|

Emzirdiğiniz bebeğinize D vitamini takviyesi yapın

Anne sütü tek başına bebeğin D vitamini ihtiyacını karşılamıyor. Bebeğinizin kemiklerinin sağlıklı gelişimi ve raşitizmin önlenmesi için günde 400 IU oranında bu vitaminin alınması gerekiyor.

Kocaeli
00:00 - 13/08/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:54 - 13/08/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Emzirdiğiniz bebeğinize D vitamini takviyesi yapın
Emzirdiğiniz bebeğinize D vitamini takviyesi yapın

Anne sütündeki D vitamini miktarının günlük ihtiyaca oranla çok düşük olduğu, bu nedenle takviye olarak D vitamini kullanılmasıyla özellikle bebeklerde görülen raşitizm hastalığının önüne geçilebileceği bildirildi.

Kocaeli Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Berna Ayakta Şerifi, anne sütündeki D vitamini miktarının 12-60 IU civarında olduğunu, günlük D vitamini ihtiyacının ise 400 IU olarak saptandığını söyledi.

RAŞİTİZM TEHLİKESİ

Şerifi, “Anne rahmindeki fetusun D vitamini ihtiyacı, annenin depolarından karşılanır. Fetus doğumdan sonra kendisini bir süre idare edebilecek kadar D vitaminini de çeşitli dokularında depolar. Eğer annede D vitamini depoları yeterli değilse bebek ya D vitamini eksik olarak ya da yetersiz D vitamini depolamış olarak doğar. Bu durum da doğumdan sonra yeterli D vitamini alınmaz ya da yeterince güneş ışığına maruz kalınmazsa D vitamini eksikliğine bağlı raşitizmin oluşma riskini artırır” dedi.

Şerifi, Sağlık Bakanlığı'nın 2005 yılında başlattığı Bebeklerde D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Korunması Projesi kapsamında, doğumdan itibaren 1 yıl boyunca tüm bebeklere sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz D vitamini damlası verildiğini vurguladı.



17 yıl önce