|

Fransız halkına Off çektirecek

Fransız film yapımcısı Jean-Lois Papel, Türk insanını anlattığı 'Off Karadeniz'i ülkesinin en prestijli sinema festivalinde görücüye çıkaracak. Papel, 'Sarkozy Türkiye'yi AB'ye sokmak istemese de biz Türkler'i Fransızların kalbine sokacağız' dedi.

Murat Palavar
00:00 - 7/12/2009 Pazartesi
Güncelleme: 23:24 - 6/12/2009 Pazar
Yeni Şafak
Fransız halkına Off çektirecek
Fransız halkına Off çektirecek

Fransız film yapımcısı Jean-Louis Papel, 'Off Karadeniz' adlı filmin yapımı için geldiği Karadeniz'de Türkiye'ye hayran kaldı. Karadeniz insanını ve Türkiye'yi yakından tanıma fırsatı bulan Papel 6 ay süreyle Paris-Rize hattında mekik dokudu. Filmi 2010 yılında, Fransa'nın en prestijli sinema festivallerinden Anger'da izleyicinin karşısına çıkarmaya hazırlanan Papel, Türk düşmanlığı ile tanınan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i iğneli sözlerle eleştirdi.

BİZDEN UZAK DEĞİLSİNİZ

Papel kendi ifadesiyle küçük bir müzik sesiyle çoşan espritüel bir bakışla hayatı yaşayan candan Türk insanının Fransızlar'dan çok uzak ve farklı olmadığını söyledi. Türklerin yanlış izlenimler ile Avrupa'da tanıtıldığını söyleyen Papel “Sarkozy Türkiye'yi AB'ye sokmak istemese de biz Türkler'i Fransızların kalbine sokacağız' şeklinde konuştu.

SARKOZY FİLMDEN ETKİLENİR

Fransa'nın Türkiye'yi 20 yıl boyunca Midnight Express(Geceyarısı Ekspresi) filmiyle tanıdığını ve bu filmin yarattığı korkunun hâlâ kafalardan silinemediğini söyleyen Papel, “Daha sonra izlediğimiz Türk filmleri de töre cinayetleri, politik baskılar gibi konulara ağırlık vererek bu olumsuz imajı pekiştirdiler. Biz bu filmle başka bir Türkiye'nin de olduğunu göstereceğiz. Gülen, en ufak bir müzik sesiyle coşan, espritüel bir bakışla hayatı yaşayan insanlar bizi hem şaşırtacaklar, hem de cana yakınlıklarıyla onların bize çok da uzak olmadıklarını göreceğiz. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Sarkozy ve destekçileri umarım bu filmden etkilenir' dedi.


Off Karadeniz Türkiye'nin ilk çevre filmi

Papel'in 'Off Karadeniz' filmi, İzmir-Of-Rize-Ardeşen arasında geçiyor. Yeni hakim olarak atanan İzmirli bir genç kızın ilk görev yeri olarak Of'a tayin olmasıyla başlayan olaylar zinciri sıcak Ege sahillerinden Karadeniz'in çay bahçelerine, yemyeşil yaylalarına, ormanlarına taşınıyor. Komedi filminin senaryo yazarı ve yönetmeni, yıllardır Fransız basınında çalışan gazeteci Nur Dolay, daha önce Kafkasya'da, Aliağa gemi söküm atölyelerinde, Azerbaycan, Kırım ve Karadeniz çevresinde pekçok belgesel filme imza atmış. Şimdi ise Dolay ilk uzun metrajı olan 'Off Karadeniz'de yine ağırlıklı olarak çevre duyarlılığına parmak basıyor.



14 yıl önce