|

Hayatı edebiyatla kuşatmaya hazırız

Bu yıl “Hayatı edebiyatla kuşatmak” temasıyla düzenlenen 37. İstanbul Kitap Fuarı 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla başladı. Yayınevlerine sorduk; bilimden edebiyata, sosyolojiden tarihe, öyküden psikolojiye uzanan binlerce kitap arasından en yenilerin nabzını tuttuk...

Yeni Şafak
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:16 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
37. İstanbul Kitap Fuarı 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla başladı.
37. İstanbul Kitap Fuarı 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla başladı.
Seray ŞAHİNLER DEMİR

Nefesler tutuldu, “kitapsız asla” diyenlerin merakla beklediği o gün geldi! TÜYAP tarafından bu yıl 37.’si düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı bugün başlıyor. Yurt içi ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı beklenen fuarda, dokuz gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinliklerinde ve binlerce imza gününde yazarlar okurlarıyla buluşacaktır. 18 Kasım’a kadar hep birlikte hayatı edebiyatla kuşatacağız…

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 9 gün boyunca mürekkebi kurumamış pek çok kitap okurla buluşacak, sevilen yazarlar kitaplarını imzalayacak. Fuarın bu yılki etkinlik programı ise yine hareketli. Bu yıl “21. Yüzyılda Edebiyatı Seçmek”, “Köy Enstitüleri ve Edebiyat”, “Sıfırdan Üretmekle, Yazılanı Türkçeleştirmek Arasında Gidip Gelenler”, “Çeviri Yoluyla Komşuyu Tanımak”, “Yaşar Kemal’li Anılar”, “Kir Teorisi ve Günümüzde Edebiyat”, “Sanatın Gücü”, “Türk Klasiklerine Bakış” gibi konu başlıkları yazar, akademisyen ve çevirmenler tarafından ele alınacak.

ONUR YAZARI SELİM İLERİ

TÜYAP’ta bu yıl Selim İleri’yi daha sık konuşacağız. Onur yazarı olan usta isim, yeni çıkan iki romanı başta olmak üzere külliyatıyla fuardaki yerini alacak. Ayrıca Selim İleri etkinlikleri kapsamında Notre Dame de Sion’lular Derneği tarafından 10 Kasım’da düzenlenecek olan “21. Yüzyılda Edebiyatı Seçmek” paneli yazarın katılımıyla gerçekleşecek. Everest Yayınları ve TÜYAP işbirliğiyle Selim İleri’nin yaşamı, edebiyatı ve eserleri çeşitli panel ve söyleşilerde ele alınacak. 10 ve 18 Kasım tarihlerinde iki farklı oturum olmak üzere “Selim İleri Edebiyatı” konulu paneller; 11 Kasım tarihinde Selim İleri’nin de katılımıyla Türkan Şoray ve Faruk Şüyün’ün konuşmacı olacağı “Arkadaşım Selim” söyleşisi ve 18 Kasım tarihinde “Selim İleri ve Sonraki Kuşaklar” paneli düzenlenecek.


10 Kasım günü başlayacak fuarda Atatürk’ü Anma Günü ve Haftası’na özel etkinlikler de olacak. Yapı Kredi Yayınları’nın düzenlediği “Mustafa Kemal Atatürk’e Yakından Bakmak” isimli söyleşide İpek Çalışlar ve Teyfur Erdoğdu; İnkılap Yayınları tarafından düzenlenen “Atatürk Etkisi” söyleşisinde ise Sinan Meydan konuşmacı olacak. Aytül Akal’ın minik okurlarıyla buluşacağı “Atatürk Olmak” söyleşisi ise Uçanbalık Yayınları tarafından düzenlenecek.

Yeni Şafak Kitap Eki olarak yayınevlerinin TÜYAP’taki nabzını tuttuk.. İşte ilk kez fuarda buluşacak kitaplardan öne çıkacaklara uzanan kitapların listesi…

Ketebe Yayıncılık

Albayrak Medya bünyesinde 9 ay önce “Yazı Kalır” sloganıyla yayın hayatına başlayan Ketebe, 98 kitabıyla fuardaki yerini alıyor. Edebiyattan siyasete, sosyolojiden tarihe uzanan geniş seçkiye sahip yayınevi, Kasım ayında yayımlanan 9 yeni kitabı; Akdeniz’in Doğusu, Edebiyat ve Suç, Selahaddin Şark’ın Kartalı, Azrail’in Vilayetine Yolculuk, Kara Dursun ve Ankara Söylenceleri, Ortadoğu’ya Dair Yirmi Tez, Amerikan Başkanlarının Karanlık Tarihi, Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı-2’yi ilk kez okurla buluşturacak.

Mustafa Armağan’ın özgün belge ve bilgilere dayanarak kaleme aldığı, Sultan Abdülhamid’in bugüne kadar bilinmeyenlerini gözler önüne seren kitabı “Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı-2” okurla buluşacak. Abdurrahman Münif’in O rtadoğu’nun kalbine, Akdeniz’in doğusuna ilişkin çarpıcı bir eseri “Akdeniz’in Doğusu” haberlerde gördüğümüz, zamanla okumada geçtiğimiz, bir coğrafyanın yarım yüzyıldır değişmeyen, sıradanlaşan kaderini anlatıyor.

