|

Dünyanın en iyi hattatları yarıştı

IRCICA'nın 'Milletlerarası 8'inci Hat Yarışması'nda, ödüller sahiplerini buldu. 15 ülkeden 64 yarışmacı ve 969 eserin katıldığı yarışmada, 9 dalda birincilik Türkiye, Suriye, İran ve İngiltere ve Fas'ın da bulunduğu 7 ülkeye gitti.

Şamil Kucur
00:00 - 16/04/2010 Cuma
Güncelleme: 23:04 - 15/04/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyanın en iyi hattatları yarıştı
Dünyanın en iyi hattatları yarıştı

İslam Konferansı Teşkilatı'na (İKÖ) bağlı İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından hattat Bedevi el-Dirani adına düzenlenen 'Milletlerarası 8'inci Hat Yarışması'nda, bu yıl 28 ödül, 32 mansiyon, 8 teşvik ödülünü, 15 ülkeden 64 yarışmacı paylaştı. 10 hat dalında düzenlenen yarışmaya, 31 ülkeden 683 yarışmacıya ait 969 hat eseri katıldı.

CELİ SÜLÜS BİRİNCİSİ TÜRKİYE

'Celi Sülüs' dalında birinci Türkiye'den Muhammed Yaman, 'Sülüs' ve 'Nesih' dalında birinci İngiltere'den Sabah Erbili oldu. 'Celi Ta'lik' dalında eserler birincilik ve ikincilik ödülü alamadı. Bu dalda Kuvyet'ten Eymen Abdullah Hasan'ın eseri üçüncülüğe layık görüldü. 'Ta'lik' dalında İran'dan Ali Rıza Muhibbi Şeyhlari, 'Celi Divani' dalında Suriye'den Muhanned El-Sai, 'Divani' dalında Suriye'den Abdülrezzak Karakaş, 'Küfi' dalında Pakistan'dan Muhammed Eşref Hira, 'Rıka' dalında Suriye'den Ahmed Macid Hayati, 'Mağrabi' dalında Fas'tan Cemal Binsaid birinci oldu. Ayrıca 32 esere mansiyon, 8 esere de teşvik ödülü verildi.

YARIŞMA REFERANS OLDU

IRCICA Genel Direktörü ve Yarışma Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Halit Eren, İslam sanatları arasında güzel bir yere sahip olan hat sanatına bugün birçok yeni eserin kazandırıldığını söyledi. Eren, "Yarışmalar, yalnız İslam ülkelerinde değil, dünyanın her yerinde sanatkarların yanısıra bu sanata ilgi duyan herkesçe önem verilen bir faaliyet haline gelmiştir" şeklinde konuştu.





14 yıl önce