|

Farabi’ye muhtacız

Muallimi Sani olarak anılan Farabi, Aristo’dan sonra ikinci öğretmen kabul ediliyor. Kazakistan Al Farabi Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galym Mutanov, Farabi’nin medeniyet düşüncelerini yakıp yıkılan dünyaya çözüm olarak getiriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 15:27 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​İslam’ın Altın Çağı’nın ünlü filozofu ve bilim insanı Farabi matematik, tıp, psikoloji, felsefe ve mantık alanlarında derin bilgin.
​İslam’ın Altın Çağı’nın ünlü filozofu ve bilim insanı Farabi matematik, tıp, psikoloji, felsefe ve mantık alanlarında derin bilgin.

İslam’ın Altın Çağı’nın ünlü filozofu ve bilim insanı Farabi matematik, tıp, psikoloji, felsefe ve mantık alanlarında derin bilgin. Bugün, mantığın kurucusu Aristoteles’dan sonra ikinci öğretmen manasına gelen Muallim-i Sani olarak anılıyor. Farabi sadece bir düşünür değil aynı zamanda bestekar, icracı ve müzik kuramcısı. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi, Kazakistan Al Farabi Milli Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanlığı ve İstanbul Uluslararası Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin (MEDAR) katkılarıyla Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde ‘Bir Medeniyet Düşünürü Farabi’ konferansı ve belgesel gösterimi yapıldı.

ESERLERİ YOLUMUZU AYDINLATIYOR

Konferansa katılan Kazakistan Al Farabi Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galimkayır Mutanov, “Günümüzdeki mevcut durum insanlığın geleceği konusunda şüphe ve tehdit uyandırmakta. Dünyanın kaderi yeryüzündeki tüm insanlar için büyük bir endişe kaynağı. Yakın zamanlarda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Soğuk Savaş’ın geri döndüğünü ifade etti. Siber savaşlar devam ediyor. Uzun süredir acı çeken Suriye topraklarında insanlar maalesef ölmeye devam ediyor. Farabi’nin eserleri, düşünce sistemi günümüzdeki bu sorunların çözümü açısından önem arz ediyor. Dünyanın farklı üniversitelerinde açtığımız Farabi merkezleriyle onun düşüncelerini tüm dünyaya yaymak istiyoruz. Bu sayede dünyadaki tüm sorunların çözüleceğine inanıyoruz” dedi. 2020 yılının Farabi’nin doğumunun 1150. yılı olduğunu hatırlatan Mutanov’un arzusu o yılı Farabi Yılı ilan etmek.

YÖNETİCİLER OKUSUN

Mutanov’un düşüncelerini destekleyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, şu ifadeleri kullandı: “Farabi’nin medeniyet anlayışına en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanları yaşıyoruz. Özellikle erdem esasına dayalı erdemli toplum, ümmet ve bir dünya... Bütün insanlığın muhtaç olduğu işte bu. 2016’da üniversitemizde kurulan Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak iki yıldır Farabi okumaları ve sempozyumlar yapıyoruz. Farabi’ye göre siyaset ile ahlak arasında dolaylı da olsa bir bağ bulunuyor. Bu açıdan özellikle Farabi’nin İdeal Devlet ile siyasete ve ahlaka dair olan eserlerini yöneticilerin iyi kavaramaları gerektiğine inanıyorum.”

Belgesel beş
senemizi aldı

Farabi’nin eserleriyle ilgili en çok çalışmayı bugüne dek Yahudilerin yaptığını söyleyen Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, “Çünkü Yahudiler’in en büyük din alimi Musa ibn Meymun Müslüman filozoflar arasında her konuda görüşüne itibar edeğeğiniz kişi Farabi’dir diyordu. Farabi’nin kitapları Avrupalı Yahudi bilim insanları tarafından yıllarca İbranice, daha sonra da Latinceye tercüme edildi. Elimizde bulunan 52 eserin 32’si İbranicede var. Bir Medeniyet Düşünürü Farabi Belgeseli üzerinde büyük bir titizlikle çalıştık ve beş senemizi aldı. İnşallah ülkemize, kültürümüze ve bütün insanlığa ışık tutar, medeniyet rayihasını yayarsa kendimizi mutlu addederiz” dedi.



#​Farabi
5 yıl önce