|

Ekmek israfı geleneksel lezzetlerle önlenecek

Ekmek israfının önüne geçmek isteyen Gaziantep'in Şahinbey Belediyesi, Antep mutfağına ait bayat ekmekle yapılan yemek, pasta ve tatlı tariflerinin yer aldığı kitap bastırdı. Gaziantepliler, bayat ekmeklerden başta omaç olmak üzere, köfte, ekmek aşı, dövmeç, gözleme, patates köftesi, çiğ köfte, kurabiye, fıstıklı bayat ekmek tatlısı, bayat ekmek helvası, limonlu bayat ekmekli kek gibi pek çok yemek ve tatlı yapıyor.

Yeni Şafak
11:47 - 19/09/2018 mercredi
Güncelleme: 11:54 - 19/09/2018 mercredi
AA
Bayat ekmekle yapılabilen sayısız tarif kitapta yer aldı.
Bayat ekmekle yapılabilen sayısız tarif kitapta yer aldı.

Türkiye'de her gün milyonlarca ekmek çöpe giderken, gastronomi kenti Gaziantep'te bu durumun önüne geçmek isteyen Şahinbey Belediyesi, Antep mutfağına ait bayat ekmekle yapılan yemek, pasta ve tatlı tariflerinin yer aldığı kitap bastırarak vatandaşlara dağıtıyor.


Ekmekle yapılan sayısız tarif

Milli mücadele döneminde ellerinde kalan malzemelerle onlarca çeşit yemek yapan Gaziantepliler, bayat ekmeklerden başta omaç olmak üzere, bayat ekmek köftesi, biberli ekmek, gariban aşı, tuzlu, yoğurtlu ekmek oruğu çorbası, ekmek aşı, dövmeç, turşulu ekmek kızartması, tavada bayat ekmekli gözleme, bayat ekmekli patates köftesi, bayat ekmekli çiğ köfte, bayat ekmek kurabiyesi, fıstıklı bayat ekmek tatlısı, bayat ekmek helvası, limonlu bayat ekmekli kek gibi pek çok yemek ve tatlı yapıyor.


Bu yemekler ile hem bayatlamış ekmekler çöpe atılmaktan kurtuluyor hem de aile ekonomisine ufak da olsa katkı sağlanıyor.

  • Ekmek israfının önüne geçmek isteyen Gaziantep'in merkez Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, ATürk toplumunun kutsal değerlerinden birisi, sofraların baş tacı olan ve "nimet" olarak adlandırılan ekmeğin aynı zamanda alın terini, paylaşmayı ve bereketi ifade ettiğini anımsattı.

Belediye olarak gastronomi kenti Gaziantep'te ekmek israfının önüne geçmek için çalışmalar yürüttüklerine değinen Tahmazoğlu, şunları dile getirdi:

"Ekmeğin ihtiyaç duyulduğu kadar alınması, sağlıklı muhafaza edilmesi, bayatlamayı önleyici tedbirlerin alınması, bayat ekmeklerin yemeklerde, tatlılarda ve salatalarda kullanılarak yine insan gıdası olarak değerlendirilmesi hususlarında bilgilendirici ve toplumsal farkındalığı artırıcı çalışmaların yapılması uygun olacağını düşünüyoruz. Biz Kurtuluş Savaşı'nda, muhasara altında ekmek bulamayıp acı zerdali çekirdeğiyle un yapıp ekmek yapan bir ecdadın torunlarıyız."

#bayat ekmek
#bayat ekmekle yapılan yemekler
#Gaziantep
#israf
#Şahinbey Belediyesi
il y a 6 ans