|

Güç, para, iktidar Star Wars

Geçtiğimiz çarşamba günü ülkemizde gösterime giren Star Wars Rogue One ile serinin hayranları bir kez daha büyük heyecana kapılmış durumda. Disney’in Force Awakens ile başlayan Star Wars film serilerinin ikincisi olan Rogue One, hikayesi ile orijinal bölümlerden ayrılıyor. Film her ne kadar hikayesinin işlenmesi ile tatmin etmese de yine gişe rekorları kırması ve ticari alanda da Disney’e hatırı sayılır bir kazanç getirmesi bekleniyor. Yeni serinin belki de en büyük başarısı da bu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2016 Pazar
Güncelleme: 14:47 - 18/12/2016 Pazar
Yeni Şafak
Sernur Yassıkaya


Yine bir Star Wars mevsimi daha geldi çattı. Sandıktan pelerinler, ışın kılıçları, kasklar ve diğe ilgili araç gereçler çıkarıldı. Toz tutan X-Wing, Tie-fighter gibi uzay gemileri ve stormtroopers ile Han Solo, Luke Skywalker ve Darth Vader figürleri itinayla yine masaların, kitap raflarının en görünür köşelerinde yerini aldı. Her ne kadar, bir sene önce gösterime giren, orijinal serinin yedinci filmi Star Wars Force Awakens kadar dünya çapına bir dalgalanma oluşturmasa da, ilk kez mevcut yedi filminden ayrı olarak kotarılan Star Wars Rogue One da, filmin hayranları tarafından heyecanla karşılanmış durumda. Öyle ki, ilk gün çoğu sinemada yer bulmak imkansızdı. Çarşamba günü gösterime giren film öncesi özel etkinlikler daha önce olduğu gibi yine düzenlendi. Ellerinde birbirinden renkli ışın kılıçları olan yüzlerce jedi, sith lordu ve siyah beyaz renkleri ile stormtrooperlar etkinlik alanlarını doldurdu. Adeta Yıldız Tilbe'nin twitterdan çağırısı gerçeğe dönüşmüş ve uzaylılar dünyamızı istilaya gelmişti. Rogue One da büyük ihtimalle öncülleri gibi gişe rekorları kırarak sezonu tamamlayacak. Çünkü artık Star Wars, filmin niteliğine bakılmaksızın onu izleyecek milyonlarca kişiye ulaşan bir hayran kitlesine sahip. Bilindiği gibi, 18 Aralık 2015 tarihinde gösterime giren Force Awakens sadece gişede 2 milyar dolarlık bir hasılat getirmişti.



PAZARLAMA CANAVARI


Lucas Entertainment'ta olan film hakları Disney'e geçince adeta bir pazarlama canavarına dönüşen serinin belki de en büyük başarısı bu oldu. Force Awakens ile ateşli hayran kitlesini büyük oranda hayal kırıklığına uğratan seri, bu ayrışık bölümle de Darth Vader ve son teknolojinin kullanıldığı savaş sahneleri dışında hikayesi ile standardın dışına çok da çıkamıyor. Buna karşın pazarlamada ve ticari alanda her türlü yeni teknik kullanılmaya devam ediyor. Mouse pad'den yatak örtüsüne, oradan dolma kaleme kadar her alanda ticarileşen Star Wars ile evinizi ya da ofisinizi tepeden tırnağa döşemeniz artık mümkün. Walt Disney'in gişe rakamları dahil toplam ticari operasyondan 7,5 milyar dolara yakın bir gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Yeni filmle de bu rakama yakın bir meblaya ulaşılacağını söyleyebiliriz.







Gönüllerin kötüsü Darth Vader


Filme geri dönecek olursak, Rogue One'ın en heyecan uyandıran tarafı serinin kötü karakteri, bir zamanların Jedi'ı şimdinin Sith Lord'u Darth Vader'ın tüm ihtişamıyla beyaz perdede görünmesi. Serinin sıkı takipçisi bir Star Wars müptelası ile yaptığım görüşme de bu kanıyı doğrular nitelikte. Filmin ikinci yarısında iki sahnede görünen Vader için yapılan yorum “tadı damağımızda" kaldı şeklinde. Vader, belki de sinema tarihinin en çok sevilen ve özenilen kötü karakteri. Öyle ki, filmin ilk gösterimi için yapılan etkinliklerde jedi kostümünden daha çok Darth Vader kostümlü hayrana rastlamak mümkün. Bir diğer favori kötü karakter ise İmparatorluğun askeri gücünü gösteren stormtroopers. Sonuç olarak bir sonraki yıl gösterime girecek, orijinal serinin sekizinci filmine kadar Rogue One fırtınası bir müddet dünyamızı etkisi altına alacak. Filmin hayranları her ne olursa olsun yine orijinal seriye toz kondurmayacak, ufak detaylardan büyük mutluluklar çıkaracak. Sinema eleştirmenleri, filmin felsefi ve sinema tekniği açısından eksikliklerini dile getirecek, Disney ve Lucas Film ise sıcak paranın tadını çıkarmaya devam edecek.



#Star Wars
#Force Awakens
#X-Wing
#Tie-fighter
7 yıl önce