Michael Kerrigan’ın “Amerikan Başkanlarının Karanlık Tarihi” 40’tan fazla başkanın çeşitli komplolarına, skandallarına uzanan rezilliklerini ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Düşünce türünde yayımlana Celal Al-i Ahmed’in “Azrail’in Vilayetine Yolculuk” ise İsrail tarihinin erken dönemine dair etkileyici bir çalışma. İlginç tanıklıklar içeren çalışma İsrail meselesine farklı bir pencere açacak.

Şair, çevirmen ve felsefeci Ahmet Sarı’nın “Edebiyat ve Suç” adlı çalışması ise okuru vicdan, suç, adalet kavramları üzerine düşünmeye davet ediyor. Özellikle edebiyat ve felsefe okurlarının kaçırmaması gereken bir çalışma.

Edebiyatta ise İsmail Kılıçarslan’ın “Kara Dursun ve Diğer Ankara Söylenceleri” insanı merkezde tutan bir Ankara portresi. Hikayeyi Çukur mahalleden Eski Garajlar’dan, kondulardan, pavyonlardan, yokluktan, dostluktan aşktan çekip çıkaran yazar, kimselerin hikayesine kulak veriyor.

Siyasete uzanan bir başka kitap ise Taha Kılınç’a ait “Ortadoğu’ya Dair Yirmi Tez.” Kitap Ortadoğu’nun iç dinamiklerinin, dengelerinin ve kilit noktalarının öngörüleri bir özetini sunarken, bölgenin çeşitli dönemlerini bugün farkedemediğimiz somut gerçeklikleri göz önüne seriyor.

Ali Emre’nin “Selahaddin, Şark’ın Kartalı” romanı ise, Doğu ve Batı edebiyatlarında tanınmaz hale getirilen Selahaddin Eyyübi’ye ışık tutan tarihi bir roman.

İnsan Yayınları

İnsan Yayınları’nın en yeni kitapları arasında Suriyeli bir âlim olan Mahmud el-Ğurab’ın İbn Arabî hazretlerinin temel eserlerinden (özellikle Füsus ve Fütuhat’ından) tefsir ilmi mantığı ve kronolojisiyle derleyip toparladığı, yayınevinin alt başlık olarak İbn Arabî tefsiri dediği “Rahmetün mine’r”-Rahman adlı çalışma var. Bunun yanı sıra ilmî ve tasavvufî çalışmalarıyla tanınan akademisyenlerden Prof. Dr. Osman Nuri Küçük’ün, namaz meselesini gençlerin anlayabileceği ve onların dikkatini celbedecek türden kaleme aldığı Namazla Muhabbet adlı kitabı da yayımlandı.

İbrahim Kalın’ın “Ben Öteki ve Ötesi” adlı çalışmasının tamamlayıcı mahiyetinde ve devamı niteliğinde olan “Barbar Modern Medenî / Medeniyet Üzerine Notlar” adlı kitabı da fuarda okurla buluşacak. Barbar ve modern tanımlamalarının altındaki art niyetlerin/amaçların deşifre edilip tarihimizdeki hakiki medeniyet tecrübesinin keşfi sürecinde Kalın, Batı’nın sahte temsillerini ve tariflerini aşikar kılıyor ve kendi medeniyet köklerimizi ihya edebilmek için yol gösteriyor.

Beyan Yayınları

Beyan Yayınları yeni yayın döneminde de zengin bir çeşitlilikle kitap yayınlamaya devam edecek.

Yeni sezonun yayınlanan ilk kitapları, Fetö gerçeğini anlamaya katkı sağlayacak iki kitap oldu. Bunlardan ilki, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın Müslümanlarda Yanlış Din Anlayışları, ikincisi Prof. Dr. Adnan Demircan tarafından kaleme alınan Tarihin ve Dinin İstismarı. Fatma Hazan Türkkol’un çocuk kitabı Kendini Merak Eden Ağaç, raflardaki yerini aldı. Prof. Dr. Kadir Canatan tarafından hazırlanan 10 kitaplık Felsefe Serisi önemli bir yer tutacak. Fahrettin Gün tarafından yayına hazırlanan Babanzade Ahmed Naim’in İslam’da Irkçılık ve Milliyetçilik Davası da yayın sırasında olan kitaplar arasında.

Prof. Dr. Adnan Demircan editörlüğünde hazırlanan ve Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Kelam, Tasavvuf, Mezhepler Tarihi ve İslam Tarihi alanlarında sıkça sorulan ve cevapları merak edilen 8 kitaptan oluşan 88 Soru Serisi de yeni dönemin yayınları arasında yer alacak.

