|

Evde waffle çok kolay

Waffle aslında bugün hazır olarak tükettiğimiz gofretin atası sayılır. Hikayesi ise 13. Yüzyıla kadar uzanıyor. Bu hafta waffle yemek için dışarı değil mutfağa geçiyoruz ve birbirinden lezzetli ev işi iki tarif paylaşıyoruz.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 22/08/2021 Sunday
Güncelleme: 00:37 - 22/08/2021 Sunday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Hepimizin severek yediği gofret bir çeşit gelişmiş, inceltilmiş waffledır. Şeker, tereyağı ve yumurta akıyla temel hamuru yapılan waffleın tarihiyse, düşündüğümüzden çok daha eskiye dayanıyor.
Gastronomi uzmanlarına göre, sıcak taşlar üzerinde pişirilen yassı ekmekler waffleın ilk ilhamıdır. Yıllar sonra maharetli bir aşçının cupkek kalıbından esinlenerek iki demir plaka arasında hamuru pişirmesi ise antik çağa dayanır. Özel günlerde, bayramlarda, sokaklarda dağıtılan bu ekmekler, 13. yüzyılda bir demircinin arıların yaptığı peteklerden esinlendiği kalıbı hayal etmesiyle bugünkü halini aldı fakat bizim mutfağımızdaki cızlak, krep hamuru gibi tuz, su ve undan ibaretti.
Bundan tam 500 yıl sonra waffle Avrupa soylu sınıfı için bal, yumurta ve sütle lezzetlendirildi. O andan itibaren tarifler çoğaldı ve bugün bildiğimiz birçok waffle çeşidi ortaya çıkmaya başladı.
  • Bugün sevdiğimiz gofret yaprakları hazır halde satılıyor.
    Ve evimizde bir kalıp yardımıyla harika wafflelar yapmak mümkün.
    Bugün bir kaç waffle tarifi paylaşalım. Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu dilerim.

Gofret

MALZEMELER
-2 yumurta -Bir paket vanilya -Bir yemek kaşığı toz şeker -Yarım su bardağı süt -Yarım çay bardağı sıvı yağ -1,5 çay bardağı un -Bir su bardağı toz şeker -Bir su bardağı fındık içi -8 kuru incir -Bir çay kaşığı tuz -Bir paket kabartma tozu
YAPILIŞI
  • Yumurtaların ak ve sarısını ayıralım ve aklarını yarım paket vanilya ile kar kıvamına gelene kadar çırpalım. Yumurta sarılarına ise bir yemek kaşığı şekeri ilave edip çırpalım. Ardından yarım su bardağı süt ve yarım çay bardağı sıvı yağı ilave edelim. Un, tuz ve kabartma tozunu ilave edelim. En son yumurta akları ve sarılarını nazikçe karıştıralım. Hamurumuzu bir waffle makinesiyle veya bir tavada, ince olarak altın sarısı olarak pişirelim. Kuru inciri az sıcak su ilavesiyle 5 dakika haşlayıp dinlendirelim. Dövülmüş fındıklara toz şeker ekleyip tavada çevirerek karamelli fındık (krokan) hazırlayalım. Kuru inciri blenderdan geçirelim, kıvamını kontrol edip fazla suyunu süzelim. Karamelli fındıkları ilave edelim. Homojen bir karışım haline getirip dilersek vanilya veya baharatlar ekleyelim. Karışımı gofret yaprakları arasına sürelim. Yarım saat dinlendirelim. Afiyet olsun.

Waffle

MALZEMELER
-250 gr un -2 yumurta -1 paket kabartma tozu -2 yemek kaşığı şeker -Yarım çay bardağı süt -70 g tereyağı -1 fiske tuz
YAPILIŞI
  • Tereyağını eritelim. Bütün katı malzemeleri karıştıralım ve eleyelim. Yumurtaları kabarana kadar çırpalım. Süt, tereyağı ve tuzu ekleyelim. Unlu karışımı ekleyelim ve karıştıralım. 40 dakika buzdolabında üzeri kapalı olarak dinlendirelim. Isıtılmış waffle kalıbına mümkün olduğunca ince dökerek pişirelim. Çıktığında soğutup, meyve dilimleri, dondurma, reçel, krema veya istediğimiz herhangi bir tatlıyla servise alabiliriz. Afiyet olsun.

#Waffle
#Avrupa
3 years ago