|

Ergüner, Zaharya'yı günümüze taşıdı

Dünyaca ünlü neyzen Kutsi Erguner, 17 ve 18. yüzyıl Rum bestekârları Zaharya ve İlya Efendilerin eserlerini yüzlerce yıl sonra yeniden günışığına çıkardı. "Fenerden Saraya" konseri, dünya prömiyerini Aya İrini'de yaptı

Ömer Çakkal
00:00 - 29/06/2007 Cuma
Güncelleme: 01:19 - 29/06/2007 Cuma
Yeni Şafak
Ergüner, Zaharya'yı günümüze taşıdı
Ergüner, Zaharya'yı günümüze taşıdı

Şöhreti sınırlarımızın çok ötesine ulaşan dünyaca ünlü neyzen Kudsi Erguner, "Fenerden Saraya" adlı son projesinde grubuyla birlikte lâdini müzikleri yorumladı. 34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilen gecede Erguner ve Fasl adını verdiği grubu, 17 ve 18. yüzyıl Rum bestekârları olan Zaharya ve İlya Efendilerin Osmanlıca ve Rumca eserlerini seslendirdi.

1.5 SAATLİK ZİYAFET

"17. ve 18. Yüzyıl Bizans Sonrası Dindışı Eserler" başlığı altında gerçekleştirilen konserde başta Zaharya ve İlya Efendiler olmak üzere, İstanbullu Rum bestekârların kilise müziği dışındaki eserleri yorumlandı. 90 dakika süren ve ara verilmeden tamamlanan konserde, dinleyicilerden birinin sıcak nedeniyle bayılmasının ardından Erguner, "Bu sıcaklar hem bizim, hem de sizin akordunuzu bozuyor" dedi. Erguner'in bu sözü salonda kahkahalara neden oldu. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden Osmanlı Sarayı'na kadar geniş bir repertuarın kullanıldığı konser, İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile Vehbi Koç Vakfı'nın ortak çalışmasının bir ürünü.


17 yıl önce