Hayy Kitap

Hayy Kitap Hatice Kübra Tongar’dan ‘Bağırmayan Çocuklar’ ile fitoterapist diyetisyen Arzu Yamanel’in kitabı Kaliteli Yaşam’ın Sırrı fuarda öne çıkacak. Dr. Şaban Kızıldağ’ın 1 milyonu aşan kişiyle buluşan konferans ismiyle aynı adı taşıyan ‘Mazeret Yok’ kitabı, Prof. Canan Karatay, Prof. Yavuz Yörükoğlu, Dr. Elif Güveloğlu, Dr Ümit Aktaş, Nörolog Sevda Sarıkaya ve birçok doktorun sağlık kitapları fuarda yerini alacak. Cengiz Aydın’dan ‘Fazla Uzaklaşmış Olamamam Döndür Beni’, Necmettin Şahiner’in Mi’rac’a Davet kitabı da fuarda okurla buluşacak.

İz Yayıncılık

İz Yayıncılık yeni baskı eserlerini okurla buluşturmaya devam ediyor. Sadık Albayrak’ın klasik eseri “Devrimin Çakıl Taşları” gözden geçirilmiş yeni baskısıyla fuarda olacak. Ayrıca “İslam Dünyası Nereye Gidiyor?”un da yeni baskısı yapıldı. Siyaset gündemiyle dolaylı olarak da ilişkili bir akademik çalışma var: “Piyasa Aklı ve Yeni Muhafazakâr Ahlâk” Abdurrahman Babacan’ın eseri, iktisat ve sosyoloji bilimlerinin perspektifinde, ekonominin çarklarının işleyişi ve muhafazakârlık arasındaki ilişkiyi masaya yatırıyor. İlk kez Tüyap fuarıyla okurun karşılaşacağı bir diğer önemli eser de “Suud Selefiliği” kitabı. Ülke gündeminin önemli maddelerinden olan Suudlar, bu kitapta zihin dünyalarının nasıl oluştuğu, hayata, insana, tarihe, dine bakışları ile değerlendiriliyor. İz Yayıncılık standında edebiyattan esintiler de var. Güray Süngü’nün yeni romanı; “İbrahim’in Kaybettiğini Bulmasıdır” ve Cihan Aktaş’ın yeni öykü kitabı “Unutulmayan” yolculuğunu sürdürüyor. İz Yayıncılık’ın üç adet ilk kitabı da var: İbrahim Aslaner’in ilk romanı “Düş Düşe Uğultular”, Ömer Çelik’in ilk öykü kitabı “Acı Yok” ve Elif Sena Ergin’in ilk romanı “İçler Düşler Çarpımı” fuarda görücüye çıkacak. Ayrıca Cihan Aktaş’ın “Ağzı Var Dili Yok Şehrazat” da fuarda…

Doğan Kitap

Doğan Kitap Türkiye’den ve dünyadan en yeni çıkanlarla fuardaki yerini alıyor. Doğan Egmont, Doğan Kitap, DEX, DEXPlus, Doğan Novus ve CEOPlus markalarıyla okurla buluşacak olan yayınevi Canan Tan, Nermin Bezmen, Şermin Yaşar, Hakan Günday, Üstün Dökmen, Sevil Atasoy, Kemal Hamamcıoğlu gibi okurların büyük ilgi gösterdiği isimlerle fuarda yer alacak. Oyunculuktan yazarlığa göz kırpan Engin Akyürek’in yeni kitabı “Sessizlik” de fuarda sunulacak.

April Yayıncılık

April Yayıncılık, fuara özel Helen Thomson imzalı “Akılalmaz Beyin” kitabıyla okurla buluşuyor. Beyin ve yapısı hakkında hem bilimsel ve tıbbi bilgiler veriyor hem de ilk beyin araştırmalarını ve gelişimini anlatan kitap aynı zamanda somut örneklerle konuyu kurgusal bir düzeye de taşıyor. Sıradışı beyin yapısı ve hastalıkları olan kişileri örnekleyerek açıklıyor. Her bölümde farklı bir kişiyi ve sorununu ele alan kitap, keyifli bir popüler bilim okuması.

Murat Menteş’in beş yıllık aranın ardından yayımladığı romanı “Antika Titanik”, Kurt Vonnegut, JodiPicoult, Zaytung Almanak serileri, Alper Canıgüz, Murat Uyurkulak, Saygın Ersin gibi yazarların romanları April standlarından yer alacak eserlerden.

Günışığı Kitaplığı

22 yıldır çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatı eserlerini her yaştan okurun ilgisine sunan Günışığı Kitaplığı ve gençlik markası ON8, fuar kapsamında tanıtacağı yeni kitapları arasında; “Gülümseten Öyküler” ve “Tombiş Kitaplar” gibi renkli dizileri ve resimli öykü kitaplarıyla çok sevilen sanatçı Behiç Ak’ın yeni çocuk romanı Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi, Karin Karakaşlı’nın minik okurlarını sıradışı bir maceraya davet ettiği yeni resimli kitabı Uçan Kız Volante yer alıyor.

