|

Filistin’i sinemayla inşa ediyoruz

Filistinli yönetmen Bassam Jarbawi’nin ilk filmi “Tornavida” Türkiye’de ilk kez gösterildi. Film, İsrail zulmünü yaşayan Ziad’ın hayatını İntifada döneminden başlayarak bugüne uzanan bir akışla anlatıyor. Jarbawi, “Sesimiz ve özgürlük mücadelemiz kısıtlanıyor. Filmde bunu anlattık. Duvarları boyayıp kendimize yeni pencereler açıyoruz” diyor.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:59 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Filmin başrolünde dünyaca ünlü sinemacı Muhammed Bakri’nin oğlu Ziad Bakri var.
Filmin başrolünde dünyaca ünlü sinemacı Muhammed Bakri’nin oğlu Ziad Bakri var.

Filistinli yönetmen Bassam Jarbawi’nin yazıp yönettiği “Tornavida” Türkiye’de ilk kez 6.Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu. Filistin meselesine odaklanan film ana karakter Ziad’ın hayatı üzerinden ilerliyor ve 1. ve 2. İntifada döneminden bugüne uzanıyor. Yönetmen filmi 3 bölüme ayırmış. 92’de geçen ilk bölümde sekiz yaşındaki Ziad, Remzi ile oyun oynuyor ve birbirlerine yanlışlıkla “tornavida” saplıyor. Bu andan itibaren iki çocuk yakın dost oluyor. 2002’de geçen ve ikinci İntifada dönemine rast gelen hikayede Remzi bir basket maçı sonrasında çapraz ateşle öldürülüyor. Ziad ise İsrail güçleri tarafından esir alınarak 15 yıl işkence görüyor. 2017’de ise serbest bırakılarak yeniden hayata tutunmaya çalışıyor. Ziad’ın hayatı seyirciye Filistin meselesinin getirdikleri ve götürdükleri hakkında yeniden düşünme alanı açıyor.

SEMBOLİK ANLATIM VAR

Dün İstanbul’a konuk olan yönetmen Bassam Jarbawi ile buluştuk ve filmin hikayesini konuştuk. “Tornavida” daha önce farklı filmlerde imzası olan Jarbawi’nin senaryosunu yazıp yönettiği ilk filmi. Kadro ise tamamıyla Filistinliler’den oluşuyor. Tornavidanın sembolik anlatıma sahip olduğunu belirten yönetmen, “Benim için tornavida, Ziad’ın çocukluğundan bugüne kadar olan evrilişini göstermesi bakımından önemliydi. Tornavida bir şeyleri yapmanın ya da yıkmanın aracı olabilir. Sahip olduğumuz bütün travmalarla birlikte Filistin’i tekrar nasıl yapabiliriz onun da sembolü tabii” dedi.

ÖZGÜRLÜĞÜ BEKLİYORUZ

Filistin meselesinin sinema diliyle tüm dünyaya anlatılması noktasında yönetmenlerin misyon edinebileceğine dikkat çeken Jarbawi, “Benim sinemaya bakışım genelde sanat odaklı. Fakat dışarıya duyuracak sesimiz, özgürlüğe olan mücadelemiz tamamen kısıtlanıyor. Tıpkı filmde olduğu gibi çocuklar duvarları boyuyor. Duvarları boyayarak daha güzel görünmesini sağlıyor ve kendimize yeni pencereler açıyoruz. Filistin’de herkes özgürlüğü bekleyen bir hapishanenin içerisinde yaşıyor. Herkes bu konuda sorumluluk hissetmeli” şeklinde konuştu.


Masum bir varoluş mücadelesi

Türkiye’de ilk kez gösterilen film daha önce Venedik, Kanada, Toronto, Singapur, Tunus-Kartaja’da seyirciyle buluştu. Bassam Jarbawi, filme ilginin yoğun olduğunu söyledi. Venedik gösteriminde seyircilerin göz yaşlarına boğulduğunu belirten yönetmen “Tepkiler meselenin ne kadar gerçek olduğuna dairdi. İnsanlar artık, haberlerde kaç kişinin öldüğünü duyduklarında, görmezden gelemeyecek. Bir Filistinlinin nasıl hissettiklerini anlayacaklar. Her insanın temel hakkı olan yaşama hakkının Filistinliler için de geçerli olduğunu hatırlatmak istedik. Masumane bir varolma meselesi önemli olan…” diye konuştu.


#Yönetmen Jarbawi
#Filistin
6 yıl önce