|

Fazıl Say eleştirilere cevap verdi: Tuhaf bir uçuruma hepimiz düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konserine katılmasıyla ilgili eleştirilen Fazıl Say, tartışmalara yönelik "Özeleştiri Konusu" başlıklı bir açıklama yaptı. Instagram hesabından paylaşım yaparak tartışmalara açıklık getiren Fazıl Say şu ifadeleri kullandı: Bir ülke, kendi yüksek kültürü, halk müziği, sanat musikisi, batı müzikleriyle yerelden evrensele, muhteşem adımlar atabilecekken, sentezlerle dünyaya katkı sağlayabilecekken, kendi farklılıkları arasında kültürlerarası köprüler kurabilecekken, tuhaf bir uçuruma sürüklenmekte ve hepimiz düşeceğiz. Ben bu uzlaşı kapısının aralandığını hissettim.

Yeni Şafak
12:47 - 24/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 13:09 - 24/01/2019 Perşembe
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fazıl Say'ın Ankara'daki konserine katılarak Aşık Veysel'in plağını hediye etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fazıl Say'ın Ankara'daki konserine katılarak Aşık Veysel'in plağını hediye etmişti.

Besteci ve piyanist Fazıl Say'ın, "toplumsal uzlaşı" içerikli paylaşımı, sosyal medyadaki ünlülerin ve farklı meslek gruplarından sanatseverlerin yoğun ilgisini gördü. Sanatçı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Truva Sonatı'nın Ankara prömiyerine katılmasıyla ilgili yöneltilen çeşitli yorumlara "Özeleştiri Konusu" başlıklı bir açıklama yaptı.

"Yıkan da yaratan da biziz şu sevilesi dünyada" yazılı görselle paylaşılan mesaja, sosyal medya kullanıcılarından 50 bine yakın beğeni gelirken, yaklaşık 3 bin de yorum yapıldı.

  • "Ülkemde yaşayabilmek, sanatımı yapabilmek istiyorum" başlıklı bir yazı kaleme aldığını anımsatarak, "Sayın Erdoğan'ın annemin vefatındaki taziye telefonundaki ses tonunda da sezinledim, bir uzlaşı kapısı aralanmak istiyordu. Sadece Fazıl Say için değil, tüm sanat camiası, hatta toplumun tüm kültürel ögeleri açısından, Erdoğan'ın içine sinmeyen bir şeyler vardı. Nitekim pek çok konuşmasında ve sıklıkla, 'Biz kültür ve eğitim konularında maalesef başarılı olamadık.' diyordu. Bu bir öz eleştiridir."
Hatadan dönmek erdemdir

Toplumsal uzlaşıya dikkati çeken Say, "Hayatta hatalar yapılabilinir, Erdoğan da, Say da Ahmet, Mehmet de yapar. İnsanız hata yaparız. Hatadan dönmek, hatayı düzeltmek ise erdemdir, insani bir durumdur. Fazıl Say da pek çok hata yapmıştır hayatında. Haklı olduğu konularda bile üslup yanlışı yapmıştır, haksız duruma düşmüştür. Pek çok haksızlığa da uğramıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"Her şey bir yana, umutlarımız olmadan nasıl yaşayacağız? Geleceğe nasıl bakacağız?" sorularını yönelten sanatçı, şunları kaydetti:
  • "Bir ülke, kendi yüksek kültürü, halk müziği, sanat musikisi, batı müzikleriyle yerelden evrensele, muhteşem adımlar atabilecekken, sentezlerle dünyaya katkı sağlayabilecekken, kendi farklılıkları arasında kültürlerarası köprüler kurabilecekken, tuhaf bir uçuruma sürüklenmekte ve hepimiz düşeceğiz. Ben bu uzlaşı kapısının aralandığını hissettim. Bu ilk buluşmanın Beştepe'de değil, benim konserimde olması gerektiğini direttim."

Say: Türkiye için doğru bulduğum şeyi deniyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konsere kabine üyelerinin yanı sıra ABD'li Senatör Lindsey Graham ile geldiğini hatırlatan Say, "Ülkemizde kültürün, sanatın özgür olması, toplumsal uzlaşıların umut ışığı yakması gerekmekte. Ben özgürlükçüyüm. Özgürce yaşayabilmeliyiz. Birbirimizi anlayabilmeli, dostluk eli uzatabilmeliyiz. Bakın, yerelden evrensele, Türkiye'de herkesin medarı iftiharı olabilecek yerlere varabiliriz. Belki de başaramayız ama en azından ben Türkiye için doğru bulduğum şeyi deniyorum." ifadelerini kullandı.

Destek mesajları geldi

Paylaşıma gelen yorumlar arasında, Fazıl Say'ın yaklaşımını eleştirenlerin yanı sıra çok sayıda destek mesajı da dikkati çekti. Gazeteci yazar Yazgülü Aldoğan, sanatçının sonuna kadar haklı ve doğru olduğunu belirterek, "Seni seviyoruz. O gece Erdoğan'ın ailesi ve bakanlarıyla konserine gelmesine ne kadar mutlu olduysam saçma sapan eleştirilere ve yorumlara da o kadar kızdım, üzüldüm!" şeklinde görüşlerini aktardı.

"Bir devlet yöneticisi, bir sanatçının konserine gitmiş. Tabii ki saygı gösterilecek." diyen Aldoğan, "Eminim ki o da çok etkilenmiştir. Doğru bildiğin yolda devam et. Arkandayız" değerlendirmesinde bulundu.


#fazıl say
#recep tayyip erdoğan
#konser
#ankara
5 yıl önce