ON8’in stanttaki özel köşesinde ise yazar, çevirmen, radyo programcısı ve eleştirmen Sevin Okyay, yaşamında iz bırakan dostlarını, çalışma arkadaşlarını ve aile üyelerini samimi ve neşeli üslubuyla anlattığı Ara Sıra ve Daima, Neslihan Önderoğlu›nun yeni romanı Tuhaf Şeyler Oluyor Bay Tarantino, Türkiye’nin genç nabzına kulak veren yazar Mine Soysal, Uzakta adlı romanını imzalayacak. Çiğdem Sezer›in Saklı Bahar romanı ve Fransız edebiyatının güçlü kalemi Jean-François Chabas’nın etkileyici romanı Kırık Kalpler Kavanozu da okurlarla buluşacak.

Şule Yayınları

Şule Yayınları’nın dikkat çeken kitaplarının başında A. Ali Ural’ın uzun soluklu denemesi “Ay Tiradı” geliyor. Edebiyatta örneğine az rastlanabilecek hacimde tek bir deneme metninden oluşan eser, güçlü dili ve kendisine has özgün anlatımıyla öne çıkarken Ural, okurlarına yeni bir yol arkadaşı hediye ediyor.

Öne çıkan kitapların arasında Mehmet Sabri Genç’in “Dünya Bir Gelindir” isimli ilk romanı, masalsı bir dil, ölüm ve rüyalarla örülmüş özgün bir kurguyu sunarken beş senelik emeğin ilk hasadı olan “Yer Kızıl” romanı da dikkat çekiyor. Ali Sürmelioğlu’nun kalemi, Sultan II. Abdülhamid döneminin renkli ve entrikalarla dolu dünyasından alıyor. Tulumbacıların etrafında örülen cinayetler, Yıldız Sarayı’nın parlak iki ismiyle aydınlatılıyor.

Bir diğer öne çıkan eser ise Mavi Marmara şehitlerinden Cevdet Kılıçlar’ın hayat hikâyesi. Kendi çektiği fotoğraflardan hareketle eşi tarafından kaleme alınan çalışma, önemli bir yakın dönem tanıklığı aynı zamanda. Şiirde Nurettin Durman “Dünya Kaldı Başıma”; Âdem Yazıcı “Türkçenin Göklerinde”; Ahmet Can “Yol Kasidesi”; Mustafa Sarı “Aksak Engerek”; Sare Öztürk Eker “Sordum Sarı” fuarda yerini alacak çalışmalardan.

Everest Yayınları

Everst Yayınları, TÜYAP’ta onur yazarı olan Selim İleri’nin iki yeni kitabı Kumkuma ve Beklenen Sevgili’yi okura sunuyor. Ayşe Kulin’in yeni romanı Son, Fikret Ürgüp’ün bütün eserlerinden ilki Çivili Sandıklar, Selahattin Özpalabıyıklar’ın ilk kitabı Göndermeler, Nihat Behram’ın 50 yıldır yazdığı şiirlerin ilk kez tek ciltte toplandığı Ateşi Solumak, Nazlı Eray’ın fantastik dünyasının son verimi, yeni romanı Sinek Valesi Nizamettin, 93’ten beri yayınlanmayan, minyatür okuma sanatının öncü metinlerinden Şenlikname gözden geçirilmiş yeni baskısıyla yirmi beş yıl sonra okurunun karşısında. Uçurtma Avcısı’nın yazarı, Khaled Hosseini’in yeni kitabı “Deniz Duası”, İnci Gibi Dişler’in yazarı Zadie Smith’in müzik ve dans üzerine capcanlı romanı Dans Zamanı, T.S. Eliot’ın Bütün Şiirleri, ilk kez ve İngilizce-Türkçe edisyonu ile, yakaladığı özgün üslupla adından söz ettiren William Gaddis, Amerikan Gotiği romanıyla Amerikan rüyasının altını üstüne getiriyor, Robert Musil’in Günlükler’i ise ilk kez Türçe’de yayımlanacak ve fuarda okuruyla buluşacak.

İş Bankası Kültür Yayınları

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Türk ve dünya klasikleriyle fuardaki yerini alacak. Yayınevinin fuarda yer alacak yeni eserleri de var. Cemalettin Taşkıran’ın hazırladığı “Milli Mücadele’de Türk ve Yunan Esirler (1919-1923), Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nden Rodoslu Apollonios’un Argonautika’sı ile Sunay Akın’ın “Kalede 1 Başına” adlı kitabı öne çıkanlardan.

Delidolu

Delidolu, Desen, Uçanbalık ve Tudem Edebiyat markalarından çıkan 12 yeni kitabıyla fuarda olacak. Sarı Duvar Kağıdı, Gezegen 8, Fare ile Dağ, Okumak Üzerine Yakın Okumalar, Yedi Uyur Nerede Uyur bu kitaplardan bazıları.

