|

Güzel ama çok zararlı

Kadınlar sivri burunlu ayakkabılardan uzak durun...

Cihan
00:00 - 1/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 12:17 - 1/11/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Güzel ama çok zararlı
Güzel ama çok zararlı

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Bahri Kasal, ayakkabı seçerken ekonomiklik, dayanıklılık ve şıklık kadar ayak yapısına uygunluğunun da gözönüne alınması gerektiğini söyledi. Kasal, insan sağlığına uygun üretilmeyen ayakkabıların ayak terlemesi ve kokusunun yanısıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklara yol açtığını belirtti. Bu tür ayakkabıların basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirdiğini ifade etti.

Ayakkabının gündelik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Bahri Kasal, ''Vücut ağırlığını taşımakta, kilolarca basınca maruz kalmaktadır. Bu durumda ayaklarımızı, sakatlanma ve incinmeye karşı ayakkabılar korur. Oysa ayakları korumak bir yana, bazı ayakkabıların kendisi sakatlıklara neden oluyor. Bu bakımdan çoğunlukla kapalı ve sert malzemeden yapılan kışlık ayakkabı, yazlık ayakkabıya göre daha önemlidir, alırken daha dikkatli olmak gerekir.'' diye konuştu.

Dr. Bahri Kasal, "Ayakkabının ayakla temas eden kısımlarının doğal malzemelerden imal edilmiş olması çok önemlidir. Topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca geniş tabanlı olmalı, topuk yüksekliği de 3 ile 3,5 santimetreden yüksek olmamalıdır" dedi.

12 yıl önce