|

Gurur abidesi: İstanbul, tarihi günlerinden birini daha yaşadı

2 bin 682 yatak kapasitesiyle dünyanın sayılı hastaneleri arasında yer alan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi açıldı. Hastanenin İstanbul’un gurur abidelerinden biri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul aynı zamanda uluslararası bir sağlık merkezi durumuna gelmiştir” dedi.

Haber Merkezi
01:00 - 22/05/2020 Cuma
Güncelleme: 01:15 - 22/05/2020 Cuma
Yeni Şafak
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’u uluslararası sağlık merkezi konumuna getiren Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin açılışında konuştu. Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin de video konferans ile katıldığı törende özetle şunları söyledi:

Geçmişte Japon firmalarla Marmaray ve Osman Gazi Köprüsü gibi çok önemli altyapı projelerine imza attık. Bugün köklü ve çok boyutlu Türk-Japon dostluğuna yeni bir halka daha ekliyoruz. Hastanemizin adını iki ülkenin iş birliğine yaraşır şekilde Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi olarak belirledik. Bu bizim özellikle dostluğumuzun kalıcı olmasını inşallah sembolize eden adımlar oluyor.


DÜNYANIN SAYILI HASTANELERİNDEN

Sadece estetik bakımdan değil, teknolojik altyapısı, müştemilatı, konumu, imkanları ve diğer özellikleriyle İstanbul’un gurur abidelerinden olacak bir eseri daha ülkemize kazandırdık. 789 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu 1 milyon 21 bin metrekare kapalı alanıyla hastane şimdiden dünyanın sayılı hastaneleri arasına girmiştir. Çevre ve enerji dostu olan hastane, kamu-özel ortaklığının en güzel örneklerinden biridir.

GÜNLÜK 35 BİN HASTA

456’sı yoğun bakım olmak üzere 2 bin 682 yatağı, 725 poliklinik odası ve 90 ameliyathane masasıyla bu eser bilhassa Kovid-19 salgınıyla mücadelede kritik bir rol oynayacak. Toplam 107 branşta hizmet verecek hastanede tam kapasiteye ulaşıldığında günlük 35 bin ayaktan hasta alınması ve 500 özellikli ameliyat yapılması planlanıyor. 8 bin 134 araçlık otoparkının yanı sıra 3 helikopter pisti de olan hastanemiz milletimizle beraber İstanbul Havalimanı’na yakınlığıyla yabancı misafirlerimize de hizmet vercektir.

MARKA ESERLERDEN BİRİ
  • Bu şu demektir: Yani artık İstanbul aynı zamanda uluslararası bir sağlık merkezi durumuna gelmiştir. Bunun özellikle başatı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’dir. Kaliteli ve kapsayıcı sağlık hizmetinin değerinin çok daha iyi anlaşıldığı bir dönemde burası sağlık turizminde Türkiye’nin marka eserlerinden biri olacaktır.
82 ÜLKEYE TIBBİ YARDIM GÖNDERDİK

Sağlık sistemlerinin çöktüğü, kamu düzeninin yara aldığı bir dönemde Türkiye ve Japonya örnek bir başarı sergiliyor. Gerek vaka, gerek vefat sayısı ve sağlık sisteminin sorunsuz işleyişi bakımından iyi konumdayız. Dün itibarıyla günlük vaka sayımızı 1000’in altına düşürdük. Diğer tüm göstergelerde de olumlu yönde gelişme var. Türkiye kendi ihtiyaçlarını karşılamasının yanında, sağlık malzemesi sıkıntısı yaşayan ülkelere yardım gönderiyor. 82 ülkeye tıbbi malzeme ve maske gönderdik.

2682 yataklı dev hastane

* Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında inşa edilen ve ilk etabı 20 Nisan’da açılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi tam kapasiteyle hizmet vermeye başladı.

* 789 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu ve 1 milyon 21 bin metrekare kapalı alana sahip hastane, 2 bin 68 sismik izolatör ile depreme dayanaklı olarak inşa edildi.

* 3 heliportu bulunan, 10 bloktan oluşan hastane, 456’sı yoğun bakım yatağı olmak üzere toplam 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip.

* 30 bin metrekare kapalı alan içinde erişkin, çocuk, travma ve kadın doğum olmak üzere 4 ayrı acil servis bulunuyor.

* Hastanede, günlük asgari 7 bin hastaya hizmet verecek düzeyde tanı ve tedavi üniteleri olan acil servislerde, negatif basınçlı odaların da bulunduğu ve gerektiğinde acil yoğun bakım şartlarının sağlanabileceği 226 gözlem alanı yer alıyor.

