|

Göktürk-3 Baykonur'dan fırlatılsın!

Göktürk-3 için kolları sıvayan Türkiye'ye dünyanın ilk uzay üssü ünvanına sahip Baykonur Uzay Üssü'nden davet geldi. Uzay Üssü'nün sınırları içinde yeralan Kazakistan Kızılorda Valisi "Kardeş ülke Türkiye'nin yeni uydusunu gelin biz fırlatalım!" açıklamasını yaptı.

www.yenisafak.com.tr/Murat PALAVAR
00:00 - 5/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 00:36 - 5/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Göktürk-3 Baykonur'dan fırlatılsın!
Göktürk-3 Baykonur'dan fırlatılsın!

Dost ve kardeş ülke Kazakistan'dan Türkiye'ye resmi davet. Dünyanın sayılı uydu fırlatma merkezlerinden biri olan Baykonur uzay üssüne sahip Kazakistan, Göktürk 3 uydusunun Kazakistan'dan fırlatılmasını istedi. Son olarak askeri amaçla üretilen Göktürk-2 uydusu 20 milyon dolar karşılığı Çin'den uzaya gönderilmişti. Baykonur Uzay Üssü'nün sınırları içinde yeraldığı Kazakistan Kızılorda Eyaleti Valisi Kuandıkov Bolatbek Bayanoviç resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Bayanoviç www.yenisafak.com.tr'ye özel açıklamalarda bulundu.

Kazak Vali Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.

Biz fırlatalım!

Türkiye'yi dost ve kardeş ülke olduklarını gören Kızılorda Eyaleti Valisi Kuandıkov Bolatbek Bayanoviç, Türkiye'nin yapımına başladığı Göktürk-3 uydusunun Kazakistan'dan fırlatılmasını istedi. Bayanaoviç 'Kızılorda'daki Baykonur uzay üssünden her sene iki-üç uydu fırlatılıyor. Biz bunu canı gönülden istiyoru' dedi.

Bayanoviç TDBB Başkan Yardımcısı Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile

İlişkilerimizi geliştirelim

Kazakistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeyi arzu ettiklerini söyleyen Vali Bayanoviç, Kızılorda eyaletinin çok zengin doğalgaz, petrol ve yer altı kaynaklarına sahip olduğunu vurguladı. Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Vali Bayanoviç, 'Bizler kardeş iki halkız. Kızılorda olarak, Türkiye ile daha çok işbirliği yapmak istiyoruz' dedi.

Dünyanın ilk uzay üssü

Dünyada ilk uzay üssü olarak bilinen Baykonur uzay üssü, Kazakistan'ın güney-batı bölgesininSırdarya nehri kıyısında 1955'te kuruldu. Baykonur uzay üssünden ilk uzay aracı gönderildi. İlk insan Yuri Gagarin'in (12.04.1961) ve Kazak astronotu Toktar Aubakirov' un bu uzay üssünden uzaya fırlatıldı.Birçok yabancı ülkelerin astronotları, ilk uzay turisti Dennis Tito da Baykonur'dan uzaya gönderilmişti.

Rus Kozmonot Anton Shkaplerov (solda), ABD'li Astronat Dan Burbank (ortada) ve Rus Kozmonot Anatoly İvanishin (sağda) fırlatmadan önce Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nde görülüyor.
11 yıl önce