Marmara İlahiyat

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, Çamlıca Yayınları ve Marmara Akademi Yayınları markalarıyla katılacağı fuarda Arapça Öğrenenler İçin Arapça Dini Metinler, Kur’ân İfadelerinde Zıt Anlamlılık Ezdâd, İslâm Hukuk Usûlünde Mecaz, Kur’ân Tilâvetinin Esasları, Fıkıhta Cenin Hukuku, Kur’an’ın Anlaşılmasında Bağlam Bilgisi, Kur’ân-ı Kerîm’i Taklit Teşebbüsleri, Modern Dünyada Kur’an Yorumu, Horasan-Maveraünnehir’de İsmailîlik, Yeni Dini Hareketlerin Psikolojisi, Din ve Sağlık gibi yeni yayınlar yer alacak. Ayrıca okurların rağbet gösterdiği Kur’an-ı Kerim çeşitleri, Ayet ve Hadislerle Açıklamalı Kur’an-ı Kerim Meali, Tevhit Mesajı (Kuran Tefsiri), Kuran Tefsirinde Farklı Yorumlar, Tefsir Usulü ve Tarihi, Hadis Usulü ve Tarihi, Arapça Dilbilgisi Sarf ve Arapça Dilbilgisi Nahiv gibi eserler da fuar boyunca Marma İlahiyat standında sergilenecek.

Metamorfoz

Metamorfoz Yayın Grubu ise tamamı yerli yazarlardan oluşan yepyeni kitaplarıyla fuarda… Yayınevi 5 markası tarafından yayımlanacak 28 yeni kitabı seyirciyle buluşturacak. Okur Kitaplığı bünyesinde “Allah Her Gün Yüreğe Dokunur”, “Hayali Günlükler”, “İlhami Çiçek” başta olmak üzere öykü roman düşünce biyografi ve şiir başta gibi kitapları okurla buluşturacak. Okur Tarih, Okur Akademi, Okur Çocuk ve Mat Kitap da yeni kitaplarıyla fuardaki yerini alacak.

Timaş Yayın Grubu

TİMAŞ grubu, Timaş, Portakal Kitap, Sufi Kitap, Genç Timaş ve Timaş Çocuk, Eğenceli Bilgi ve Mavi Kirpi ile fuarda yer alıyor. Timaş’ın en heyecan verici yeni kitabı Iraklı yazar Ahmed el Sâdâvî’ye tüm Arap ülkelerini kapsayan Arap Edebiyat Ödülü›nü ve Fransa’nın en eski ve prestijli kurgu ödülü olan Le Grand Prix de L’Imaginaire’i kazandıran “Frankenstien Bağdat’ta” görücüye çıkacak. Dünyaca ünlü İslam alimlerinden Hamza Yusuf’un Kalbin Simyası, Bahadır Yenişehirlioğlu’nun Hünkârım adını taşıyan Tahsin Paşa romanı, psikoloji alanında Adem Güneş’in Cezasız Eğitim-2, Zehra Erol’un Yalnızlık Psikolojisi kitapları Timaş standında okurla buluşacak.

Portakal Kitap Kedi Kafası, Benim Küçük Gözlerimden. Bunlar Portakal Kitap’ın en son çıkan yabancı kitapları. Yerli yazarlarda Hasan Saraç’ın Türk ve dünya edebiyatının en iyi kalemlerinin hayatları ve eserleri üzerinden anlatılar sunan kitabı Yazdıklarıyla Yaşayanlar dikkat çekiyor.

Sufi Kitap ise Türkçeye ilk kez çevrilen eseri Tasavvuf Notları ve Eva de Vitray Meyerovitch’in İslam’ın Güleryüzü adlı eserleri, tasavvuf klasiklerine eklenen ve eklenecek kitaplarla öne çıkacak.

Kültür A.Ş. Yayınları

Kültür AŞ, fuardaki İstanbul Kitapçısı standında aralarında Büyük Osmanlı Tarihi, Gravürlerle Kudüs, Haseki Hürrem Sultan ve İstanbul’un 100 Motifi gibi son çıkan kitapların da yer aldığı özel yayınları okuyucularıyla buluşturacak. Ziyaretçiler, TÜYAP Kitap Fuarı’nda Kültür AŞ’nin, satışa sunulan bütün yazılı ve görsel yayınlarına da ulaşılabilecek.

Vahid Çabuk tarafından hazırlanan “Büyük Osmanlı Tarihi” Türklerin Orta Asya’dan itibaren kurduğu devletler hakkında bilgiler veren, ardından geniş bir kaynakça ve indeks çalışmasıyla Osmanlı tarihine yeni bir pencere açıyor.

İrfan Dağdelen’in hazırladığı “Gravürlerle Kudüs” Kudüs Sancağı’nın ve bölgesinin dönem gravürlerinin derlenmesinden oluşmuş bir çalışma. Kitabın başında Kudüs ve bölgesi hakkında bilgi veren Şemseddin Sami’nin Kamus’ul-A’lâm adlı eserinden bölümler yer alıyor. Sonrasında ise bölgenin ve burada bulunan yapıların gravürleri var. Her gravürün ayrı bilgilendirme cümlesinin yer aldığı kitap Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak hazırlandı.

Ötüken Neşriyat

Ötüken Neşriyat, 2018 yılı içerisinde Peyami Safa’nın Server Bedi müstearıyla kaleme aldığı külliyatın toplu neşrine girişmiş ve başta Cingöz Recai serisi olmak üzere diğer polisiye romanların ve Peyami Safa’nın kendi adıyla yayımlanan eserlerinin eleştirel basımlarını projelendiriyor. Server Bedi külliyatı içinde 12 adet Cingöz Recai kitabı çıkacak, ayrıca Tilki Leman, Çekirge Zehre, Kartal İhsan gibi diğer polisiye seriler ve Sultan Abdülhamid için çevrilmiş polisiye öyküler de basılacak.