* 725 poliklinik odası, 3’ü hibrit toplam 90 ameliyathanesi ile hastane, günlük 35 bin ayaktan hasta alabilecek ve 500 özellikli ameliyat yapılabilecek kapasiteye sahip.

* Çocuk ve erişkinler için toplam 107 branşta hizmet verecek hastanede, en gelişmiş tıbbi cihazlar ve donanım ile ileri düzeyde tanı ve tedavi imkanları sunuluyor.

* Ameliyat sırasında hastaya anestezi halindeyken ışın tedavisi uygulanabilen “Xoft Intraoperatif Radyoterapi” (IORT) sistemi de ilk defa bu hastanede kullanılacak.

* “Enerji ve Çevre Dostu” tasarımlarla inşa edilen hastanede, 654 kişilik 2 konferans salonu da bulunuyor.

Ulaşım sorunu metroyla bitecek

  • Konuşmasının ardından hastanedeki 3 birime bağlanan Erdoğan’a, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günün anısına bir hediye takdim etti. Erdoğan, kurdele kesimi öncesi yaptığı konuşmada, hastanenin yol sorununun çözemeyen şimdiki İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu eleştirerek, “Buradaki altyapıyla ilgili önceki belediye başkanlarımızın üstlendiği bu süreçte, ne yazık ki yeni belediye başkanının ‘Bizim imkanlarımız yok, biz bunu yapamayız’ diye çekildiği bu yol, metro konusunda da bu işi talimatımla Ulaştırma Bakanımıza verdik. Sağolsun Ulaştırma Bakanımız, büyük bir gayretle şu anda yoldu, viyadüktü bunları tamamladı. Şimdi de inşallah metro kısmının bu hafta devrini alıp süratle metroyu da inşallah 1 yıl, bilemediniz 1,5 yıl içerisinde bitirmek suretiyle artık bütün vatandaşımız buraya metroyla gelebilme imkanına sahip olacak. Ulaşım sorunu da böylece çözülmüş olacak” dedi.

Filistin’e desteğimiz sürecek

Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, önceki akşam gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye-Filistin ilişkileri ile bölgesel gelişmeler ele alındı. Görüşmede Erdoğan, Türkiye’nin Filistin’e her alanda destek olmayı sürdüreceğini ifade etti.

Türkiye’ye derin saygı duyuyorum


Törene video konferans ile katılan Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Marmaray’ın açılışına da katıldığını hatırlatarak, “Ne kadar uzakta olsam da kalbim Sayın Erdoğan ve sevgili Türk halkıyla beraberdir” dedi. Abe, “Bu zor günlerde Türk hükümeti ve Türk halkının, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın güçlü liderliği altında, tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gibi tıbbi çalışmalar başta olmak üzere, salgınla mücadele için seferber olmalarına gönülden saygı duyuyorum” diye konuştu. Salgının tedavisinde umut olabileceği düşünülen Avigan ilacını Türkiye’ye de bağışlayacaklarını belirten Abe, “Kendi ülkesinde salgınla mücadeleye devam ederken, 60’tan fazla ülkeye de yardım elini uzatan Türkiye’ye derin saygı duyuyorum” dedi.


Dünyaya sağlık hizmetine talibiz


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin hizmete alınan 11. şehir hastanesi olduğunu söyledi. Koca, “Salgın ile mücadele zamanında bu yatırımların ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Hastalık hastanelerimizde yoğunluk olmadan kontrol altına alınmıştır. Sağlık turizminde önde olan her ülkeden hemen hemen daha iyi bir altyapıya sahibiz. Türkiye dünyaya sağlık hizmeti sunmaya taliptir. Bugüne kadar doktorundan hasta bakıcısına zorluklara göğüs gören sağlık personelimiz bu yeni mekanlara yeni bir ruh verecektir. Bu düzeyde fedakar sağlık personeline pek az ülke sahiptir. Her geçen gün güçlenen sağlık sistemimiz Türkiye’nin adını sağlık ülkesi olarak yazdıracaktır” dedi.

Aliyev’e kutlama mesajı

  • Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i, 28 Mayıs 1918’de ilan edilen Cumhuriyet’in 102’nci yıl dönümü dolayısıyla kutladı. Erdoğan, mesajında, inançlı ve güçlü bir şekilde 102’nci yılına giren Azerbaycan’ın her alanda büyük adımlar atmaya devam edeceğine içtenlikle inandığını vurguladı.

#Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
#Türkiye
#Japonya
#Recep Tayyip Erdoğan
#Fahrettin Koca
#Şinzo Abe
4 yıl önce