasıyla müzikseverlere etkileyici bir program sunacak.

Yeni Şafak
08:20 - 25/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:12 - 25/02/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak konuşmasında bu yılki festivalin teması ve programına dair bilgi verdi. Ayrıca, bu yıl ilk kez yapılacak Müzik Rotası ve geçen yıl olduğu gibi ücretsiz gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri'nin müzikseverlere ulaştırılacağını açıkladı.



44. İstanbul Müzik Festivali aralarında, İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gérard Caussé, Herbert Schuch, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maria João Pires, Antonio Meneses, Maxim Vengerov, Richard Galliano, Sylvain Luc gibi isimlerle dünyanın önde gelen topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan, Artemis Quartet, Academy of St Martin in the Fields'i ve festivalin bu yılki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni'nin de bulunduğu 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak.



İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından, resitallere ve özel projelere 26 konser yer alıyor. Festival bu yıl 17 farklı mekânda dinleyicilerle buluşacak.



Festivalin bu yılki yeniliklerinden Müzik Rotası festival takipçilerini, ilk kez konser mekânı olarak kullanılacak Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi, Üç Horan Kilisesi, Sent Antuan Alt Kilisesi ile Hollanda Konsolosluğu Şapeli ve Kırım Anglikan Kilisesi'nde müzikal bir yolculuğa çıkaracak.



Festivalin artık gelenekselleşen ücretsiz Haftasonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fenerbahçe Parkı ve Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi'nde gerçekleştirilecek.



Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ve Güney Kampüs, Fransız Sarayı Bahçesi, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Süreyya Operası ve Uniq Hall İstanbul bu yıl festivale ev sahipliği yapacak diğer konser mekânları olacak.



Festivalin Teması: “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”



2011 yılından bu yana programlarını farklı temalar üzerine kurgulayan İstanbul Müzik Festivali bu yıl Shakespeare'in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden ilham alıyor. Festival, ölümünün 400. yılında büyük yazarı özel konserlerle anıyor.



Kökleri Stratford-upon-Avon'da olan Orchestra of the Swan ve 2015 Leyla Gencer Şan Yarışması Halk Ödülü sahibi soprano Ayşe Şenogul'un seslendireceği, Mendelssohn'un Shakespeare'in en renkli oyunlarından Bir Yaz Gecesi Rüyası için bestelediği eserde, ödüllü Shakespeare yorumcusu, oyuncu Tilbe Saran da oyundan bölümler canlandıracak. 3 Haziran'da Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek konserde dünya sahnelerinde yıldızı hızla yükselen genç İngiliz kemancı Tamsin Waley-Cohen ise Mendelssohn'un son büyük orkestra eseri olan Keman Konçertosu'nu yorumlayacak.



Festivalin temasından esinlenen bir diğer konser, temayla aynı adı taşıyor: “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”. Ünlü piyanist Alexei Volodin'in güçlü tekniği ve hassas yorumu ile Mert Fırat ve Tilbe Saran'ın güçlü oyunculuğunu müzikseverlerle buluşturacak konser, 10 Haziran'da Sent Antuan Alt Kilisesi'nde gerçekleştirilecek. Shakespeare'in birçok besteciye ilham kaynağı olan karakterleri Romeo ve Juliet'in ölümsüz aşkıyla açılacak olan gece, yine yazarın Mendelssohn tarafından müziğe uyarlanmış Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Medtner'in Kral Lear'dan esinlenerek bestelediği masalı, Türk tiyatrosunun usta isimleri Tilbe Saran ile genç kuşağın en yetenekli oyuncularından Mert Fırat Shakespeare'in oyunlarından canlandıracakları sahnelerle sunulacak.


#44. İstanbul Müzik Festivali
#Shakespeare
8 yıl önce