Yayınevi 2018 bitmeden basılmış olan kitaplarımız içinde, bilhassa Tarık Buğra’nın 100. doğum yılı vesilesiyle raflarda yerini alan Tarık Buğra: İtaatsiz Bir Taşralının Entelektüel Portresi ile Edebiyatın Yolları Taştan: Tarık Buğra ile Söyleşilerde, yayınevinin öne çıkan kitaplarından… 2018 yılı içinde kısa bir arayla hem Necip Fazıl hem Attilâ İlhan adına tevcih edilen ilk roman ödüllerine layık görülen Fatih Baha Aydın’ın Bihaber’i, Şenol Turan’ın Kupa Kızını As’ı da roman okurlarına önerilerimiz arasında yer alıyor.

Remzi Kitabevi

Remzi Kitabevi tarihten biyografiye yemekten psikolojiye geniş seçkisiyle fuardaki yerini alıyor.

Radi Dikici tarafından hazırlanan “Aşkın Kavurduğu Güneş Zeki Müren” sanat güneşimizi tüm yönleriyle ele alan bir portre… Çoğu bilginin ilk kez günışığına çıkacağı kitapta birçok fotoğraf ve belge ilk kez yayınlanacak.

Hıfzı Topuz’un çeşitli gazetelerinde yayınlanan Kara Afrika röportaj dizilerinden seçilmiş yazılarından oluşan “Kara Afrika” adlı çalışması ise Afrika’nın kültürel yaşamı ve geleneksel değerlerinin yanı sıra sömürgecilikle savaş, sosyalizm deneyleri ve Afrika’daki diktatörlüklerin ilginç öykülere yer veriyor.

Araştırmacı yazar Turan Akıncı’nın “Beyoğlu” kitabı ise Beyoğlu’nda yaşanmış olayları, döneme damga vurmuş kurumları, yapıları, ünlü aileleri, mimarları ve sokakları ayrı ayrı başlıklar altında sunuyor. Topuz’un “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Aile Öyküsü” olan hikayesi “Nevbahar” öne çıkanlardan.

Yapı Kredi

Yapı Kredi Yayınları Türk klasiklerinden dünya edebiyatının en güncel örneklerine uzanan geniş kitaplığıyla fuarda… 28 dile çevrilen romanı Ölü Gömme Törenleri ile büyük bir uluslararası üne kovuşan Hannah Kent’in “Irmağın Cinleri”, Ian McEwan’ın iki eski dost, sarsıcı bir kayıp, tuhaf bir anlaşması konu edinen “Amsterdam’da Düello” yine lan McEwan imzalı İkinci Dünya Savaşı öncesinde, on üç yaşındaki Briony Tallis, ablası Cecilia ve ablasının Cambridge’den yeni dönmüş olan çocukluk arkadaşı Robbie arasındaki serüveni anlatan “Kefaret” fuarda yer alacak kitaplardan… Geçen ay yayımlanan ve büyük yankı uyandıran İpek Çalışlar imzalı “Mustafa Kemal Atatürk Mücadelesi ve Özel Hayatı” Atatürk’ün hayatına yeni bir yolculuk yapıyor. Tanıklıklara ve belgelere dayanan çalışma, anlatıya eşlik eden fotoğraflar ve zengin kaynakçasıyla son zamanlarda adından sıkça söz ettiren biyografilerden.

Altın Kitaplar

Altın Kitaplar, çok satanlardan en yenilere uzanan geniş skalasıyla fuarda yerini alacak. Fuar boyunca Gülten Dayıoğlu, Tolga Gümüşay, Asuman Portakal, Nur İçözü, Aydoğan Yavaşlı ve Tolga Gümüşay gibi yazarlar okurla buluşacak. Altın Kitaplar tarafından Gençlik kategorisinde ise Dağın Ay’la Buluştuğu Yer kitabının yazarı Grace Lin’in yeni kitabı, National Book Award finalisti olan “Denizi Gökyüzüyle Buluştuğu Yer”, Miyase Sertbarut’un “Pamir’in Parmakları” yeniler arasında. Ebru Şinik’in “Genleriniz Kaderiniz Değildir” adlı kitabı, Mario Livio’nun “Neden?”i yeniler arasında. Ayrıca Dan Brown, Agatha Christie, Stephen King gibi yazarların külliyatını da Altın Kitaplar standında bulabilirsiniz.

