|

Hayal ettikçe özgürüz

Dünyaca ünlü yazar Eric-Emmanuel Schmitt, NDS Edebiyat Ödülü için İstanbul’daydı. Romanlarında hayal gücünü esas alan, tinsel yolculuklara çıkmayı seven yazar, “Günlük hayatımızda toplum tarafından şekillendirilen insanlar oluyoruz. Ama gün sonunda hayal kurunca özgürleşiyoruz. Tek özgürlük alanımız hayal gücümüz” diyor.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 1/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:25 - 1/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Bayan Ming’in Hiç Olmayan 10 Çocuğu’nun yazarı Eric-Emmanuel Schmitt, bu romanında birden fazla çocuk yapmanın yasak olduğu Çin’e götürüyor okurunu. Yazar negatif bir durum üzerinden pozitif bir hikaye kaleme alıyor.
Bayan Ming’in Hiç Olmayan 10 Çocuğu’nun yazarı Eric-Emmanuel Schmitt, bu romanında birden fazla çocuk yapmanın yasak olduğu Çin’e götürüyor okurunu. Yazar negatif bir durum üzerinden pozitif bir hikaye kaleme alıyor.

Belçikalı roman ve oyun yazarı, yönetmen Eric-Emmanuel Schmitt, Notre Dame de Sion Lisesi tarafından verilen NDS Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu.“Bayan Ming’in Hiç Olmayan 10 Çocuğu” ile ödüle değer görülen yazar, 72 sayfadan oluşan bu kısa romanda, Çin’in Yunhai kasabasında tuvalet bekçiliği yapan yaşlı ve bilge Bayan Ming ile Fransız bir iş adamı arasında geçen ilginç hikayeyi anlatıyor… Çin’deki tek çocuk yasasıyla birlikte Ming’in olmayan on çocuğunu anlattığı“Bayan Ming’in Hiç Olmayan 10 Çocuğu”, felsefi değerlendirmeler, sosyolojik yorumları ve yer yer nasihatlerle dolu cümleleriyle okuru psikolojik açıdan besleyecek sıkı bir roman. İstanbul’da buluştuğumuz Schmitt, hikayenin çıkış noktasını anlattı. “Hayal kurmanın gücünü göstermek için bu romanı yazdım” diyen yazar, şunları kaydetti: “Birden fazla çocuk yapmayı yasaklamak zorunlu kürtajı da beraberinde getiren korkunç bir gerçeklik. Dünyaya anne-baba olmak için gelmiş birçok insan için çok üzücü. Bayan Ming de bunlardan biri. 10 tane çocuğa yetecek kadar sevgi dolu. Negatif bir durum üzerinden pozitif bir hikaye kaleme almak istedim.”


BİR KAÇIŞTAN DAHA FAZLASI

Aynı zamanda hikayenin arka planında toplumsal bir okuma yapmak da mümkün. “Tek özgürlük alanımız hayal gücümüz” diyen yazara göre, önemli olan gerçeklikten kaçmak değil, gerçekliği zenginleştirmek. Schmitt, “Gün boyunca toplumsal gereklilikler ve kanunlarla birlikte şekillendirilmiş insan oluyoruz. Dolayısıyla kendimiz olmayı engelleyen şeyler var. Kendi tasalarımız, tutkularımız ve isteklerimizle istediğimiz kişi olabiliyoruz ancak. Bu kaçıştan daha fazlası. Gerçeklikten kaçış değil, gerçekliği zenginleştirmek aslında” diyor.


Hümanist bir bakışa sahibim

Schmitt’in farklı din ve inanışları odağına alan kitapları malum. Yazarın dünya çapında büyük yankı uyandıran ve filme çekilen başrolünü Ömer Şerif’in oynadığı romanı “İbrahim Bey ve Kuran’ın Çiçekleri”, “Şişmanlayamayan Sumo”, “Nuh’un Çocukları” bunlardan bazıları. Yazar, bu kez kalemine felsefeye çevirerek filozof Konfüçyüs’e atıfta bulunmuş. Bayan Ming’in bahsettiği her çocuk düşünürün 10 boyutundan birini simgeliyor. Son 20 yılda yazdığı kitapların farklı tinselliğe ve maneviyatta atıfta bulunduğunu belirten Schmitt, hümanist bir bakış açısına sahip olduğunu söylüyor.

#Eric-Emmanuel Schmitt
#NDS Edebiyat Ödülü
5 yıl önce