|

Engelliler "zeybek ekibi" oluşturdu

Ordu Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü bünyesinde 10 bedensel engellinin katılımıyla oluşturulan zeybek ekibi, gösteriye hazırlanıyor.

Aa
00:00 - 25/04/2014 Cuma
Güncelleme: 13:25 - 25/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Engelliler "zeybek ekibi" oluşturdu
Engelliler "zeybek ekibi" oluşturdu

Kulüp Başkanı Nihat Yerlikaya, yaptığı açıklamada, Ünye'de 2010 yılında kurdukları kulübün değişik branşlarda 50 engelli sporcuyla çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

Basketbol, atıcılık, masa tenisi, satranç ve okçuluk gibi branşların ardından 10 kişilik zeybek ekibi kurduklarını belirten Yerlikaya, "Kulübümüzü kurduktan sonra engelli arkadaşlarımızla her şeye rağmen bu toplumda 'biz de varız' demek için yola çıktık. Öncelikli hedefimiz, basketbol, atıcılık, masa tenisi, satranç ve okçuluk gibi spor dallarıydı. Bunların ardından farkındalık yaratmak için 6 erkek, 4 kadından oluşan 10 kişilik engelli zeybek ekibini kurduk" dedi.

"Engelliler neden zeybek oynamasın" önerisinden yola çıktıklarını anlatan Yerlikaya, şunları söyledi:

"Açıkçası, olmaz diye bir tereddütte kaldım. Daha sonra engelli arkadaşlarıma konuyu açtığımda 'oynarız' dediler. Ben başta ümitsizdim ama arkadaşlarım Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. 10 kişilik ekibimiz, Sinan hocamız eşliğinde bir aydır çalışmalarını sürdürüyor ve başardılar diye düşünüyorum. Hedefimiz, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda bir gösteriydi ama onun öncesinde ilk gösterimizi Engelliler Haftası'nda sergileyeceğiz, her şeye rağmen engellilerin neler yapabileceğini göstermiş olacağız. Mücadeleyi hiç bırakmadık, yılmadan yolumuza devam ediyoruz."

Halk oyunları öğreticisi Anıl Sinan Akkan ise 4 haftadır sürdürdükleri çalışmalarda önemli mesafe katettiklerini ifade ederek, "Bize Engelliler Haftası'nda zeybek gösterisi için bir teklif geldi. Biz de bu teklifi engelli arkadaşlarla yapmanın daha anlamlı ve önemli olduğunu düşündük" dedi.

Akkan, "Bedensel engellilerin zeybek oynamasının Türkiye'de ilk olduğunu öğrendiğimde, ilk olmasından dolayı biraz da streste girdim ama çalışmalarımız iyi gidiyor. İnşallah güzel bir gösteri olacak. Bedensel engelli arkadaşlarımın performansı beklediğimden çok daha iyi, benim de böyle özel arkadaşlarım oldu" ifadesini kullandı.

"Eğlenerek oynuyoruz"

Zeybek ekibinde yer alan Berrin Sezgül de çalışmaların eğlenceli geçtiğini belirtti.

Sezgül, "Engellilerin engelinin olmadığını zeybek oyununda bir kez daha gördüm, ben çok keyif alarak oynuyorum" dedi.

Ekipten Tuğçe Pulsah ise "Türkiye'de ilk engelli ekibi olarak bu oyunu oynayacağımız için mutluyum" ifadesini kullandı.

Ahmet Kaymak da zeybek oyunu oynarken zorlanmadıklarını dile getirdi.

Adnan Menderes Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Temiz ise "Okullar Hayat Olsun Projesi" kapsamında okullarının spor salonunu ekibe severek açtıklarını söyledi.

Okul olarak "Engelleri Aşalım Bir Kalpte Buluşalım" adlı çalışmaları olduğunu belirten Temiz, "Bu çalışma kapsamında Engelliler Haftası'nda etkinliklerimiz olacak, bu etkinlikler içinde engelli zeybek ekibi de gösteri sunacak" diye konuştu.

10 yıl önce