|

Esed ülkenin tek kozmonotuna bile baskı yaptı

Suriye Hava Kuvvetlerinde uzun yıllar havacı olarak görev yapan ve ülkesi adına uzaya giden General Muhammed Ahmed Faris, Suriye''deki iç savaş nedeniyle geçtiğimiz yıl Türkiye''ye sığındı. Faris, ''Esed''in halkına nasıl zulmettiğini gördüm. Uzaydan döndükten sonra ben de Baba Esed''in baskısına maruz kaldım. Esed ailesi herhangi bir kişinin sivrilmesine tahammül edemiyor'' diyor.

Aybike Eroğlu
00:00 - 1/06/2014 Pazar
Güncelleme: 00:24 - 1/06/2014 Pazar
Yeni Şafak
Esed ülkenin tek kozmonotuna bile baskı yaptı
Esed ülkenin tek kozmonotuna bile baskı yaptı

uriye Hava Kuvvetleri''nde uzun yıllar havacı olarak görev yapan General Muhammed Ahmed Faris, Interkosmos uzay uçuş programına katılarak 1987 yılında uzaya gitti. Katıldığı uçuş programı kapsamında kozmonot olarak uzaya giden Faris, uzayda 7 gün 23 saat ve 5 dakika kaldı. Daha sonra Soyuz TM-3 gemisiyle Dünya''ya döndü. Uzaydan döndükten sonra 10 yıl süreyle hiçbir askeri görevde bulunamadığını anlatan Faris, ''Dönemin devlet başkanı Hafız Esad bana çok ciddi baskı uyguladı. 10 yıl boyunca hiçbir askeri faaliyette bulunmama izin vermedi. Maaşım ödendi, rütbe yükseltildi ama aktif görev alamadım. Esad ailesi, herhangi bir kişinin kendilerinden fazla sevilmesini istemiyor, sivrilmesine tahammül edemiyor'' diyor.

ZULMETMEYECEKSİN!

Hafız Esad''ın ölümüyle birlikte kendisine uçuş okulunda genel müdürlük verildiğini belirten Faris, Suriye''de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye''ye sığındı. Halkın talep ve barışçıl eylemlerine rejimin verdiği sert karşılığı anlatan Faris, ''Bana göre en kötü devlet halkını öldüren devlettir. Çünkü insan devlete ihtiyaç duyar. Her yerin uçakla bombalandığını gözlerimle gördüm. Esed güçlerinin yaptıklarına razı olamadım ve ülkeyi terk ettim'' diyor. Uzaya çıktığı dönemde kendine özel bir felsefe geliştiren Faris, ''Her insan bir gezegen gibidir, öldürmeyeceksin, zulüm etmeyeceksin, özgürlüğüne mani olmayacaksın'' şeklinde konuşuyor. Suriye''nin Hava Savaş biriminde görevli olan Faris, Golan Tepeleri''nin bombalanması sırasında savaş uçaklarıyla askeri birlikleri koruma görevi de üstlendi.

VARİL BOMBASI SUÇUN ZİRVESİDİR

Suriyelilerin varil bombalarıyla öldürüldüğünü anlatan Faris, ''Bu suçun zirvesidir'' diyor. Varil bombası atan kişilerin sağlıklı düşünemediğini belirten Faris, ''Bu insanlar uyuşturucu madde kullanarak bomba atıyor. Özellikle de Halep''tekiler için de bunları söyleyebiliriz. Varil bombaları savaşta gidilen en uç noktadır, rejim bunun ötesine gidemez. Taş taş üstünde bırakmadılar, bu bombalar rastgele atıldı. Cenevre''den bu yana 4 ay içinde bu şehrin üçte biri yok edildi'' sözleriyle durumu anlatıyor.

KATİLİN YANINDA KATİL OLURSUN

Suriye''de yakınlarını kaybettiğini söyleyen Faris, ''Amcamın oğlu ve onun çocuklarından haber alamadık. Bir aile tamamen ortadan kayboldu. Kaybolan kimse geri gelmedi'' diyor. Yaşananlardan sonra pek çok askerin Esed''in ordusundan ayrıldığını ifade eden Faris, duygularını şöyle anlatıyor: ''Esedle birlikte olanlarla da alakamız kesildi. Katlanamıyoruz. Esedle aynı safta yer alanlar, onun gibi oldu. Katilin yanında kalırsan katil olursun.''

