|

Haluk Levent Suriyeli Muhammed'in para için kaçırıldığını söyledi

Anadolu Halk ve Barış Platformu (AHBAP) ve şarkıcı Haluk Levent’in tedavisini üstlendiği Suriyeli minik Muhammed, dayısı tarafından kaçırılarak sokaklarda dilendiriliyor. Mersin Valiliği’nden Muhammed’in bulunması için yardım isteyen Levent ve AHBAP’ın sesini İçişleri Bakanlığı da duydu. Muhammed ve dayısı ile yaşadıklarını yenisafak.com’a anlatan Levent, Minik Muhammed'i para kaynağı olarak gören dayısının her fırsatta kendilerinden para istediğini söyledi.

Fatma Çelik
16:08 - 26/10/2018 Cuma
Güncelleme: 10:01 - 27/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
AHBAP ile Muhammed'in tedavisi için harekete geçen Haluk Levent, dayısının küçük çocuğu kaçırdığını anlattı.
AHBAP ile Muhammed'in tedavisi için harekete geçen Haluk Levent, dayısının küçük çocuğu kaçırdığını anlattı.

Sanatçı Haluk Levent, kurucusu olduğu AHBAP ile bir Suriyeli çocuğun hayatına dokunmuştu. Suriyeli Muhammed, evlerinde patlayan bir bomba sonucu anne ve babasını kaybetti. Bu yetmezmiş gibi bir de vücudunda oluşan yanıklar sebebiyle ağır yaralandı. Hatta bir gözünü kaybetti. Muhammed o saatten sonra ise akrabaları ile birlikte Türkiye’ye gelip Mersin’de yaşamaya başladı. Tabii ona yaşamak denirse. Sokakta dilendirilirken haline acıyan AHBAP üyeleri tarafında fark edilen minik Muhammed, Haluk Levent’in öncülüğünde tedavi edilmeye başlandı. Tam yüz nakli olacaktı ki hayatında en yakını olarak bildiği dayısı onu alıp kaçırdı. Çünkü Muhammed dış görüntüsü ile dayısına ekonomik kazanç sağlıyordu. Minik Muhammed ile neler yaşadıklarını yenisafak.com’a anlatan sanatçı Haluk Levent, dayısının her fırsatta para ve pahalı şeyler isteyerek AHBAP’ı zor duruma soktuğundan bahsetti.

Bir yıl önce Mersin AHBAP’larının Muhammed ile ilgilenmeleri için kendisine fotoğraf gönderdiğinden bahseden Levent, “Fotoğrafta bir çocuğa değil hiçbir canlıya yakışmayacak görüntüler vardı. Vücudunun üzeri yanıklarla doluydu. Bir bomba patlamış ve Muhammed oradan sağ çıkmış ama sanki 5 dakika önce kurtulmuş gibiydi. Hâlbuki aylardır Mersin’de yaşıyor bu çocuk. Hemen dayısından izin alıp ilgilenmeye başladık” dedi.

  • Dayısından da izin alırken “Benim de sıkılarım var, zor durumdayım, ekonomik sıkıntılarım var” diyerek para yardımı yaptıklarına değinen Levent, “Dayıyı ikna ettikten sonra Muhammed’i Antalya Özel Akdeniz Şifa Hastanesi’ne götürdük. Oradaki doktorlarımıza yüz nakli için gösterdik. Yüz naklinden önce bazı operasyonların yapılması gerektiğini söylediler. Hastane yetkililerine bu çocuk Suriye iç savaşının çocuğu, yani bir bombanın çocuğu olduğunu anlattık. O yüzden ne olur elimizden geldiğince birlikte bu durumu düzeltmeye çalışalım, savaşın yüzünü birlikte düzeltelim dedik. Yardımcı oldular bize. Para almadılar. Antalya AHBAP’ları gece refakatçi olarak kaldılar. Onu oyuncaklar götürdüler, eğlendirmeye çalıştılar. Arapça tercüman buldular” ifadelerini kullandı.

Operasyonlar yapılmaya başladıktan sonra Muhammed’i görmeye 2 kere İstanbul’dan Antalya’ya gittiğine söyleyen Levent, dayı ile yüz yüze gelmese de telefonda konuşmuş.


Neler yaşadık biz Muhammed’in dayısıyla anlatamam

Operasyonlar soncunda Muhammed Mersin’e dönüp biraz daha iyi olduktan sonra ikinci operasyon için tekrardan Antalya’ya getirilmesinde de dayının zorluk çıkarttığını anlatan Levent, şu şekilde konuştu:

“İkinci operasyon için Muhammed’i bu sefer zorla getirdik. Dayısı yine para istedi bizden. Yine bulduk gönderdik bir şekilde. Cep telefonu istedi. Onu da gönderdik. Muhammed geldi bu kez ama telefonda konuşurken dayısı tarafından yönlendiriliyordu. Onu anladık. Çocuğun huzursuzluk çıkartmasını istiyor böylece biz tekrardan dayısına para gönderecektik. Aslında o kadar farklı, masum bir çocuk. Biz de üzüldük tekrardan bir şeyler yaptık Muhammed için. İkinci gez gitti. Bir daha getirdik. Üçüncü gelişinde operasyonlar devam ederken bir baktık ki dayısı da gelmiş Muhammed’i almaya. Neler yaşadık biz Muhammed’in dayısıyla anlatamam.”

Minik Muhammed dayısı tarafından kaçırıldıktan sonra bir daha haber alamadıklarını söyleyen Levent, “Biz de Mersin Valiliği’ne bir tweet attık. ‘Ne olur bu çocuğumuzu bulur musunuz?’ diye. O tweette gelen yanıtlarda Muhammed’in bir yerlerde çalıştırıldığını gördük. O çocuğun orada olmaması lazım. Geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında bahsedince İçişleri Bakanlığı’ndan aradılar. Çocuğun kimlik bilgilerini istediler. Sağ olsun biz İçişleri Bakanlığı’yla da AHBAP olarak çalışıyoruz. Valiliklerimizle de çalışıyoruz. Birbirimize bilgi akışı sağlıyoruz" dedi.


#Haluk Levent
#Muhammed
#Minik Muhammed
#AHBAP
5 yıl önce