Erkam Yayınları

Erkam Yayınları Cemal Nar tarafından yazılan “İslam İlişkileri”, Dr. Fuat Akpınar imzalı “Esmâ-i Hüsnâ ile Yakarış”, Veysel Akkaya’nın 14 yaş ve üzeri için kaleme aldığı “Kur’ân’la Diriliş, Üç Yöntemle Kur’ân Tefekkürü” adlı kitaplarıyla okurla buluşacak. Adem Saraç’ın hazırladığı “İslâm Târihi Asr-ı Saadet Çocukları Serisi -2” adlı çalışması yeniler arasında. Prof. Dr. Özcan Hıdır’ın hazırladığı “İslam Kültüründe Vakit Disiplini” adlı çalışma ise zamanı iyi değerlendirme konusunda, yarına dair kaygı taşımayan bir düşünceyle, “sürat”, “telaş” ve “kazanım” adına, zaman yönetiminde, cevabı, gündelik ilişkilerimizde ve hayat tarzlarımızda gösterildiği zaman, anlamlı olan bir soruya yanıt arıyor.

İthaki Yayınları

İthaki Yayınları Kasım ayında çıkacak yeni kitaplarıyla fuara hazır. Bilimkurgundan edebiyata, şiirden ütopyaya uzanan geniş seçkisiyle okuru selamlayan İthaki’nin ‘en mühim eserlerden biri’ olarak altını çizdiği bir kitap olan Robert A. Heinlein imzalı “Yaban Diyarlarda Yabancı” yarı Dünyalı ancak Mars’ta yetişmiş olan Valentine Smith adlı bir uzaylının Dünya’ya gelip, buraya uyum sağlaması, barışı ve sevgiyi getirmesini anlatıyor.

İthaki Modern’in 4.kitabı olan Ursula K. Le Guin’in “Orsinya Öyküleri” ise ilk kez Türkçede… Le Guin’in kariyerinin zirvesindeyken yazdığı bir öykü derlemesi olan kitap, yazarın kendi yarattığı bir Doğu Avrupa ülkesi olan Orsinya’da geçen ve 12.yy’dan 20. yy’a kadar bir süreyi kapsayan öykülerden oluşuyor. Dünyanın en popüler ve en sevilen oyun serisi God of War’un son halkası olan God of War 4’ün resmi roman uyarlaması da Kasım kitapları arasında…

İthaki’nin Türkçe Edebiyat kategorisinde ise Nazlı Karabıyıkoğlu’nun “Kadın Kürkünde Dünya” ktiabı feminist bir bilimkurgu. Nuh Tufanı ile 99 Depremi arasında dalgalanan bir zaman kırılmasından oluşan kitap okuru Sait Faik’ten Balzac’a, Hrant Dink’in son gününden Virginia Woolf’un son gününe değin uzanan zaman kırılmalarıyla bir yolculuğa da çıkarıyor.

Başak Buğday’ın ikinci romanı “Gücenmedim Dersem Yalan Olur” ise altın günlerindeki kısırın gücüne, karne hediyesi bisiklete atlayıp evden kaçılabileceğine, radyonun içindeki küçük insanlara ve dünyanın, çekirdek yiyerek gidilebilen; mahallenin o en uzak köşesi kadar büyülü bir yer olduğuna inanan insanların öyküsü… Gripin’den tanıdığımız Birol Namoğlu’nun ilk şiir kitabı “Elden Bittim” ise şimdilerde popüler olan şarkılarının şiir olarak ilk yazıldığı hallerini de içeriyor.

Damla Yayınları

Necati Akbaba, Can Sayılar Ülkesinde,Denizaltı Krallığı, Yeraltındaki Gizem, Ayın Karanlık Yüzü, Uzayın Derinliklerine Yolculuk, Galaktika Uzay İmparatorluğu, Robot Okulu kitaplarıyla okurla buluşacak. Yazarın yeni kitabı Korku Labirenti de fuarda okurla buluşacak. Fantastik hikaye hayranı genç okurları cezbedecek kitap gerçek ile gerçek üstü olayların ustaca harmanlandığı bir hikaye kitabı fuardaki yerini alacak.

Mihrabad Yayınları ise Sencer Olgun’un Anadolu’daki bir sevda romanı “Kuş Köprü” ile okuru selamlayacak. Kuş Köprü romanı Ferhat ile Şirin’in aşkına şahitlik eden Amasya şehrinde geçen bir aşk hikâyesi. Üniversiteye hazırlık aşamasında olan Ali ile Zeynep’in ölümsüz aşklarını anlatan roman, gerçek bir hayat hikâyesinden esinlenilerek kaleme alınmış.

Çakıl Taşları, Aşkın Mihrabı Yusuf ve Aksultan Abdülhamid isimli eserleriyle tanıdığımız Hasan Basri Bilgin ise “Yaşamak Ödev Yaşatmak İbadet” adlı kitabında da önemli konulara temas ediyor. Kitap, kahramanın aynanın karşısında kendi nefsi ile sohbet ederek ve üç farklı arkadaşı ile diyalog hâlinde başlıyor. “Ben kimim bu hayat nedir?” diye başlayan ve nefis sorgusunu ayna karşısında yapan kahramanımız, ibadet, namaz, soyut kavramlarından somuta doğru ilerliyor. Ahmet Maraşlı’nın Zekadan Dehaya kitabı ise bizzat yazar tarafından kurgulanıp modelleştirilmiş bir eğitim düşüncesi.

