|

Geleneksel tıp emin ellerde

Geleneksel tıbbı merdiven altı uygulamalardan kurtaran Sağlık Bakanlığı, 68 merkezde hizmet sunuyor. Bağcılar’daki Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’nde 3 yılda 2 bin 500 hastaya bakıldı, 15 bin seans uygulandı. Dr. Kanat Tayfun, “Geleneksel tıp emin ellere teslim edildi. Diğer ülkeler de bizi örnek aldı” dedi.

Talha Menteş
04:00 - 22/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 16:06 - 22/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Merkezde günde ortalama 30 kişi tedavi ediliyor.
Merkezde günde ortalama 30 kişi tedavi ediliyor.

Geleneksel tıbbı merdiven altı uygulamalardan kurtaran Sağlık Bakanlığı, hayata geçirdiği 68 tıp merkeziyle vatandaşlara hizmet sunuyor. 2014 yılında yayınlanan bir yönetmelikle Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’nin (GETAT) hayata geçirildiğini anlatan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu, Bağcılar’da açılan merkezin Türkiye’de ilk olduğunu söyledi. Merkezde günde ortalama 20-40 kişi tedavi edilirken 3 yılda 2 bin 500 hastaya bakıldı ve 15 bin seans uygulandı.

15 BRANŞTA EĞİTİM VERİYOR

GETAT Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü de olan Müslümanoğlu, “Geleneksel tıp dünyada son 20 yıl içerisinde hem hasta, hem de doktorlar tarafından giderek artan bir ilgi alanı oluşturdu. Biz burada hipnoz, akupunktur, kupa terapi, sülük tedavisi, ozon terapi, mezoterapi, apiterapi, proloterapi, osteopati, refleksoloji, homeopati, kayropraktik, lavra uygulaması, müzik terapi gibi 15 alt branşta eğitim veriyoruz” dedi.


ÖNCE MODERN TIP

Polikliniğin Sorumlu Hekimi Dr. Kanat Tayfun ise “Geleneksel tıp emin ellere teslim edildi. Çünkü tanı ve tedavi sadece doktor ve diş hekimleri tarafından uygulanır. Bu kapsamda ‘tedavi geçen her şeyi doktor ve diş hekimleri yapabilir’ denildi ve yönetmelik çıktı. Diğer ülkeler de bizi örnek aldı” ifadelerini kullandı. Tayfun şöyle devam etti: “Modern ve geleneksel tıp beraber çalıştıklarında çok daha etkililer. Hastalar buraya başvuruyorlar, şikayetlerini anlatıyorlar. Biz de daha önce yapılmış tıbbi tetkiklerine bakıyoruz. Mesela başım ağrıyor diye gelen hastanın daha önce baş ağrısı için tıbbi bir tanı konulmadıysa biz onu mutlaka ilgili bölüme gönderiyoruz.”

İLACI AZALTIYORUZ

“Migren rahatsızlığıyla gelen hastaya 15 branştan hangisi uygunsa onun tedavisine başlıyoruz. Modern tıp tarafından tanı konulmuş, ilaç tedavisi başlamış biz de burada geleneksel tıp ile destekliyoruz. Kendi metodlarımızla ağrıyı azalttığımız müddetçe hastanın ilaç kullanma, hastaneye gelme sıklığı azaltılmış oluyoruz. Hasta başı çok ağrıdığında ilaç alıyorsa biz de bu ağrıyı azaltabiliyorsak, hasta ilaç kullanmayı bırakıyor.”

EMİNE ERDOĞAN KATILACAK

Öte yandan 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi ve Fuarı, “Kronik Hastalıklarda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları” teması ile 24-27 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Fuara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katılacak.

  • Dünyaya örnek olduk
  • Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu, şunları anlattı: “Geleneksel tıbbın dünyada nasıl öğretileceği, kimler tarafından uygulanacağı tartışma oluşturdu. Dünyadaki bu sıkıntıları gören Türkiye, dünya sağlık örgütü ile birlikte bir genelge çıkarttı ve ‘bu işi sadece doktorlar yapsın’ dedi. ‘İnsanlar merdiven altı yerlerde ne olduğu belirsiz insanlardan tedavi almaya kalkmasın biz bunların eğitimini verelim ve doktorlar üzerinden bunu yapalım’ denildi. Çünkü tıp tektir ve alt branşları vardır. Batı tıbbı normlarıyla, kanıta dayalı bir hale getirilmeye başladı. Türkiye’de 3 bine yakın doktora sertifika verildi. Bu işle ilgilenen doktorları arttırıyoruz.”
#Sağlık Bakanlığı
#Bağcılar
#Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi
#Kanat Tayfun
5 yıl önce