|

Genç Türkler, Viyanalı sanatçıların kalbini fethetti

Yalnız başına yaşarken ölen ve ölümü altı ay sonra fark edilen yaşlı bir kadın üzerinden dünyadaki insanların gittikçe yalnızlaştığına dikkat çeken Kiralık (Zu Vermieten) isimli filmin çekimleri Viyana'da tamamlandı. Setteki sıcak ortamın Avusturyalı sanakçıları derinden etkilediği film, Cannes başta olmak üzere önemli festivallere gönderilecek.

Fatma Bütel Yeter
00:00 - 16/08/2009 Pazar
Güncelleme: 22:55 - 15/08/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Genç Türkler, Viyanalı sanatçıların kalbini fethet
Genç Türkler, Viyanalı sanatçıların kalbini fethet

Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Geleceğin Sineması isimli Kısa Film Senaryo Yarışması'nda birinci olan Zu Vermieten isimli filmin Viyana'daki çekimleri tamamlandı. Genç sinemacılar, Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğrencileri Emre Karapınar ve İsmail Onay'ın adeta cep harçlıklarını biriktirerek çektikleri Cannes başta olmak üzere festivallerde yarışmaya seçilmesi için gönderilecek. Zu Vermieten (Kiralık) isimli film, başta Avrupalı insanlar olmak üzere günümüz dünyasında yaşanan yalnızlığı göstermeyi planlıyor.


AVUSTURYALI VE TÜRK OYUNCULAR ROL ALDI

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 3 Ağustos'da başlayan ve yaklaşık bir hafta süren çekimlerde Avusturyalı profesyonel sinema ve tiyatro oyuncuları Maria Urban (79), Matthias Kofler (29), Barbara Braun (32) ile Avusturya'da yaşayan Türk asıllı oyuncu Zeynep Buyraç (29) rol aldı. Film tümüyle Almanca olarak çekildi. Genç sinemacılardan ve filmin yapımcı, yönetmen ve senaristleri Emre Karapınar ve İsmail Onay, Kültür Bakanlığı ve Tursak'ın destekleriyle filmi çektiklerini belirterek şunları söylüyor: “Görüntü Yönetmeni Ali Özel, Sonbahar filminin ışık şefi Engin Altıntaş, ses teknisyeni Mustafa Bölükbaşı, kamera asistanı Emre Avni Tümer ve çekim malzemelerinin büyük bir bölümü Türkiye'den getirildi. Çekimleri bizi de şaşırtan bir şekilde, kısa sürede hiçbir problem yaşamadan tamamladık. Özellikle Avusturyalı yetkililer büyük kolaylık gösterdi”


URBAN: SENARYO ÇOK GÜZEL

Maria Urban (79), genç Türk sinemacıların bir yapımında rol almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, toplam üç gün süren kendi çekimleri sırasında Türk ekiple çok sıcak ve neşeli bir ortamda çalıştıklarını belirterek “Sanki haftalarca süren bir çekim gibi genç arkadaşlarımızla birbirimize ısındık. Bir çok büyük projelerde bulunmasına rağmen böylesine güleryüzlü ve sıcak bir ortamı daha önce görmedim. Sette üşüdüğümde genç arkadaşların bana paltolarını vermesi çok güzel bir duygu. Set ekibinin birbiriyle olan diyaloğu beni çok etkiledi” diyor. Urban, şöyle devam ediyor: “Senaryoda anlatılan konunun bir çok örneğine dünyanın dört bir yanında sıkça rastlıyoruz. Bu konunun Viyana'da çekilen bir filmde anlatılıyor olması da benim açımdan önemli. Umarım bu filmle verilmek istesenen güzel mesajlar yerine ulaşır”


“TÜYLERİM ÜRPERDİ”

Filmde rol alan oyunculardan Matthias Kofler (29) ise hikayeyi okuyunca çok etkilendiğini belirterek “Özellikle senaryo gereği hazırlanan gazetedeki gerçek haberi okuyunca tüylerim ürperdi. Adeta şok oldum. Günümüz dünyasında insanlar arasında gerçek bir iletişim yok. Herşey artık öylesine elektronik hale geldi ki. Birbirimizin gözlerine bakmaktan korkuyoruz, çekiniyoruz. Bu senaryo bizim gerçeklerimize ışık tutuyor. Böyle bir filmde rol almak bizi ayrıca çok mutlu ediyor” diyor. Genç sinemacılar, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel'in de desteklerinin önemli olduğunu dile getiriyor. Avusturya'daki Türklerin de ilgi gösterdiği filmin kurgusu ve müzikleri Türkiye'de tamamlanacak.


Set ekibinde filmin yapımcı, yönetmen ve senaristleri Emre Karapınar ve İsmail Onay'ın dışında, uygulayıcı yapımcı Kadir Yalçın ile asistan Viyana Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Tuba İşgüder de görev aldı. Avusturyalı teknik ekibin de çalıştığı film seti sıcak diyaloglara sahne oldu. Viyana'nın en büyük ve tarihi meydanı Stephansplatz'da yapılan çekimler sırasında Avusturyalılar da ilgi gösterdi.

15 yıl önce