|

HAYATIN VAZGEÇİLMEZLERİ

Kudret Emiroğlu'nun kitabına göre, nişan yüzüğünü ilk olarak 860 yılında Papa 1. Nikolas zorunlu kılarken, kravatı Avrupalılar'a, Hırvat askerleri tanıştırdı.

.
00:00 - 8/04/2001 Pazar
Güncelleme: 13:13 - 14/01/2014 Salı
Yeni Şafak
HAYATIN VAZGEÇİLMEZLERİ
HAYATIN VAZGEÇİLMEZLERİ

Günümüzde insan hayatının vazgeçilmezleri haline gelen alışkanlıklar, görgü kuralları, giyim-kuşam, hobiler, oyun ve eğlenceler ile günlük hayatta kullanılan eşyaların tarihi kitap oldu. Kudret Emiroğlu'nun kaleme aldığı "Gündelik Hayatımızın Tarihi" adlı kitaba göre, ilk kaloriferi Romalılar, ilk klimayı Çinliler kullanırken, sandviçi günlük hayatımıza kumarbaz Kont John Montagu, konserveyi ise ünlü Fransız komutan Napoleon soktu. Kültür tarihi niteliğindeki kitapta, günlük hayata ilginç tesadüfler ya da gelişmelerle giren eşya ve uygulamalardan bazıları şöyle:

EVLİLİK YÜZÜĞÜ: 860 yılında Papa 1. Nikolas nişan yüzüğü takılmasını, evlenme arzusunu bildirmek üzere zorunlu kıldı.

DOĞUM GÜNÜ: Doğum günü kutlaması, eski Mısır'da İ.Ö. 3000'lerde kutsal firavunun doğum gününün kutlanmasıyla başladı.

TEBRİK KARTI: Yılbaşında basılmış tebrik kartı gönderme geleneği 1843'te Londra'da başladı. Önce, elle yapılmış kartları elden vermek, daha sonra ise postayla göndermek adet oldu.

İLK ASANSÖRÜMÜZ ÇUBUKLU'DA: İlk asansör düzeneğini, İ.Ö. 1. yüzyılda Romalı mimar Vitruvius çizdi. İngilizler 1800'lerde buhar gücüyle çalışan asansörü geliştirdiler. Türkiye'de bilinen en eski asansör Abbas Hilmi Paşa'nın 1907'de yaptırdığı sanılan Çubuklu Kasrı'nda bulunuyor.

DOMUZ KILINDAN FIRÇA: Kıl fırçalar ilk olarak 1498'de Çin'de yapıldı. Fırçanın kılları, Sibirya ve Çin'in soğuk bölgelerinde yaşayan domuzdan alınıyor, bambu ve kemik sapa takılıyordu.. Romalılar ağızlarını insan idrarı ile çalkalıyorlardı.

SÜSLÜ KRALIN KRAVATI: Erkeklerin rakipsiz aksesuarı kravatı, Avrupa'ya Hırvat askerleri tanıştırdı. Zamanın süslü kralı 14. Louis, Hırvat askerlerinin boyunbağını Fransız monarşisinin simgesi haline getirdi. Kravatı İstanbul'da ise 1839-1861 yılları arasında hüküm süren yenilikçi padişah Sultan Abdülmecid moda yaptı.

NAPOLEAON'UN KONSERVELERİ: Konserve ise savaşa giren ordunun besin ihtiyacından doğdu. Ünlü Fransız komutan Napoleon, 1795'te savaşlara giren ordunun besin sıkıntısı çekmemesi için özel bir muhafaza yöntemi geliştirecek kişiye 12.000 Frank ödül vereceğini açıkladı. Bunun üzerine çalışmaya başlayan Nicolas Appert, 14 yıl süren çalışmaları sonunda 1809 yılında başarıya ulaştı.

Yatak evin reisinin

Yatak odası ilk kez İ.Ö. 3500'lerde Sümer saraylarında ortaya çıktı. Buna göre, yatak odası ve yatak, evin reisine aitti.

İlk ütü tava gibiydi

Eski Mısırlılar'ın elbiselerini ütüledikleri İ.Ö. 2400 yılına ait mezarlarda bulunan elbiselerden anlaşılıyorsa da ilk ütü İ.Ö. 3. yüzyılda Çin'de kullanıldı. İçinde odun kömürü yakılan bu ütü tava biçimindeydi.

Saçlara sitrik asit

Eski Mısırlılar, saçlarını sitrik asitle yıkıyorlardı. Yüzyıllarca evde yapılmış kokulandırılmış sitrik asit ve sabun karışımları kullanıldı. Kaynamış suda sabuna soda veya potas katarak elde edilen karışım, modern şampuanın atasıydı. 1890'larda Almanya'da ilk gerçek deterjan temeline dayanan şampuan üretildi ve Birinci Dünya Savaşı sonunda piyasaya çıktı.


23 yıl önce