|

Farklı bir boyutu kadraja almak

Saklı, sırlı ve mistik bir boyuta sahip olan 15 eserin 'Giz/li/dir Görüntü' sergisi açıldı. Bunun bir fotoğraf sergisi olmadığını söyleyen sanatçı Dr. Erhun Şerbetçi, serginin fotoğraf sanat tarihinde ileriye yönelik bir taşınma olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
11:16 - 8/01/2016 Cuma
Güncelleme: 11:17 - 8/01/2016 Cuma
AA

Fotoğraf sanatçısı ve ressam Dr. Erhun Şerbetçi'nin 15 eserden oluşan "Giz/li/dir Görüntü" sergisi açıldı. Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nün çağdaş sanat merkezi Galeri KHAS'ta açılan sergi 4 Mart'a kadar devam edecek.



Serginin küratörü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman "Şerbetçi, görüntünün yanılsama ve sanallık boyutlarını vurguluyor. Gerçeğin çok yüzlülüğü ister istemez tarihisel olanın ve gerçek sandığımızın sorgulanmasına doğru genişliyor. Öte yandan bu fotoğraflar bakılanla görünenin farkını dile getiriyor. Bakılanın, görülenin, görünenin 'açık' ve berrak olduğunu sandığımızın değişkenliğini somutlaştırıyor bu görüntüler. İster istemez de her somutluk bir soyutlamaya dönüşüyor. Sanallık (yaratma) olanakları günümüz fotoğrafının varlıksal bir kaygısı. Şerbetçi, sağladığı dönüştürümlerle gerçeği kendi ekseni etrafında çevirirken bu olguyu da yeniden tartışmaya açıyor. Bu giz/li görüntüler klasikle kurgusal olanın sarmalında ortaya çıkan görüntüler bize bir kere daha anımsatıyor ki, gizl/li/dir görüntü!" dedi.



"Görüntü bizim gördüğümüzdür, ama her gördüğümüzün bir sanal yanı vardır." diye konuşan Kahraman, şunları da ekledi:



"Bu serginin benim üzerinde temellendirdiğim boyutu, görüntünün gizli oluşuyla ilgili. Şimdi bu, üçlü bir laf. Gizli dediğimizde, saklı, sırlı ve mistik anlamında kullanıyoruz. Bu sergi, bu 3 kavramı da görüntüyle bir araya getirebiliyor. Neden gizli? Çünkü Erhun Bey, bir antik mekanın herhangi bir görüntüsünü alıyor, daha sonra o görüntüyü teknik yoldan başka bir boyuta taşıyor."








Dr. Erhun Şerbetçi, serginin açılışında yaptığı açıklamada, 15 eserden oluşan serginin, fotoğraf sergisi olmadığına dikkati çekerek, "Bu, bir fotoğrafın kullanıldığı, fotoğraf sanat tarihinde ileriye yönelik bir taşınma, bir yön, bir arayış sergisidir. Asla düz fotoğrafa sadakatsizlik edilmemiştir. Dijital veriler, temel kavramlar korunmak şartıyla çok daha farklı üst kavramlara doğru sürüklenmiştir. Yani burada fotoğraf, aslında henüz fotoğraf olmadan sanat alanına çekilmiştir" dedi.



Serginin fikir aşamasına değinen ve fotoğrafların hiçbirinin hikayesinin olmadığını vurgulayan Şerbetçi, şöyle konuştu:



"Daima çağdaş sanata yakın, çağdaş sanat için kuran, kurgulayan bir sanat çalışanıyım. Dolayısıyla, 'Düz fotoğraf, fotoğraf teorisinde merhaleleri nasıl atlayabilir?', 'Vazgeçilmez çağdaş sanat alanı nasıl olabilir?' sorularını, bir parça geride bırakmış olmakla beraber, 'Bundan sonra fotoğraf ne olabilir?' çabasıyla bu işlere giriştik."



Galeri KHAS'ın düzenlediği üçüncü sergi olan "Giz/li/dir Görüntü", 6 Mart'a kadar gezilebilecek.





#"Giz/li/dir Görüntü"
#Galeri KHAS
#Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman
#Dr. Erhun Şerbetçi
8 yıl önce