|

Gazze’ye kırmızı halı serelim

Filistinli yönetmen Fady Hanona, “Gaza” adlı belgesel film ile çok sayıda ödül aldı. Genç yönetmen ödüllerden elde ettiği geliri, Gazze’de maddi imkansızlıklar yüzünden düzenlenemeyen Kırmızı Halı Festivali’ne bağışladı.

Haber Merkezi
04:00 - 7/07/2019 Pazar
Güncelleme: 11:26 - 6/07/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
 Kırmızı Halı Festivali, maddi imkansızlıklar yüzünden Filistin'de yapılamıyor.
Kırmızı Halı Festivali, maddi imkansızlıklar yüzünden Filistin'de yapılamıyor.

İlk olarak 2015 yılında düzenlenen Kırmızı Halı Festivali daha sonra maddi imkansızlıklar nedeniyle tekrarlanmadı. 60 metre uzunluğundaki bir halıyı Gazze kentinin yıkılan bir banliyösüne yerleştiren festival ekibi, halkın büyük beğenisini toplamıştı. Yıkılan binaların arasından geçen kırmızı halı fotoğrafları Gazze’nin 2015 yılında başlattığı film festivalinde savaşın yıktığı bölge için heyecan verici bir yıllık sosyal etkinlikti. Ancak beşinci yılında festival tehkliye girdi. Festival direktörü Khalil Mozayen yaptığı açıklamada, bu yıl organizatörlerin fonları toplamak için para toplamakta zorlandıklarını duyurdu.

ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI

Direktörün açıklmasının ardından yönetmen Fady Hanona , “Gaza” adlı belgeselinden kazandığı paraları festivale bağışladığını açıkladı. Belgesel, Sundance Film Festivali’nde büyük ilgi görmüş ve son olarak da Belfast’ta düzenlenen Docs Ireland film festivalinde en iyi belgesel ödülünü kazanmıştı. Hanona ve film ekibi ödül kazancının gelirlerini, bölgenin kendi nakit sıkıntısı çeken film festivaline bağışlamak istediklerini açıklamışlardı.Bunun üzerine İrlandalı yönetmenler Garry Keane, Andrew McConnell ve yapımcı Brendan J Byrne, filmleri için ilham veren bölgedeki film festivaline ödül verdiler. Film yapımcıları şimdi Gazze Kırmızı Halı İnsan Hakları Film Festivali’ne tekrar katılmak için yeterli para toplamayı umuyor.

GAZZE’DEN ÇIKAMIYORLAR

Yönetmen Fady Hanona ve oyuncu Ali Aby Yaseen, dört yıl boyunca emek harcadıkları filmin dünyadaki çoğu gösterimine katılamadılar. Onlar için gerekli belgeleri ve vizeleri almak nerdeyse imkansız. Gazze ile Mısır arasındaki sınırın kapanması Gazze’den ayrılmalarını zorlaştıyor İkili, yeni çektikleri belgesel için de ülkeden çıkacaklarına dair ümitleri yok. Festival için gerekli yardımı ise sosyal medya aracılığıyla yapmayı planlıyorlar.


#Filistinli yönetmen Fady Hanona
#Gaza
#Kırmızı Halı Festivali
5 yıl önce