|

Hayat estetiği incelenler haydi Ramazan'da Caz'a

Geçtiğimiz yıl beğeniyle karşılanan Ramazan'da Caz'ın bu yıl ikincisi gerçekleşecek. Ramazan'da Caz konserleri ülkemizde bir tabunun daha yıkıldığını gösterdi. Konserin organizatörü Hakan Erdoğan ezber bozmanın mutluluğuyla, çağrısını iyi bir dille yapıyor: “Müzik zevki ya da hayat estetiği incelmiş olan herkes caz sevebilir ve dinleyebilir"

Aysel Yaşa
00:00 - 6/08/2011 Cumartesi
Güncelleme: 19:48 - 5/08/2011 Cuma
Yeni Şafak
Hayat estetiği incelenler haydi Ramazan'da Caz'a
Hayat estetiği incelenler haydi Ramazan'da Caz'a

Geçtiğimiz yıl düzenlediği Ramazan'da Caz etkinliğiyle ezber bozan Hakan Erdoğan bu yıl etkinliğin ikincisini düzenliyor. 16-23 Ağustos arasında gerçekleşecek konserlerin programı açıklandı. Bu yıl Ramazan'da Caz'a, Anouar Brahem, McCoy Tyner, saksafoncu Gary Bartz ve tabii ki Ahmad Jamal'ın vereceği konserler Erdoğan'ın tabiriyle 'yalın ve yoğun' geçeceğe benziyor. Çalışmaların son sürat devam ettiği Ramazan'da Caz'ı elbette Erdoğan'la konuştuk. Daha önce Kahvaltıda Caz, Balık Ekmek Caz gibi projelerini de hayata geçiren Erdoğan Ramazan'da Caz'ı duyurduğunda şaşkınlıkla karşılandı. Hatta 'Normal zamanda caz konserlerine gitmeyenler Ramazan'da mı gidecek? Ramazan'nda caz mı olur?' diyenler bile oldu. Fakat Erdoğan eleştirilere kulak asmadan konserleri gerçekleştirdi ve sonuç şahane. Saray bahçeleri cazseverlerle doldu taştı. Ülkemizdeki kötü Ramazan etkinliklerine iyi bir alternatif olan Ramazan'da Caz, bu yıl dünyanın en önemli caz dergisi DownBeat'te de yer aldı. Erdoğan bu yıl temanın yine aynı kalacağını belirterek başlıyor sözlerine. “Temamız hep aynı kalacak, “Ramazan” ve “Caz.” Bu açıdan bir farklılık olmayacak. 16 Ağustos'ta Anouar Brahem konseriyle başlayacağız. Geçen seneki Anouar Brahem konserinde Arkeoloji Müzesi'nin bahçesine sığamamıştık. O yüzden bu seneki konserini Topkapı Sarayı'na taşıdık. Biletleri neredeyse şimdiden bitmek üzere. McCoy Tyner'ın turnede olması bizim için çok büyük bir fırsat oldu. McCoy Tyner Trio'ya ayrıca günümüzün en büyük caz müzisyenlerinden saksafoncu Gary Bartz da katılacak. Evet, tabii ki Ahmad Jamal bu sene yine var. Üstelik geçen seneki konserden çok memnun kaldığı için bu sene de Ramazan'da İstanbul'da olacak. Yalın ve yoğun bir festivalle geçireceğiz Ramazan'ı.” Konserler bu yıl da saray bahçelerinde olacak. Konser atmosferi için de en uygun olan bu mekanlara bu sene Topkapı Sarayı 1. Avlu'nun yanı sıra Yıldız Sarayı Has Bahçe de katıldı.



BİR MİSYON YÜKLENMEDİM

Ramazan ve caz bir araya gelmeyenlere tepkisini bu konserler dizisiyle gösteren Erdoğan “Ramazan ve caz neden bir araya gelmesin ki? Bunlar yapay algılar ve öyle olduğunu da geçen sene hep birlikte gördük. Ben her zaman konserlerimin çok sayıda seyirciye ulaşmasını isterim. Ramazanda Caz herkesi kapsaması bakımından –bunu bir klişe olarak söylemiyorum, gerçekten “herkes”- en sevdiğim işlerden biri oldu” diyor. Kimseyi kategorize etmekten yana olmayan organizatör çağrısını iyi bir dille yapıyor: “Müzik zevki ya da hayat estetiği incelmiş olan herkes caz sevebilir ve dinleyebilir. Bu insanları konserlere bekliyoruz.” Yaptığı farklı konserler dizisiyle bir misyon yüklenme yada farklı bir cümle söyleme amacında olmadığını belirten organizatör, olması gerekeni yaptığına inanıyor. Geçtiğimiz yıl konser veren isimlerin birçoğunun Müslüman olması dikkat çekiciydi. Ramazan ayı olması münasebetiyle bunu yaptığını tahmin ettiğimiz Erdoğan 'Diğer dinlere mensup sanatçıları da getirtebilirdiniz. Bunu neden gerçekleştirmediniz?' sorumuza, “Evet, biz başlangıçta Müslüman olduğunu bildiğimiz müzisyenleri çağırdık ve en tanınmışları onlardı. Ama bunun dışında hiç kimseye inancını sormadık. Bu zaten böylesi uluslararası bir etkinlik için tuhaf olurdu. Elbette ki konu Ramazan ve caz olduğu için Ramazan'la kültürel ve coğrafi bağı her zaman vurgulayacağız” şeklinde cevaplıyor. Proje geçen sene kendini kanıtladığı için davet edilen sanatçılar da teklifleri tereddütsüz kabul etmiş. Ramazan'da Caz fikri için Abdullah İbrahim'den çok güzel övgüler aldığını söyleyen Erdoğan; “Bütün müzisyenler, yerli ve yabancı, festivalimize memnuniyetle katıldı ve müzisyenlerin bu ilgisi de devam ediyor” diyor.

'Ramazanda Caz'ın ilk konseri 16 Ağustos Salı saat 21.00'de. Topkapı Sarayı Birinci Avlu'da gerçekleşecek konserde Tunuslu Anouar Brahem Quartet sahne alacak. 22 Ağustos Pazartesi 21.30'da, McCoy Tyner Trio ve Gary Bartz cazseverlerle buluşacak. 23 Ağustos günü kapanış ise Ahmad Jamal ile saat 21.30'da Topkapı Sarayı bahçesinde olacak.

13 yıl önce