|

Gaziantep'i "Çömçe gelin" tanıtacak

Gaziantep'te yaşayan mozaik sanatçısı Gülçin Sökücü'nün, "Çömçe gelin" isimli yöresel oyundan esinlenerek Antep fıstığı kabuklarından tasarım yaptı. Yaklaşık 2 metre uzunluğunda tahta kaşıktan yaptığı "Çömçe gelin" ile Türkiye'nin dört bir yanında sergiler açacak olan Sökücü, kentin tanıtımına katkı sağlayacak.

Yeni Şafak
12:13 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 12:28 - 18/09/2018 Salı
AA
Çömce Gelin, ilk olarak "GastroAntep Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali"nde görücüye çıkacak.
Çömce Gelin, ilk olarak "GastroAntep Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali"nde görücüye çıkacak.

Büyükşehir Belediyesi Mozaik Sanat Atölyesi Sorumlusu Sökücü, geçmişi 1940'lara dayanan "Çömçe gelin"i mozaik sanatıyla harmanlayarak kentin kültürel değerlerini gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

Sökücü, eserin Gaziantep'in birçok kültürel yapısını barındırdığını söyledi. Yörede herkesin "Çömçe gelin" oyununu bildiğini ifade eden Sökücü, "Çömçe gelin kültürel bir oyunumuz. Mozaiğimiz de kültürel mirasımız, gastronomi de doğal zenginliğimiz. Birçok şeyi bir arada anlatmak için bu çalışmayı yaptım" diye konuştu.


8 kişilik ekiple yapıldı

Çalışmanın 180 santimetre uzunluğunda tahta bir kaşıkla başladığını aktaran Sökücü, şöyle devam etti: "Kaşığın üzerine artı şeklinde tahta parçası yerleştirdik. Çimento ve tellerle yüz formunu oluşturduk. Daha sonra yaklaşık 30 kilogram Antep fıstığı kabuğuyla çalışmayı bezedik. 8 kişilik bir ekiple 3 haftada tamamladık. Üzerindeki kıyafet kutnu kumaşını temsil ediyor. Fıstık kabukları doğal zenginliğimizi temsil ediyor. Yan yana gelmeleri kültürel mirasımız Zeugma mozaiklerini temsil ediyor. Bu bebek ayrıca Zeugma bebeği olarak da adlandırılıyor."



Oyun hakkında da bilgi veren Sökücü, şunları söyledi: "Çocuklar, tahta kaşıkları bebek haline getirip komşu teyzelerin kapılarını çalarak 'Çömçe gelin ne ister? Bulgur ister, şeker ister, irmik ister' şeklinde şarkılar ve maniler söyleyerek kapı kapı dolaşırlardı. Topladıkları yiyecekleri köyse köy, kasabaysa kasaba, meydanda ateş yakıp pişirerek hep birlikte yemenin mutluluğu yaşadıkları bir oyun. Bu oyun birliği, beraberliği, toplumsal değerlerimizi, çekirdek ailenin güzelliğini, akrabanın güzelliği, lezzetlerin imeceyle nasıl çoğaldığını, güzelleştiğini anlatıyor. O nedenle Çömçe gelin objesini seçerek Gaziantep'i anlatmak istedim."

  • Sökücü, eserin kente 20-22 Eylül'de düzenlenecek "GastroAntep Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali"nde görücüye çıkacağını, ardından da kentin tanıtımı için Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenecek sergilerde yer alacağını kaydetti.
#"Çömçe gelin"
#Gaziantep
#Gülçin Sökücü
#mozaik
6 yıl önce