Kendi öz emeği ile ürettiği, düzenlediği ve işlettiği öğrenim çevrelerinde çocukları şarkılar, oyunlar, çizgiler, masallar, türküler eşliğinde olan kitap eğitim için yöntem arayanlara sesleniyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 37. Uluslararası İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda tarih, felsefe, sosyoloji, ekonomi, siyaset bilimi, psikoloji, sanat, hukuk ve daha birçok önemli alanda yaptığı yayınlarla her yıl olduğu gibi bu yıl da yerini alacak. Yayınevi, Bilen Işıktaş’ın “Peygamberin Dâhi Torunu Şerif Muhiddin Targan” isimli eserini ilk kez TÜYAP Fuarı’nda okuyucuyla buluşturacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan, Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt tarafından yazılan “Bu resim ne anlatıyor? Günlük Hayat”, Foucault’nun Collège de France derslerinden bu sene yayınlanan ikisi: “Hakikat Cesareti” ile “Öznellik ve Hakikat”, İstanbul Bilgi Üniversitesi Emeritus Profesörü Alan Duben tarafından derlenen ve birkaç hafta önce satışa sunulan “Yaşlanma ve Yaşlılık: Disiplinlerarası Bakış Açıları”, Eyal Winter tarafından kaleme alınan ve yıla damgasını vuran eserlerden “Akıllı Hissetmek”, Pierre Dardot ve Christian Laval tarafından yazılan “Müşterek: 21. Yüzyılda Devrim Üzerine Deneme” ile Robert Albritton, Bob Jessop ve Richard Westra tarafından derlenen “Siyasi İktisat ve Küresel Kapitalizm” kitapları ise yayınevinin bu yılki fuarda öne çıkan eserleri arasında yer alıyor.

Profil Kitap

Profil Kitap, Kasım ayının merak uyandıran kitapları arasında ilk sırada “Düşerken” var. Tarık Tufan’ın çok katmanlı kurgusu ve ustalıklı anlatımıyla gün yüzüne çıkan “Düşerken” uyumsuzluğun, arayışın, kapanmamış yaraların ve bir dizi keskin hesaplaşmanın romanı... Kitapta, bambaşka dünyalardan bir kadınla erkeğin zamansız karşılaşması ve giderek karmaşıklaşan yol hikâyesi anlatılıyor. Türk edebiyatı cephesindeki bir diğer yeni eser ise Furkan Çalışkan’ın denemelerinin derlendiği “Uzakların Saldırısı”. Bekir Develi’nin “Allah Cümlemizi Korusun” isimli kitabı da merakla beklenenlerden. Develi, denemelerden oluşan bu ilk kitabında seçtiği bazı kavramların kendi dünyasındaki yansımalarını kaleme alıyor. Meksikalı yazar Juan Pablo Villalobos’un üçüncü romanı “Sana Bir Köpek Satayım”ı dünya edebiyatı alanında öne çıkan kitaplardan. Absürt ve komik üslubu ile okuyucusuna Meksika’da geçen şahane bir macera romanı sunan Villalobos; unutulmuşları, marjinalleri, ortadan kaybolanları hatırlatan bir aile öyküsü üzerinden Meksika’nın son seksen yıldaki sanat ve siyaset tarihine işaret ediyor. Sevinç Yavuz’un gizem ve gerilimin sonuna kadar korunduğu polisiye romanı “Sevgili Katilim”den Michael Hutchinson’ın keyif verici ve merak uyandıran detaylarla anlattığı bisikletin 200 yıllık tarihçesi olan “Bisikletçiler” kitabına uzanan geniş bir seçki Profil Kitap standında…

Dergah Yayınları

Tüyap Kitap Fuarı’na Dergâh Yayınları ise şu kitapları hazırladı: Süheyla Yenidünya Gürgen’den bir biyografi çalışması olarak Devletin Kahyası, Sultanın Efendisi Mehmed Said Hâlet Efendi, Henrik Jensen’in Weber ve Durkheim Metodolojik Bir Karşılaştırma isimli eseri, Ömer Faruk Huyugüzel’in emek mahsulü ve alanında önemli bir boşluğu dolduran Eleştiri Terimleri Sözlüğü, II. Abdülhamid’in vefatının 100. yılı vesilesiyle Evren Mercan’ın II. Abdülhamid Dönemi Deniz Stratejisi ve Fatih Tetik’in Sultanın Silahları II. Abdülhamid Dönemi Savunma Sanayii ve Silah Teknolojisi kitapları, Rita Felski’nin Eleştirinin Sınırları isimli kitabı, İsmail Kara’dan uzun zaman sonra yeni bir deneme kitabı: Zafer Değil Sefer, Süleyman Beyoğlu’ndan İmparatorluktan Cumhuriyete Türk Sineması’nın tarihi, Mustafa Kutlu’dan yeni bir hikâye kitabı: Sevincini Bulmak, İbrahim Öztürkçü’nün kaleme aldığı İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın Rüyaları, millî edebiyat döneminin önemli şairlerinden Ömer Bedrettin Uşaklı’nın Bütün Şiirleri İnci Enginün tarafından yayına hazırlandı.

#TÜYAP
#Ketebe
5 yıl önce