|

Fatih Sultan Mehmet'in emanetine saygısızlık

Osmanlı Devletini yöneten padişahların yetiştiği şehzadeler şehri Manisa’da, 1403 yılında Sultan II. Murat tarafından yaptırılan ve daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından genişlettirilen Saray-ı Amire’den (Manisa Sarayı) günümüze kadar gelebilen tek yapı olan Fatih Kulesi’nin bitişiğindeki bina alkollü eğlence mekanı olarak kullanılıyor.

Yeni Şafak
09:25 - 22/12/2017 Cuma
Güncelleme: 09:33 - 22/12/2017 Cuma
Diğer
Padişahların yetiştirilme merkezi olan bina, şu anda Türk Kızılayı Manisa Şubesi olarak kullanılıyor. Binanın yerindeki mekanlar ise alkollü eğlence merkezleri.
Padişahların yetiştirilme merkezi olan bina, şu anda Türk Kızılayı Manisa Şubesi olarak kullanılıyor. Binanın yerindeki mekanlar ise alkollü eğlence merkezleri.

Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı'nın Anadolu'da yaptırdığı en önemli tarihi mekan olduğu belirtilen Saray-ı Amire’den (Manisa Sarayı) günümüze kadar tek ulaşabilen yapı olan Fatih Kulesi’nin bitişiğindeki bina alkollü eğlence mekanı olarak kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’in Manisa Sarayı ile ilgili, "Manisa’da Fatih’in kulesi bar yapıldı" başlığıyla köşesine taşıdığı yazı ses getirdi.

Evliya Çelebi ve Katip Çelebi’nin seyahatnamelerinde de adı geçen ve 52 dönümlük arazi üzerinde yer alan Manisa Sarayı, 1403 yılında Sultan II. Murat tarafından inşa ettirildi. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından genişlettirilen saray, Sultan III. Mehmet'ten sonra şehzadelerin İstanbul dışında eğitimi yasaklanınca Manisa Sarayı 18. yüzyıla kadar küçük onarımlarla ayakta tutulmaya çalışıldı.


Türk Kızılayı Manisa Şubesi olarak kullanılıyor

Kurtuluş Savaşı sırasında ahşap kısımları tamamen yanan saraydan günümüze sadece kara planlı kısmi taş ve tuğladan yapılmış Fatih Kulesi kaldı. Bu kule daha sonra üstü sıvanıp üç katlı bir apartman haline dönüştürüldü. Bina bugün halen Türk Kızılayı Manisa Şubesi’nin merkezi olarak kullanılırken, bitişiğindeki bina alkollü mekan olarak işletiliyor.

Padişahlar şehzadelik dönemini burada geçirdi

Türkiye'nin haberine göre, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat ve III. Mehmet gibi padişahların şehzadelik dönemini geçirdiği Manisa’da Saray-ı Amire’den günümüze çok az bir iz ulaşırken, saraydan bugünlere kadar gelebilen tek yapı olan Fatih Kulesi’nin bitişiğindeki binanın eğlence merkezi olması tepki topluyor.

#Manisa
#Fatih Sultan Mehmet
6 yıl önce