|

En önemli ihtiyacımız

Gümüşsuyu Askeri Hastanesi’nin Atatürk Kitaplığı ile birleştirilerek bir şehir kütüphanesine dönüştürmek istenmesine olumlu tepkiler var. Yazar ve araştırmacılar depoların dolu olduğunu ve kapasite olarak İstanbul’un büyük bir şehir kütüphanesine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 3/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 06:10 - 3/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Atatürk Kitaplığı
Atatürk Kitaplığı

Uzun zamandır kapalı olan Gümüşsuyu Askeri Hastanesi’nin şehir kütüphanesi olması isteniyor. Atatürk Kitaplığı’nın Gümüşsuyu Askeri Hastanesi ile birleştirilerek Büyük Atatürk Şehir Kütüphanesi (AŞK) oluşturulması İstanbullu okurların en büyük hayali. Seçim sonuçları ne olursa olsun bu projenin rafa kaldırılmasına kimse taraftar değil. Eğer proje hayata geçirilirse İstanbul Teknik Üniversitesi başta olmak üzere tüm üniversitelere, öğrenci ve araştırmacılara hizmet edecek AŞK, Atatürk Kültür Adası’nın önemli bir parçası olacak. 14 bin 300 metrekare alan üzerindeki Gümüşsuyu Askeri Hastanesi’nin 4 bin 159 metrekare kapalı alanı; Atatürk Kitaplığı’nın bin 766 metrekarelik alanıyla birleşerek 6 bin metrekarelik bir alanda kitapseverleri, entelektüelleri ve akademisyenleri ağırlayacak. Araştırmacıları, yazarları ve okurları heyecanlandıran projeyi sahaf Nedret İşli, yazar Beşir Ayvazoğlu ve araştırmacı-yazar Sabri Koz’a sorduk. Ortak görüş, şehir kütüphanesinin bir ihtiyaç olduğu yönünde... İşte yorumlar.


BEYİN GÖÇÜ TERSİNE DÖNEBİLİR


Sahaf Nedret İşli: “İki yıl önce yaptığımız bir çalıştayda bu konuyu gündeme getirip konuşmuştuk. Taksim gibi şehrin kalbi sayılabilecek merkezi bir yerde olması sevindirici. Bu konuda dünyadaki pek çok araştırmacının İstanbul’a bakış açısını değiştirir. Bu tür kitaplıklar iyi araştırmacıları, konunun uzmanı olan bilgin insanları İstanbul’da yaşamaya da zorlar. Tarih, edebiyat, sosyolojik açısından önemli insanların İstanbul’da bulunma isteğini artırır. Beyin göçü dediğimiz şeyin tersini sağlayabilir. Atatürk Kitaplığı, sahaflardan ve piyasadan çok kitap aldı, güzel koleksiyonlar satın aldı. Böyle bir mekanın genişlemesi bütçenin artması halinde sahaflarla mesai ederek daha da çok kitap ve koleksiyon kazandırılacaktır diye düşünüyorum.”

YILLARDIR GÜNDEMİMİZDE

Beşir Ayvazoğlu: “Gümüşsuyu Askeri Hastanesi’nin katılması öteden beri konuşuluyordu. Bunun hayata geçirilmesi çok önemli. Büyük bir şehir kütüphanesine ihtiyaç var. Atatürk Kitaplığı son zamanlarda çok önemli koleksiyonları bünyesine kattı. Aynı zamanda süreli yayınlar kütüphanesidir burası. Maalesef depoları yetersiz. Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin de depoları yeterli değil. İstanbul gibi bir kültür merkezine bir şehir kütüphanesinin yapılması zaruri. Yıllardır kütüphanelerde çalışan aydınların seslendirdiği bir ihtiyaç.”

  • Kitaplar atılmasın
  • Sabri Koz, “Benim gibi çocukluğundan beri kütüphanelere alışmış bir okur, açılması düşünülen hiçbir kütüphaneye itiraz etmez. Açılacak tüm kütüphaneleri gönülden destekliyorum. Ama Atatürk Kitaplığı’nın, İSAM’IN, TESAK’ın gerisine düşmemek şartıyla. Türkiye bir kitap cenneti. İsim konusunda hiçbir takıntım yok fakat kütüphanelerden kitap atmasınlar. En büyük problem zaman zaman kütüphanelerden çıkma damgalı resmi kitaplar. Bunlar yasa dışı değil. Usulüne uygun yapılıyor, 10 yıl boyunca kimse bir kitabı aramadıysa 11. yıl mutlaka aranacaktır. Buna dikkat edilsin istiyorum. Hala kütüphaneye kitap bağışlayacak ama bu korkuyla girişimde bulunmayan insanlar var.”
#​Gümüşsuyu Askeri Hastanesi
#Atatürk Kitaplığı
#Nedret İşli
#Sabri Koz
5 yıl önce