|

En prestijli Fransız şiir ödülü Türk şaire

Henüz üniversite öğrencisiyken Fransa'ya göçen ve bugün Fransızca şiir dilini değiştiren şairler arasında görülen Şeyhmus Dağtekin Gautier Şiir Ödülü'nü aldı.

00:00 - 29/11/2008 Cumartesi
Güncelleme: 02:20 - 29/11/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
En prestijli Fransız  şiir ödülü Türk şaire
En prestijli Fransız şiir ödülü Türk şaire

Sadece Ateşsiz Bir Köprü - Juste un pont sans feu" isimli son şiir kitabı ile "Le Prix Thèophile Gautier 2008" Şiir Ödülü'nü kazanan Şeyhmuz Dağtekin, Paris'te düzenlenen bir törenle ödülünü aldı. Adıyamanlı 44 yaşındaki şair, 1986'da göçtüğü Fransa'da edebiyat dünyasının sayılı isimleri arasında sayılıyor.

FRANSIZCA'YI 22 YAŞINDA ÖĞRENDİ

Fransızca'yı 22 yaşında öğrenmeye başlayan ve bugüne dek bu dilde 6 şiir kitabı bir romanı yayınlanan Dağtekin, ödülünü Fransız Akademisi'nde, edebiyat dünyasının seçkin isimlerinin katıldığı bir törende aldı. Dağtekin, aynı kitabıyla geçtiğimiz yıl da Mallarmè Ödülü'ne layık görülmüştü. Dağtekin, Fransa'ya, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bağlı Basin Yayın Yüksek Okulu'nda başladığı üniversite eğitimini devam ettirmek üzere geldiğini belirterek, "91'den itibaren Fransızca yazmaya başladım" dedi. Dağtekin ödül töreninde de 'Önemli olan tabii ödül değil, ödülün kendisi değil. Önemli olan, bunu zaman içerisinde devam ettirebilmek' diye konuştu.


Benim bahçem insanlık

Türkçe, Kürtçe ve Fransızca şiir yazan Dağtekin, "İlk Kürtçe'de doğdum, Türkçe'de büyüdüm, Fransızca'da yazmaya başladım ve yazı yazmayı geliştirdim. Ben kendimi bir coğrafyayla sınırlı görmemeye çalışıyorum. İnsanlığı ve dünyayı kendi bahçem gibi görüyorum. Bu bahçede orada burada dolaşırız önemli olan, bahçedeki güzellikleri görebilmek."


15 yıl önce