ÇETE SAVAŞI GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILDI

Suriye''de iç savaş çıkmadan önce de mevcut muhalefetin içerisinde yer alan Faris, hakların meşru yollardan aranması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle siyasi yollarla sesini duyurmak ve insanlara gerçeği anlatmak için Suriye''den ayrılan Faris, yaşananların devlet tarafından körüklendiğini savunuyor. Faris, ''Bu iş silahsız başladı, devlet olayları silahlı hale çekmeye çalıştı. Cezaevlerinde 65 bin ağır suçlu cezaevlerinden çıkartılarak silahlandırıldı. Değişik bölgelere dağıtıldı. AB ve dünyanın gözü önünde orada hak davası değil, çete savaşı veriliyormuş gibi gösterilmeye çalışıldı. Oysa 4 yıldır süren zalime karşı, zulme karşı, rüşvete karşı verilen bir halk direnişidir'' açıklamalarında bulunuyor.

HALK KAÇMASAYDI ÖLDÜRÜLECEKTİ

Türk halkının ve Başbakan Erdoğan''ın Suriye politikasını çok olumlu bulan Faris, ''Suriye yetkililerden duyduğum bir açıklamaya göre, Hafız Esad döneminde Suriye''nin nüfusu 17 milyondu. İç savaştan önce ise 27 milyona ulaşmıştı. Ülkede iç karışıklık çıkarsa ülke nüfusunu Hafız Esad dönemindeki nüfusa kadar indireceğiz demişlerdi. Bu 10 milyon insanı yok edileceği anlamına geliyor. Eğer Suriye halkı ülkeden çıkmasaydı öldürülecekti. O nedenle Suriyelilere çok önemli bir anda destek verildi'' diyor.

Müslüman çok kişi uzaya gitti

Uzaya çıkan 7 Müslüman''dan ikincisi olan Faris, Suriye''nin ise tek astronotu. Intercosmos''un farklı ülkelerden seçtiği kişileri testlerden geçirerek elediğini anlatan Faris, o dönem uzaya gidebilmek için 155 pilot arasından seçildiğini söylüyor.Faris, ''Çok katı şartlarda burada 1 yıl kadar bir hazırlık yapıldı. Sağlık, bilim ve psikolojik testlerden geçirdiler. Zirai, kimyai ve tıbbi alanda 13 bilimsel deneme yaptım. Uzay için gerekli hazırlıkları üç ay içinde tamamladık. Rusya''da pek çok Müslüman uzaya gidiyor fakat Müslüman oldukları belirtilmiyor'' diyor.

Uzayda 7 Gün 23 Saat ve 5 Dakika

Muhammed Ahmed Faris, Intercosmos uzay uçuşu için navigasyon programlarına katıldı. 22 Temmuz 1987 yılında Mir uzay istasyonunda Soyuz TM-3 Araştırma aracıyla kozmonot olarak uzaya gitti. Uzayda 7 gün 23 saat ve 5 dakika kalan Faris, uzayda kaldığı süreçte 5. gün rüya görebildiğini, en çok yemek yerken zorlandığını anlattı. Soyuz TM-3 gemisiyle Dünya''ya dönen General Faris, 30 Temmuz 1987''de önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı ardından da Lenin Nişanına da layık görüldü. Uzay uçuşundan sonra Halep''te Suriye Hava Kuvvetleri''ndeki yaşamına geri dönen Faris, 5 Ağustos 2012 tarihinde Suriye''deki iç savaş nedeniyle Türkiye''ye sığındı. Beşar Esad hükümetinin kendi vatandaşına eziyet ettiğini anlatan Faris, 5 çocuğuyla birlikte Türkiye''de yaşamaya devam ediyor.

Muhammed Faris, Aleksandr Viktorenko ve Aleksandr Aleksandrov (1987)
10 yıl önce