|

Ev hanımları 'pasta şefleri' yetiştiriyor

Gaziantep'te yıllarca pastacılık eğitimi alan 4 ev hanımı, bu işi yapmak isteyen kadınlara eğitim vererek pasta şefleri yetiştiriyorlar. Melisa Yıldırım, "Evde yapılabilecek gün pastaları, şeker hamuruyla süsleme gösteriyoruz. Kitap hazırladık. 'Nasıl başlamalıyım?' diyenlere yol göstermeye çalıştık" dedi.

Yeni Şafak
14:19 - 11/02/2018 Pazar
Güncelleme: 14:42 - 11/02/2018 Pazar
AA
Pınar Demirsoy, "Burada verdiğimiz eğitimlerle yol göstermek istedik" dedi.
Pınar Demirsoy, "Burada verdiğimiz eğitimlerle yol göstermek istedik" dedi.

Gaziantep'te yaşayan 4 ev hanımı, yıllarca yaptıkları birikimi eğitime dönüştürdü.

Pastacılık kurslarının ardından gönüllü olarak eğitmenliğe başlayan Türkan Özturan, Fatoş Gül, Pınar Demirsoy ve Melisa Yıldırım, iki yıldan bu yana kendileri gibi ev hanımlarına umut oluyor.

Gönüllü eğitmenlik yapıyorlar

Sosyal medya üzerinden iletişime geçtikleri kadınlara haftanın bir günü eğitimler düzenleyen gönüllü eğitmenler, valilik ve belediyelerin de desteğiyle ev hanımları için "Mutfakta 4 Şef" adlı pastacılık kitabını hazırladı.

Gönüllü eğitmenlerden 28 yaşındaki Türkan Özturan, yaptığı açıklamada, 9 yıldan beri pastacılık eğitimi aldığını, 2 yıldan bu yana da bilgi birikimini ev hanımlarına aktarmaya gayret ettiğini söyledi.

Kursa terapi amaçlı başladığını sonra hevesinin tutkuya dönüştüğünü anlatan Özturan, şunları kaydetti:

"Kurabiye yaparak başladım. Kendimi geliştirmeye devam ettim. Sonra bu eğitimleri faydalı hale getirmek istedim. Ev hanımları için eğitim vermeye başladık. 2 yılda 80'e yakın hanıma eğitim verdik. Eğitim verdiklerimizden sipariş alanlar, çalışmaya başlayanlar var. Kendi iş yerini açma hayali kurmaya başladılar. Ev hanımları boşlukta, ekonomik özgürlükleri yok. Kendi kazançlarını sağlamalarını istedik. Mantığını öğretiyoruz. Azmi olan devam ettiriyor. Pasta yapmayı çok seviyorum. Bu eğitimleri gönüllü olarak yapıyoruz. Bunun dışında eğitim veren 3 arkadaşımla beraber ev hanımları için yol gösterici bir pastacılık kitabı hazırladık. Bunun için Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) başvurdum. Beni valiliğe, Şahinbey ve Şehitkamil belediyesine yönlendirdiler. Onların da desteğiyle kitap 30 Mart'ta çıkacak. Herkes arkamızda olduğu için bu hizmet de bizim onlara jestimiz."



İçlerindeki pastacılığı ortaya çıkarıyorlar

Eğitmenlerden 34 yaşındaki Fatoş Gül, aldığı eğitimi faydalı hale getirmek istediğini belirterek, insanlara umut olmak istediğini kaydetti.

Pastacılığın bir sanat olduğuna dikkati çeken Gül, eğitim alan kursiyerlerin yüzündeki tebessümün kendisini çok mutlu ettiğini ve işini çok sevdiğini söyledi.

Gül, "Hanımların içindeki pastacılığı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. İşe yaradıklarını bilsinler, evde boş boş oturmasınlar. Kendi paranı kazanmak, işe yaradığını bilmek çok güzel. Daha çok şey öğrenip kendimi bu alanda ilerletmek istiyorum" diye konuştu.

Eğitmenlerden 37 yaşındaki Pınar Demirsoy ise kendi evinde hobi olarak başladığını sonrasında profesyonelleştiğini ifade ederek, "Bir şeyleri başarmayı seviyorum. 15 yıldır mutfaktayım. Burada verdiğimiz eğitimlerle yol göstermek istedik" dedi.


"Kitap hazırlayarak yol göstermek istedik"

22 yaşındaki Melisa Yıldırım da 4 şefin en küçüğü olduğuna değinerek, ev hanımlarına yol göstermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Kadınların kendisini çaresiz hissetmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Kimse boş durmasın. Emin olun ben yapabiliyorsam herkes başarabilir. 14 aylık kızım ve eşim için her şeyi başarmaya çalışıyorum. Evde yapılabilecek gün pastaları, şeker hamuruyla süsleme gösteriyoruz. Kitap hazırladık. 'Nasıl başlamalıyım?' diyenlere yol göstermeye çalıştık." ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Mihriban Uzunaslan, şeker hamurunu ilk defa eline aldığını anlatarak, "Yenilebilir olduğunu bile bilmiyordum. Benim çocuklarım büyük. Evde yapabilecek şeylere ihtiyacım var. Ağır işler de yapamıyorum. Böyle küçük küçük başladım. Hem ev bütçesine de katkı sağlamak istiyorum" dedi.

Leyla Işık da ilk defa pastacılık kursuna geldiğini vurgulayarak, "Evde bunaldım. Böyle bir fırsatı değerlendirmek istedim. Devam etmeyi düşünüyorum. En azından çocuklarıma güzel şeyler yapabilirim" şeklinde konuştu.

#Mutfakta 4 Şef
#Pasta
6 yıl önce